Apotheose voor Lotto Eredivisie Triathlon in Almere

ALMERE – In de aanloop naar het NK-geweld op de lange afstand zullen vrijdag de winnaars van de eerste editie van de Lotto Eredivisie Triathlon bekend worden. In Almere vindt dan tijdens een team relay de finale plaats van het debuutseizoen 2012. De klassementsleiders zijn Team4Talent bij de MANNEN en Jong Oranje bij de vrouwen.

Tijdens de dertigste editie van de Holland Triathlon in Almere is de Lotto Eredivisie Triathlon te gast in het Almeerse stadcentrum. Vrijdagavond om 18.00 uur starten de teams voor de laatste race uit het circuit, waarna de eerste winnaars van de eredivisie bekend zullen zijn. Elk team brengt vier atleten aan de start van de teamrelay, die om beurten een minitriathlon afleggen over 300 meter zwemmen in het Weerwater, 7 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen in het stadcentrum van Almere. De korte afstanden en het teambelang staan garant voor spektakel, zoals onlangs nog te zien was tijdens het WK in deze relatief nieuwe triathlondiscipline, in het Zweedse Stockholm.

Sinds de ouverture in Enschede gaan de MANNEN van Team4Talent soeverein aan de leiding. De kampioensschaal is echter nog niet veiliggesteld door de oranjezwarte brigade, dus ook in Almere zullen ze de strijd aan moeten gaan met de concurrentie. Achtervolger ProTriathlon zag VZC Veenendaal langszij komen na de thuiswedstrijd van de Veenendalers, terwijl ook Dolphin SquadraVeloce nog op de loer ligt. Jong Oranje en TriathlonClub Twente maken alleen in theorie nog kans op de titel, maar blijven meestrijden voor de topklasseringen.

De vrouwen van Jong Oranje pakten in Groningen de koppositie en wonnen sindsdien nog tweemaal. Hellas bleef echter in het spoor door constant te presteren en mag zodoende nog steeds aanspraak maken op de kampioensschaal. In theorie geldt dit ook voor GSTV Tritanium, maar de Groningse studentes zullen naar verwachting vooral met hun plaatsgenotes van GVAV en Goossens Raceshop Velp TV Arnhem strijden om de derde podiumplek.

De Lotto Eredvisie Triathlon is in 2012 van start gegaan met 22 MANNEN teams en 13 vrouwenteams. Triathlon op het hoogste niveau in Nederland heeft een impuls gekregen met een teamwedstrijd in Enschede, de twee sprinttriathlons in Groningen en Stein, de olympische afstand in Veenendaal en de teamrelay in Almere. Twee NK’s maakten deel uit van het circuit, waarin stayerwedstrijden en teamevenementen samengebracht zijn. De Lotto Eredivisie Triathlon wordt georganiseerd door de Nederlandse Triathlon Bond en is mede mogelijk gemaakt door De Lotto, Matong Sportswear en Xendurance.

Bronnen / Links:
Eredivisie triathlon
Holland triathlon, Almere