Verenigingen strijden om kampioenstitel in Enschede

ENSCHEDE – De Rutbeek triathlon in Enschede vormt zondag het decor voor het Verenigingskampioenschap nieuwe stijl van de Nederlandse Triathlon Bond. Verenigingsleden kunnen tijdens dit evenement punten verdienen voor hun club in verschillende startseries: een minitriathlon voor de jeugd, een sprinttriathlon voor atleten van 14 jaar en ouder en in de middag een spectaculaire ‘mixed team relay’ over 250 meter zwemmen,
6 km. fietsen en 1,5 km. lopen.

Dit eendaagse Verengingskampioenschap is in de plaats gekomen van de Verenigingscompetitie zoals die in de afgelopen jaren onder de vlag van de NTB georganiseerd werd. De regionale voorrondes, met aansluitend een finalewedstrijd voor een beperkt aantal geplaatste verenigingen, zijn komen te vervallen en hiervoor in de plaats wordt een eendaags verenigingskampioenschap afgewerkt voor alle NTB-verenigingen.

Grootste kanshebber voor de titel lijkt de organiserende vereniging TC Twente, die het voordeel van de thuiswedstrijd optimaal zal proberen te benutten en ook in het verleden al vaak op het podium van de Verenigingscompetitie stond. Maar ook de teams van De Dolfijn (Amsterdam), GVAV (Groningen), Aquapoldro (Apeldoorn) en Triami (Deventer) lijken serieus werk te maken van het veroveren van de felbegeerde titel.

De afgelopen jaren nam het aantal verenigingen dat bewust deelnam aan de voorrondes sterk af en de keuze voor een finalewedstrijd (die ná de regionale voorrondes en daardoor pas laat in het seizoen moest plaatsvinden) was altijd zeer beperkt. De finaledag was echter wel elk jaar goed bezet. In de nieuwe opzet wordt ernaar gestreefd een jaarlijks terugkerend ‘breedtesportfeest’ voor alle verenigingsleden te organiseren. De locatie en datum van dit kampioenschap kan daarin de komende jaren variëren, maar voor 2012 en 2013 is de organisatie van de Rutbeek Triathlon Enschede (waar ook al meerdere malen de finale van de VerenigingsCompetitie plaatsvond) bereid gevonden om de organisatie op zich te nemen.

Tussen de mini/sprintseries in de ochtend en de mixed team relay in de middag wordt voor individuele deelnemers en bedrijventeams een recreatieve kwart triathlon georganiseerd. Voor de allerjongste jeugd (tot 12 jaar) wordt in de vroege ochtend een kindertriathlon georganiseerd over 100 meter zwemmen, 6,6 km. fietsen en 1 km. lopen. Deze startseries tellen echter niet mee voor het Verenigingskampioenschap.

Bronnen / Links:
– Guido Gosselink
Rutbeek triathlon Enschede