Sterkbezet Veenendaal maakt zich op voor het NK

VEENENDAAL – Het Nederlands kampioenschap triathlon over de Olympische afstand in Veenendaal belooft de records van alle 26 voorgaande edities te breken. Niet alleen doet een record aantal van 120
MANNEN
en 65 vrouwen mee aan de titelstrijd, ook in kwaliteit stond er nog nooit zo’n sterk veld bijeen.

Het NK wordt voor de tweede keer in Veenendaal gehouden. In 1990 was het NK op wat toen vooral nog de kwart triathlon genoemd werd ook al in de achtertuin van Rob Barel, die bovendien zijn vierde titel op deze afstand voor eigen publiek in de wacht sleepte. Nu, 22 jaar later, is Veenendaal opnieuw het strijdtoneel van ‘s lands beste triatleten op de Olympische afstand, die begin deze maand zo schitterend in the picture kwam op de Olympische Spelen in Londen.

Aanvankelijk zou Rachel Klamer aan het NK mee doen, maar teammanager Eric van der Linden trok een week voor de wedstrijd zijn grootste troeven Klamer en Marco van der Stel terug. Toch is het startveld met vele (oud-)kampioenen en beide titelverdedigers sterker dan ooit.

Bij de
MANNEN
is Bas Diederen de te kloppen atleet. De sterke Limburger gaat een gooi doen naar een zesde titel op de Olympische afstand. Saillant detail is dat hij met vijf nationale titels op gelijke hoogte staat met Rob Barel, die deze reeks tussen 1986 en 1998 scoorde. En Barel doet – uiteraard – voor eigen publiek opnieuw mee. Diederen ambieert het record, maar moet wel afrekenen met tweevoudig zilveren medaillewinnaar Youri Severin, met de Nederlands kampioen van 2010 Stephan van Thiel, met nationaal duathlonkampioen Mark Oude Bennink en met eremetaalverzamelaar Edo van der Meer. Outsiders zijn de broers Evert en Cornelis Scheltinga, junioren Marco Akershoek, Donald Hillebregt, Olivier Nass en thuisfavoriet Jorik van Egdom, eerder dit jaar al juniorenkampioen geworden. Tel daar bij op de nationaal lange afstandskampioen Dirk Wijnalda en de all-rounders Cesar Beilo en Gerbert van den Biggelaar en het rijtje favorieten is groter dan ooit.
Er staat bovendien een brok triathlongeschiedenis aan de start, waar je u tegen zegt: Sander Berk en Rob Barel zijn samen goed voor zeven titels en maakten allebei een Olympische Spelen mee: Barel in Sydney, Berk in Beijing. Ook deelnemers Luc van Es en Frank Heldoorn hebben hun sporen in de sport meer dan verdiend.

Bij de vrouwen is het rijtje ook zonder Rachel Klamer en Maaike Caelers nog altijd imposant. In de aanloop naar Londen deden ook Neiske Becks, Sarissa de Vries en titelverdedigster Danne Boterenbrood volop mee in de race om Olympische kwalificatie. Becks kreeg vorig jaar blessures, Boterenbrood werd ziek in de winterperiode en De Vries schoot net te kort in de ITU-ranking. Maar zij pakte wel als eerste de draad weer op met een nationale titel op de sprint afstand in Groningen (waar Bas Diederen ook won). Danne hervat de sport in Veenendaal en wil zich mogelijk daarna op de langere afstanden gaan richten. Andere podiumkandidaten zijn: Rina Zijgers, vorig jaar zilver op het NK in Amsterdam, Marieke van der Vegt, de juniorenkampioene Anke de Boer en haar Texelse leeftijdsgenotes Jasmijn en Karlijn van de Burg, Ilona Eversdijk en Charissa Zijlstra. Veelvoudig Veenendaal-winnares Cora Vlot is ook van de partij.

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Twinfield triathlon Veenendaal