Bontrager RXL Hilo Speed Dial Zadel

Het is een hele mond vol om dit zadel bij de naam te noemen. Het zadel is mede ontwikkeld door de bekende Texaanse wielrenner / triatleet. Trek (Bontrager is het huismerk van Trek voor alle accessoires) moet gedacht hebben: bij een bijzonder zadel moet een bijzondere naam komen. En bijzonder is het zadel zeker. Voor zover ik weet is dit het enige zadel wat je kunt aanpassen aan zowel je specifieke fysieke anatomie als de zithouding die je hebt op de plaats van het zadel.

Met de triatleet in het achterhoofd en de specifieke houding die atleten op een triathlonfiets aannemen heeft Trek het zadel ontwikkeld met een effectieve lengte van 26,5 cm. Het is daarmee langer dan de gemiddelde zadels. En dat geldt ook voor de rails waardoor er zo’n 20 mm extra speelruimte naar voren of naar achteren op de zadelpen mogelijk is. Maar het meest bijzondere van dit zadel is de kruising die het lijkt te zijn tussen een ISM, SMP en een standaard zadel. Het heeft een compleet gespleten persoonlijkheid. Het zadel is in de lengterichting volkomen door helft gesneden om de druk op de perineale delen te ontlasten. Omdat echter bij elk persoon de vorm en druk op deze delen kan verschillen is de neus van het zadel zo gemaakt dat je deze met maar liefst 16 mm speling kunt aanpassen. Je kunt het zadel aan de neus breder of minder breed maken door middel van een tussenstuk in de neus van het zadel dat met een inbussleutel bedient wordt. Op deze wijze kun je het zadel als het ware ‘custom made’ aan je eigen eisen aanpassen.

Door de specifieke lengte van het zadel is het geschikt voor zogenaamde ‘nose riders’ (degenen die meer op het puntje van hun zadel rijden) en voor triatleten die meer op het gebruikelijke deel van het zadel rijden. Het neusdeel van het zadel is uit verschillende soorten – zachte – foamlagen opgebouwd om een maximaal zitcomfort te bereiken. Verder is de achter/onderzijde van het zadel zo ontwikkeld dat je deze heel makkelijk als ‘haak’ kunt gebruiken om je fiets aan op te hangen in het parc fermée.

Het gewicht van dit zadel is 340 gram dus niet echt een lightweight zadel, maar er is ook een lichtere, niet-verstelbare uitvoering verkrijgbaar. Die laat de weegschaal stil staan op 255 gram en is leverbaar in zwart en wit.

De verstelbare uivoering komt op € 199 en de niet-verstelbare uitvoering op € 149.