The Lanza-Road: Ironman 4 KiKa (10)

De winterslaap. Laten we het zo maar even noemen. Want zo voelt het, off-season. De dagen worden korter, fietstrainingen zitten er door de week niet meer in en ook open water zwemmen is passé. Er moeten weer onderdelen indoor getraind worden. Zitten daar ook nog eens de feestdagen tussen. Eigenlijk kun je je het niet permitteren om niks te doen, want voor je het weet staat het nieuwe seizoen daar weer voor je neus.

Toch is het niet verkeerd om eens wat a-specifieke zaken op te pakken in deze periode. Dan heb ik het natuurlijk niet over darten, maar schaatsen is bijvoorbeeld een trainingsvorm die uitstekend is in te passen. Het zelfde geldt overigens voor langlaufen, maar het klimaat in Nederland leent zich daar helaas niet echt voor. Ik ben overigens wel van plan, wanneer het weer dat toelaat, de loipes in Sauerland weer eens op te zoeken deze winter. 2½ uur rijden en je bent er. Maar tot die tijd: proberen te vermaken op de spinningfiets, binnen zwemmen en vooral weer bouwen aan de inhoud op het looponderdeel.

De afgelopen tijd was ook wel een tijd van bezinning. Heeft het allemaal nog zin wat ik aan het doen ben, is het eigenlijk niet van den gekke… De manier waarop je de sport aan het bedrijven bent, naast een full-time job en gezin, neemt gewoon vormen aan van semi-professionalisme. Terwijl de meeropbrengsten (in sportieve en financiële zin) nagenoeg nihil zijn. Ja er is wel sprake van progressie, maar echt top wordt je natuurlijk nooit. Is ook nooit het streven geweest overigens. Maar het zet je wel aan het denken. Is al die tijd en energie het wel waard? Jawel! Omdat ik er plezier in heb. Omdat iedere training me weer een voldaan gevoel geeft. Omdat ik het resultaat van al die trainingsarbeid terugvertaald zie in mooie resultaten tijdens wedstrijden!

Op de moeilijke momenten, het interbellum tussen naseizoen en voorseizoen, houd ik dat credo dan ook voor ogen. Oogkleppen af, focus op de middellange en lange termijn en ondertussen zorgen dat de randvoorwaarden (lees: werk en thuis) optimaal blijven zodat ik mijn hobby met plezier kan blijven inpassen. En dan maar zien waar het toe gaat leiden. Mijn belangrijkste doel blijft gezond en fit overkomen tijdens de Ironman van Lanzarote. Als dat net zo makkelijk lukt als tijdens mijn debuut op de IM70.3 op Mallorca dan heb ik er wel vertrouwen in. Die inspanning viel me achteraf 100% mee. Het schema staat in grote lijnen op papier, de detailinvulling zal ik “on the road” vorm gaan geven, zodat ik direct kan bijsturen waar nodig.

Zo redenerend ben ik al weer met het wedstrijdseizoen bezig. Eigenlijk vind ik het maar niks, die winterslaap. Maar waarom houden beren winterslaap? Om uitgerust en gretig aan het nieuwe seizoen te beginnen! Dus laat deze beer nog maar even slapen…

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

3 reacties

 1. Pascal - 30 november 2012:

  Das nog een voordeel van beren met een winterslaap…..dan zie je geen beren op de weg! Succes Erik. Trainen in de frisse avondlucht is ook geweldig en het is zo weer lente!

 2. Anton - 29 november 2012:

  Net zevenheuvelenloop gestreept,
  2 keer run per week en 1 keer bike op dit moment,
  Geen 70.3 Singapore dit jaar (is van kalender…ruzie)

 3. Stremus Marc - 29 november 2012:

  Tja,winterslaap. Heb in november de 70.3 Lanza gedaan,kwestie van eens te zien hoe het ongeveer in mei zal zijn op de I.M Lanza! Ook ik moet een evenwicht zoeken in werk(zelfstandig met 10u werken/dag)gezin enz. Soms niet evident! Tijdens de rollen training zoek ik dan alle filmpjes van wedstrijden in Lanza,kwestie van motivatie. Veel succes en see you in Lanza.