ISM zadels, de ins en outs

ISM zadels, dat zijn toch die gekke zadels met die twee rare uitsteeksels? Dat zit toch niet lekker? Dat is vaak de reactie wanneer ik tijdens een BikeFit iemand een dergelijk zadel adviseer.

Hoewel ISM zadels steeds meer bekendheid krijgen is er nog een grote groep fietsers die het comfort van deze zadels onderschat. Hoewel het niet voor iedereen het meest geschikte zadel is - maar dat geldt voor elk zadel - kan het voor fietsers met een te grote druk op de meest edele delen van het menselijk lichaam een zeer wenselijke oplossing zijn. Juist bij triatleten is deze druk vaak nog meer aanwezig vanwege de diepere aerodynamische positie dan dat bij racefietsers het geval is.

Om tot het gewenste effect te komen zitten er wel een aantal voorwaarden aan het gebruik van een ISM zadel. Er zijn verschillende  modellen die allemaal hun eigen specifieke eigenschappen hebben en het zadel moet op de juiste wijze gemonteerd worden. Wanneer je een ‘normaal’ zadel en een ISM naast elkaar legt, dan zijn ze in lengte ongeveer even lang, maar de achterzijde van het ISM zadel is een min of meer loze hoeveelheid materiaal. Daar zit je niet op. De neus van een ISM zadel zit in verhouding verder naar achteren dan bij een normaal zadel juist omdat het de bedoeling dat de eerder genoemde edelen delen -van man en vrouw- niet op het zadel, maar voor het zadel uitkomen en op die wijze de druk wordt verminderd.

Maar welk model kies je nu van ISM want er zijn meer modellen die allemaal wel heel erg veel op elkaar lijken. Hieronder zullen we de meest gebruikte modellen in de triathlonsport beschrijven en de onderlinge verschillen duidelijk maken.

De Racing & de Road

Deze twee zadels zijn de meest bekende. Identiek in vorm, maar zeer verschillend in hardheid. De Racing is de hardere van de twee en geeft een veel directer gevoel. Omdat de hardheid van een zadel een zeer persoonlijk iets is kun je niet spreken van goed of slecht, maar is het individueel of je het ene lekkerder vindt dan het andere. Heb je nu een ISM Racing op je fiets zitten en is dat voor je gevoel goed, maar net niet die 100% top dan kan het zijn dat de Racing een tikje te hard is. Je kunt dan overwegen om de switch te maken naar de Road. De Road is exact gelijk aan pasvorm, maar in zijn geheel en in het bijzonder de neus is duidelijk zachter.

De Podium & de Breakaway

In eerste instantie meer bedoeld als racefiets-zadels, en om die reden zijn ze iets langer dan de eerder genoemde Road en Racing. Toch zijn dit twee modellen die triatleten niet moeten vergeten. Voor een aantal atleten zijn de Road en Racing te breed. Met andere woorden de twee uitsteeksels staan te ver uit elkaar en hebben een wat te hoekige vorm. Dat geeft bij een aantal atleten irritatie aan de binnenzijde van de benen daar waar deze langs de uiteinden van het zadel heen en weer schuren. De Podium en de Breakaway zijn slanker en lopen meer taps toe. Ook zijn de hoeken aan de voorzijde van de neus wat ronder afgewerkt. Het verschil tussen de Podium en de Breakaway is hetzelfde als bij de Road en de Racing. In dit geval is de Podium de hardere uitvoering en qua hardheid gelijk aan de Racing en de Breakaway de zachtere gelijk aan de Road.

De Prologue

Wanneer je de twee bovenstaande zadels beide nog te hard vindt maar de shape je wel ligt, dan is er deze derde optie. De pasvorm is gelijk aan die van de Podium/Breakaway, maar nog zachter dan de Breakaway. Dat kan voor een aantal atleten net dat extra beetje verschil maken tussen lekker en heel lekker.

De Time Trial

De ISM TT is qua vorm en hardheid gelijk aan de Racing, maar de neus uiteinden zijn ronder aflopend dan bij de racing het geval is. Lijkt bij triatleten toch in het gebruik wat tegen te vallen. Maar een gemiddelde TT atleet is ook slechts max. een uur bezig en een beetje doorsnee triatleet wordt dan net pas warm.

 

Hoewel iedereen anders op z’n zadel zit is het wel zo dat bij een ISM zadel je veel verder naar voren zit dan normaal en je moet hier dan ook rekening mee houden bij de montage. Je ziet dan ook vaak een groot deel van het zadel aan de achterzijde van de bips van de rijder uitsteken. In dit geval is dat normaal. Maar er zijn ook triathleten die op de neus van een normaal zadel rijden. Dat is minder normaal laat staan comfortabel, maar ja als je Hawaii er mee wint wie ben ik dan om daarover te ‘zeuren’. We moeten alleen niet vergeten dat deze atleten een hoop centjes betaald krijgen om op dat zadel te zitten en dan neem je soms wat minder comfort voor lief. Het is ook zeker niet altijd raadzaam om deze positie dan maar simpel te copiëren.

Een ISM zadel staat meestal ook hoger op de rails dan het zadel wat je nu gebruikt dus meet van te voren goed af wat je zadelhoogte is en corrigeer dit indien nodig na de montage van een ISM zadel. Zoals ik aan het begin van het artikel al schrijf, is de achterzijde van een ISM zadel een min of meer ongebruikte hoeveelheid materiaal. Een aardig voorbeeld hiervan is het Amerikaanse Dash zadel. Die laten dat deel van het zadel wat je bij deze shape niet gebruikt achterwege en ontstaat er een soort van mini zadeltjes. Een ISM roept vaak nog steeds wel verwonderde blikken op van medefietsers, maar wanneer je een Dash monteert weet je zeker dat vragende blikken gaat opleveren. Helaas is er geen importeur of agent in Nederland en heb ik het zadel zelf ook nog nooit kunnen proberen, maar in Amerika zijn er redelijk wat gebruikers die er bij zweren. Bijzonder ziet het er zeker uit.

Kun je nu van te voren zien welk model het meest geschikte zadel is? Nee, dat is deels gevoel, deels de afstand die je gemiddeld rijdt en deels op welke plek je van het zadel het liefste zit. Wat je wel moet realiseren is dat er voor de meeste rijders wat tijd tot gewenning nodig is. Bij anderen kan het direct een schot in de roos zijn, maar je oordeel niet meteen op 1 of 2 trainingen baseren. Geef het een serieus aantal trainingen de tijd voordat je een oordeel veldt en je je keuze bepaalt.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

11 reacties

 1. Pieter - 12 september 2012:

  Heb ruim een 6 maanden op een ISM zadel gereden!
  Wat een ellende. Hamstring blessure en ontstekingen in mijn lage rug.
  Nu weer een “gewoon” zadel en alles is over.

 2. Ingrid - 18 augustus 2012:

  Na een fietsmeting met een ISM zadel werd ik geconfronteerd met het feit dat het ook anders kan met met zadels. De druk die mijn vorige zadel uitoefende was erg vervelend. Fietsen (en daarna) was altijd pijnlijk. Wilde niet zeuren(beetje triathleet kan toch wel tegen een pijntje ;-)?) en van de prijskaartjes werd ik ook niet erg warm. Maar na de meting, gekozen voor een podium omdat zoals beschreven deze iets smaller is. Het nadeel van schuurplekken zoals genoemd wordt herken ik en is niet altijd even prettig. Broekjes met bredere zemen zijn het gevolg. Bioracer hebben op dit moment de voorkeur. Dit nadeel is te vervaarlozen met de klachten die ik hiervoor had. Het heeft mij het plezier in fietsen teruggegeven.

  Afgelopen voorjaar dacht ik bij een trainingsstage met huurfiets zonder te kunnen maar de klachten van voorheen waren weer voelbaar.
  Natuurlijk realiseer ik me dat de fietsmeting ook heeft bijgedragen maar na de fietsmeting en mijn oude zadel bleef ik de druk voelen. Wel is het afhankelijk hoe je gebouwd bent en blijft het iets persoonlijks.

 3. GerardTvS - 17 augustus 2012:

  Ik heb een Dash tri.7 besteld (comfort heeft zijn prijs). Zal mijn ervaringen met deze tri-community delen. Helaas is het ding nog niet binnen, vanwege de vele ‘back-orders’. Er zijn dus kennelijk meer mensen die fors willen betalen voor geen zadelpijn.

 4. Marco - 16 augustus 2012:

  Toen ik nog een ‘gewoon’ zadel had stond de punt van m’n zadel naar beneden gericht. Dat was de enige manier om na 100km geen wee gevoel te krijgen in m’n perineale gebied. Alleen moest ik mij daardoor constant m’n zadel ‘opduwen’.
  De ISM Adamo Racing heeft mij daar 2 jaar geleden vanaf geholpen. Ik zit na 100km nog gewoon op dezelfde plek van het zadel. Lekker ontspannen en dat scheelt veel enrgie.
  Verder is het zadel wat ‘apart’ van vorm, maar dat maakt mijn fiets nu juist weer niet zo saai;-)

 5. Jeroen - 11 augustus 2012:

  @ Michel,Bas, Herbert : Jullie reacties raken precies de kern van het artikel. Jullie schrijven alle 3 ‘het’ ISM zadel of ‘een’ ISM zadel. Dat klinkt als het gebruik van slechts 1 model en wanneer dat niet het goede model is dan kan dat tot klachten leiden. Evenals wanneer je bijv. een ‘normaal’ zadel gebruikt van 130 mm breed, maar je eigenlijk qua fysieke eigenschappen een breedte van 140 mm zou moeten gebruiken. Is het dan een slecht zadel? Nee, alleen heb je de verkeerde maat waardoor het niet goed past en dus ook niet lekker zit.
  M.a.w. net zoals bij alle zadels geldt ook voor de ISM zadels dat je wel het juist passende zadel moet gebruiken om tot de goede zit te komen.

 6. Michel - 10 augustus 2012:

  Ik heb korte tijd op ‘n ISM zadel gereden maar
  kreeg al snel last van een ontsteking bij de aanhechting van hamstring/zitknobbel.
  Dit is een lastige blessure die heel lang duurt eer hij over is.
  Voor mij dus nooit meer een ISM zadel.

 7. bas - 10 augustus 2012:

  Ik heb een jaar lang de ISM Breakaway gebruikt, geen doof gevoel meer, rotatie bekken makkelijker. Maar gedurende het gebruik een ontsteking bij de aanhechting hamstring/bil ontwikkeld, mogelijk door de ISM, vandaar weer weggedaan.
  Ook de Fizik Arione Tri 2 heb ik gebruikt: in no-time enorm dood gevoel. Dus inderdaad: erg persoonlijk. Gebruik nu (weer, net als voor mijn zadel-zoektocht) Specialized Toupe gel, en die bevalt prima.

 8. Hans van Vlijmen - 10 augustus 2012:

  Een zadel kopen blijft toch een persoonlijke kwestie Persoon A houdt van een ISM zadel en zweert erbij Ik rij al jaren met de Fyzick Arione TRI 2 en kan zonder problemen in een tripakje zonder zeem uren achter in een tijdrithouding fietsen en nergens geen last van.In tijdrithouding zit ik wel geheel op het zadel en niet op de punt zoals de meesten kwestie van goed op de fiets zitten

 9. Anton - 9 augustus 2012:

  Tja dat kan,

  Ik had mijn ISM steeds naar rechts gericht, echter later met 5 mm beenlengte correctie op look plaatje kan ie weer recht door…

  Moet er niet aan denken serieuze kilometers te maken op een traditioneel zadel

 10. GerardTvS - 9 augustus 2012:

  Ik gebruik ISM zadels sinds 2009. Ze hebben een nadeel (in mijn geval): de rechterpunt zakt tov de linker. Hierdoor heb ik vaak last van akelige schuur-/pijnlekken in mijn rechterlies, vooral in de ‘lighouding’ bijna niet te harden.

 11. Herbert - 9 augustus 2012:

  Het zadel van ISM heb ik ook geprobeerd in mijn lange zoektocht naar een comfortabel zadel. Nadeel van het ISM zadel was dat de binnenkant van mijn bovenbenen langs de punt van het zadel schuurde en daardoor het zadel snel versleten was. Iets dat naar mijn mening niet mag kunnen voor een zadel van die prijs.

  De oplossing voor mij was het zadel van selle smp en dan de stratos. Bij de grotere fietszaak hebben ze testzadels zodat je ze kan probereen voordat je heel diep in de buidel tast.