Nederlandse ploeg afgereisd naar WK Duathlon

NANCY (FRA) – De Nederlandse ploeg van bondscoach Armand van der Smissen gaat dit weekend op jacht naar eremetaal in het Franse Nancy, waar de wereldititelstrijd voor duatleten gehouden wordt. Na het succesvolle EK over de sprint en de lange afstand in Horst kijkt de ploeg met vertrouwen uit naar de wereldkampioenschappen over de korte. Twee jaar geleden werd Ruth van der Meijden bovendien Europees kampioen in de Noord-Franse stad. De ploeg reisde vandaag naar Frankrijk.

Nederlandse hoop op een medaille is er vooral bij de vrouwen. Stefanie Bouma, vorig jaar vierde op het WK, bevestigde deze zomer haar vorm met een zege bij de duathlon in Borne en een knap PR op de
10 kilometer, waarin ze voor het eerst onder de 34 minuten dook. Ruth van der Meijden moest helaas deze week afzeggen met gezondheidsklachten. Internationale tegenstand is er voor Bouma van thuisfavorietes Sandra Levenez en Sabrina Godard, regerend kampioene Katie Hewison, de Duitse nummer twee van vorig jaar Jenny Schultz en de outsiders Anna Burgos uit Spanje en Felicity Sheedy-Ryan uit Australië.

De
MANNEN
ploeg, bestaande uit de in Australië woonachtige Thomas Bruins, Stefan van Thiel en Caimin Stevens, wacht een open strijd, waarin het behalen van een top-twintig klassering op voorhand het hoogst haalbare lijkt. De Fransen, Spanjaarden, Engelsen en ook de Belgen zijn bij de
MANNEN
met een sterke ploeg aanwezig. Behalve de wereldtitels staan er ook kwalificatieplekken voor de World Games van 2013 in het Colombiaanse Cali op het spel.

De juniorenploeg heeft met Jorik van Egdom en Anke de Boer kandidaten voor topklasseringen. Van Egdom won al zilver bij het EK Sprint in Horst en maakte het hele seizoen nationaal en internationaal progressie. Hij zal met sterke tegenstand te maken krijgen van onder andere Italianen, Fransen, Engelsen en mag tevens rekenen op sterke concurrentie uit Mexico en Australië. De Boer, die traint bij het RTC in Almere, won brons op het EK in Horst en kan de strijd aangaan voor een top-zes klassering in Nancy. De andere junioren en belofte Talisa van der Fluit zijn vooral mee om internationale ervaring op te doen.

Op een parcours dat vrijwel identiek is aan dat van het EK in 2010, met het beroemde en door UNESCO als werelderfgoed bestempelde Place Stanislas als decor, zullen duatleten van over heel de wereld zaterdag en zondag de wereldtitels betwisten. Een grotendeels vlak, maar soms technisch parcours moet garant staan voor spektakel en hoge snelheden, zo wordt verwacht.

Voor het eerst staan er ook wereldtitels in de teamrelay op het spel. Net als in de triathlon is er door de ITU de afgelopen jaren geëxperimenteerd met dit wedstrijdformat. Nederlands start met één eliteteam en twee juniorenteams. Stefanie Bouma en Talisa van der Fluit worden in het eliteteam vergezeld door Mark Oude Bennink en een – na afloop van de individuele titelstrijd – nog aan te wijzen atleet. Na het afhaken van Ruth van der Meijden is Sharon Zuijdervliet door bondscoach Van der Smissen opgeroepen als reserve. De opstellingen van de twee juniorenteams worden na de individuele races bepaald.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond