Wijnalda verdedigt titel tijdens jubilerende Holland Triathlon

ALMERE – De dertigste editie van de Holland Triathlon in Almere is zaterdag het decor voor het NK Triathlon Lange Afstand, tijdens de hele triathlon in en rond het stadscentrum van Almere. Dirk Wijnalda verdedigt er zijn vorig jaar veroverde nationale titel. Bij de dames is de titel vacant, omdat titelverdedigster Sonja Jaarsveld wegens blessureleed niet aan de start verschijnt.

De Holland Triathlon luistert haar dertigste verjaardag op met het NK over de Lange Afstand, op een geheel nieuwe locatie in het stadshart van Almere. Het zwemonderdeel wordt in het Weerwater afgewerkt, waarna de Esplanade het toneel is voor de wissels, de doorkomsten van het fietsen en lopen en de finish. Verwacht wordt dat hierdoor de publieke belangstelling flink zal toenemen.

Bij de
MANNEN
meldt zich een groot aantal uitdagers voor titelverdediger Wijnalda. De Bunniker, kampioen in 2009 en 2011, krijgt te maken met sterke tegenstand. Die komt bijvoorbeeld van de nummers twee, drie en vier van vorig jaar, Roeland Smits, Remy Vasseur en Almeerder Thomas Naasz. Nieuwkomer in Almere Edo van der Meer won dit jaar het NK over de halve afstand en heeft het afgelopen jaar in twee ironmans ook de nodige ervaring op de lange afstand opgedaan. Ook de lokale outsiders Martijn Boot en Merijn Schuurman zijn van de partij.

De vrouwen zien titelverdedigster Sonja Jaarsveld door een slepende blessure niet in actie komen. Oud-kampioenen Heleen Bij de Vaate en Irene Kinnegim zijn wel van de partij, net als de nummer drie van vorig jaar, Corine Nelen. Kinnegim beviel vorig najaar van haar eerste kind, maar maakte dit jaar al haar rentree in de triathlonsport. Bij de Vaate moest onlangs met een voetblessure de Ironman van New York vroegtijdig beëindigen, maar lijkt op tijd hersteld om in Almere de strijd aan te gaan. De in het Franse Compiegne woonachtige atlete werd dit jaar derde tijdens de ironman van Lanzarote. Carla van Rooijen deed daar ook van zich spreken, door negende te worden. De Aalsmeerse werd vervolgens ook nog vijfde in de Embrunman, een van de zwaarste hele triathlons ter wereld. Kort daarop won ze de triathlon in haar woonplaats Aalsmeer. In 2010 werd Van Rooijen al eens tweede tijdens de Holland Triathlon.

Het NK Triathlon Lange Afstand is de oudste discipline in de triathlonsport. In 1983 werd in Almere het eerste NK gehouden, met Axel Koenders als winnaar. De dertigste editie ziet meer dan 300 atleten aan de start komen van het NK en meer dan 1000 in het hele triathlonweekend. Het NK start zaterdag om 7.30 uur bij de Esplanade in het stadscentrum. De bloemenceremonie voor de overallwinnaars is direct na de finish van de eerste drie atleten (
MANNEN
en vrouwen). Om 21.15 uur worden de prijswinnaars van alle categorieën geëerd voor de schouwburg op de Esplanade.

Bronnen / Links:
Holland triathlon, Almere