Yvonne van Vlerken terug aan de top in Ironman

PANAMA CITY (USA) – Na twee mindere seizoenen is Yvonne van Vlerken terug aan de top. Zaterdag won ze vol overtuiging de Ironman Florida, de eerste wedstrijd van de nieuwe cyclus richting Hawaii 2013. Die wedstrijd liet ze dit jaar bewust schieten. Van Vlerken besloot in alle rust te werken aan haar terugkeer en daar paste Hawaii dit jaar nog niet in. Ze nam ook afscheid van haar Oostenrijkse partner en coach, maar blijft wel de helft van het jaar in Tirol wonen. De andere helft is ze of op Hawaii of reist ze de wereld over naar wedstrijden. Voornamelijk halve triathlons (de 70.3 Ironmans), wedstrijden op de hele afstand draaiden in Kona vorig en het EK Frankfurt op een teleurstelling uit. Maar de blonde triatlete kreeg tijdens de lange trainingen wel het plezier terug in de sport. Florida kwam precies op het juiste moment.

De voormalig wereldrecordhouster kwam als tiende uit het water, op negen minuten van de Amerikaanse Meredith Kessler. Daarna zette Van Vlerken er meteen de turbo op. Ze raffelde de 180 fietskilometers af in
4 uur en 40 minuten, de op een na snelste fietstijd ooit op een hele triathlon. Daarmee was ze de Kessler tot op twee minuten genaderd. De 34-jarige voormalig Rijnmondse hoefde op de marathon geen tol te betalen voor de fenomenale fietsrit. Al na twee mijlen denderde de toen al breedlachende Van Vlerken haar laatste concurrente voorbij om vervolgens met een marathon van 3.04 ook een eindtijd dik onder de negen uur te realiseren. Met 8.51.35 realiseerde ze een parcoursrecord. Heleen bij de Vaate had een lastige marathon, maar knokte zich nog net de top-tien binnen. De winnares van de Holland Triathlon Almere keek traditiegetrouw tegen een forse achterstand aan na het zwemmen, werkte zich naar voren maar miste de power die Van Vlerken wel had.

De wedstrijd bij de
MANNEN
werd gewonnen door de Amerikaan Andrew Starykowicz. Hij kwam snel aan de leiding nadat de Fransman Chevrot als eerste uit de Oceaan kwam. De 30-jarige Starykowicz moest uit een diep dal komen. In het voorjaar reed hij tijdens de triathlon van Abu Dhabi met zijn fiets op een vrijwilligster, die in coma geraakte. De autoriteiten van de oliestaat sloten Starykowicz op in een cel. Er volgde een vervelende rechtszaak, maar uiteindelijk kwam de Amerikaan toch op vrije voeten. Starykowicz had er alles voor over om op zijn eerste Ironman toe te slaan. Dat lukte dankzij de allersnelste fietstijd die ooit op een hele triathlon werd neergezet: 4.04 uur. Daarmee was hij een volle minuut sneller dan Thomas Hoffmann eerder dit jaar in Roth. De eindtijd van Starykowicz bleef desondanks zeven minuten boven het parcoursrecord van de Zwitser Ronnie Schildknecht.

 UITSLAGEN IRONMAN PANAMA CITY (USA) 
MANNEN

-----------------------------
1 Andrew Starykowicz USA 8.06.17
2 Jan Raphael GER 8.08.49
3 Scott Defilippis USA 8.09.33
4 David Plese SLO 8.14.28
5 Denis Chevrot FRA 8.16.49
6 Jens Petersen-Bach DEN 8.18.25
7 Christophe Bastie FRA 8.19.31
8 Petr Vabrousek CZE 8.23.47
9 James McCurdy USA 8.29.04
10 Kirill Kotsegarov EST 8.32.12
VROUWEN ----------------------------
1 Yvonne van Vlerken 8.51.35
2 Mirinda Carfrae AUS 9.05.03
3 Ashley Clifford USA 9.07.34
4 Meredith Kessler USA 9.08.28
5 Stephanie Jones USA 9.13.18
6 Carrie Lester AUS 9.17.53
7 Jennie Hansen USA 9.21.09
8 Eva Nystrom SWE 9.26.09
9 Yvette Grice GBR 9.28.53
10 Heleen bij de Vaate 9.30.57

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Ironman Live