Challenge fors op de uitbreidingstour

[updated] – Het Challenge-circuit heeft in de afgelopen week een forse uitbreiding aangekondigd op hun kalender voor 2013. Dat begon een week geleden al met de aankondiging dat de Challenge Vitoria in het Spaanse Baskenland volgend jaar aan het circuit wordt toegevoegd. De LD-wedstrijd in Vitoria, waar ook Eneko Llanos nauw bij betrokken is, was in 2010 al gastheer van het EK, en dit jaar van het WK over de lange afstand. Challenge Vitoria staat geprogrammeerd voor 28 juli.

Een paar dagen later kondigde Challenge haar tweede uitbreiding aan: een wedstrijd over de halve afstand in het Italiaanse Rimini. Ook bepaald geen onbekende locatie: ook deze plaats aan de Adriatische kust is in het verleden meerdere malen het decor geweest van EK’s en WK’s (EK in 2006, WK’s in 2001 en 2008) – zij het dan voor duathlon. De Half Challenge Rimini zal op 26 mei worden gehouden.

Maar vervolgens werd vandaag nóg een toevoeging aan het circuit gepresenteerd. Niet zomaar een triathlon, maar een triathlonfestival van een week, van 24 november tot 1 december 2013: het Challenge Laguna Phuket Tri-Fest in Thailand. Dit evenement borduurt voort op de twintigjarige historie van de Laguna Phuket Triathlon, de oudste wedstrijd in Azië. In de afgelopen vier jaar zat deze wedstrijd in het Ironman 70.3-circuit – sterker nog: morgen zal deze wedstrijd nog onder het M-dot label worden gestreden.

Bij deze uitbreidingen van Challenge steekt concurrent Ironman vooralsnog bleekjes af. Daar staat in de voorlopige kalender voor 2013 de teller nog negatief als gevolg van een tiental afvallers in met name het Ironman 70.3 circuit (zoals Antwerpen) en het verdwijnen van de Ironmans van Regensburg, New York en Korea van de kalender. Wel staat er inmiddels een nieuwe 70.3 in Berlijn geprogrammeerd voor 16 juni 2013.

Eerder dit jaar stapte al de Ironman Canada over naar het Challenge-circuit. En als we Challenge mogen geloven dan is dit alles nog ‘just the beginning’. Wordt dus mogelijk nog vervolgd…

Update 17-12:En het wordt inderdaad vervolgd: Challenge heeft wéér een nieuwe wedstrijd aangekondigd: de Half Challenge Taiwan, welke op
4 mei 2013 gehouden gaat worden.

Bronnen / Links:
Challenge Family