Geen Nederlandse ‘sweep’ tijdens EK in eigen land

Victor Del Corral - EK Crosstriathlon Den Haag 2012 (foto: Jeroen Tibbe)DEN HAAG - “Deze wedstrijd wordt op het lopen besloten”, zo voorspelde Rob Barel daags voor de start van het EK Cross Triathlon in Den Haag. Op dat moment wellicht nog niet geheel beseffend wat die voorspelling hem brengen zou. De oude meester - 54 inmiddels - was weliswaar nog steeds de snelste van het Nederlandse smaldeel, maar strandde op plaats vier. Een ondankbare plaats, gelet op het feit dat hij de wedstrijd in belangrijke mate maakte. Bij de vrouwen hield Maud Golsteyn de Nederlandse eer nog hoog met de enige medaille bij de elite - zij het brons. Het voordeel van de thuiswedstrijd kon bepaald niet worden uitgespeeld.

De wedstrijd begon al met de beslissing dat het zwemmen was ingekort. De ETU-officials vreesden vooraf dat de vooraf geplande twee ronden zwemmen naar hun smaak veel te lang zou gaan duren. Nu kwamen na bijna veertien minuten Evert Scheltinga en de Fransman Brice Daubord als eersten weer terug op het strand. Al snel voegde Edo van der Meer zich bij hen. Een kleine minuut achter hen vonden ook Barel en Diederik Scheltinga hun weg terug naar het strand, en al in de eerste fietsronde vonden zij de aansluiting. De grote favoriet voor de eindzege, Victor Del Corral, moest op Barel tijdens het zwemmen nog een minuut toegeven.

Voor de Nederlanders betekende deze eerste ronde meteen een forse slachting. Evert Scheltinga reed zichtbaar balend lek, Rorik Schouten kwam hard ten val en ook Jarrich van Woersem moest de wedstrijd verlaten. Aan het eind van de eerste van de drie mountainbike-rondes hadden Barel en Diederik Scheltinga - ondanks een uitglijder - zich bij Van Der Meer gevoegd. Daubord moest langzaam maar zeker lossen, terwijl Del Corral geen seconde dichterbij kwam. Wel wist de Belg Kris Coddens gestaag naar voren te schuiven. In de laatste fietsronde sprong Barel weg om met een half minuutje marge als eerste te wisselen. Daarna volgde Scheltinga, met in zijn spoor Coddens, en een tiental seconden daarachter de Spanjaard.
Op het loopparcours gaf Barel lang tegenspel, maar hij bleek uiteindelijk niet opgewassen tegen Del Corral en Coddens. In de tweede loopronde moest hij hen voor laten gaan. Waarna vervolgens Daubord in de laatste loopronde nog over hem heen denderde. Coddens moest het op het laatst afleggen tegen de taaie Spanjaard.

Bij de vrouwen opende Hana Kolarova de wedstrijd, maar Ilona Eversdijk wist al kort na de Tsjechische uit de Noordzee te komen. De Estlandse Kairi Schmidt volgde op een twintigtal seconden. In de eerste fietsronde liet Carina Wasle, een kleine anderhalve minuut na hen uit het water, geen spaan heel van de concurrentie. Zij fietste snel naar de kop, maar achter haar begon ook Helena Erbenova aan een enorme opmars. Uiteindelijk wist de Tsjechische regerend Europees kampioene wintertriathlon - die vorige week overigens ook de XTERRA France op haar naam scheef - als eerste aan het lopen te beginnen, om daarna niet meer om te hoeven kijken. Wasle kon makkelijk haar tweede plaats vasthouden. Maud Golsteyn hoefde op haar beurt niet meer voor plaats drie te vrezen. In de categorie neosenioren ging de hele oogst aan eremetaal naar Nederland, met goud voor Eversdijk, zilver voor Jip Veelenturf en brons voor Sharon Zuijdervliet.

In de ochtend bij de junioren en de paratriatleten was er aanzienlijk meer Nederlands succes. Daar waar bij de elite er één medaille voor Nederland was weggelegd, was dat bij de junioren voor alle medailles op één na. Alleen de Belg Niels Ost pakte het brons, en als Mark Hamersma geen tijdstraf had gehad, waren wellicht alle medailles naar Nederland gegaan. Nu maakte Marco Akershoek de wedstrijd, op geruime afstand gevolgd door Jorik van Egdom. Bij het zwemmen was Akershoek al ruim weg van de rest, en dat bleek uiteindelijk de doorslag. Bij de vrouwen was Britt de Waal veruit de snelste zwemmer, maar zij zag tijdens het lopen Elysa de Ruijter voorbij komen. Anne Reintjes maakte vervolgens het podium compleet.

Bij de age-group wedstrijd was het podium - niet geheel verrassend als gastland zijnde - sterk Oranje gekleurd. Wel verrassend was dat achter de overall-winnaar Stephen Ferguson de tweede plaats was weggelegd voor routinier Robert Mijwaart die daarmee meteen het goud in de categorie M40 pakte. Hendrik Venema was op het lopen Machiel Ittmann te snel af en pakte overall de derde stek.
Snelste age-grouper bij de vrouwen was Ingrid Tempert. Zij stak in de slotronde van het lopen de viervoudig voormalig winnares van de wedstrijd Ingrid van Lubek voorbij.

UITSLAGEN 
EK CROSS TRIATHLON DEN HAAG
(500Z - 26 MTB - 9L)
MANNEN -----------------------------
 1 Victor Del Corral  ESP 1:51:51	 
 2 Kris Coddens    BEL 1:52:02	 
 3 Brice Daubord    FRA 1:53:21	 
 4 Rob Barel        1:53:49	 
 5 Diederik Scheltinga   1:54:20	 
 6 Edo Van der Meer     1:55:49	 
 7 Jan Kubicek     CZE 1:56:28	 
 8 Tomas Jurkovic   SVK 1:57:53	 
 9 Rory Downie     GBR 1:58:17	U23
10 Sergey Yakovlev   RUS 1:59:43	 
VROUWEN ----------------------------
 1 Helena Erbenova   CZE 2:09:51
 2 Carina Wasle    AUT 2:12:08 
 3 Maud Golsteyn      2:14:28
 4 Kerry Macphee    GBR 2:18:39
 5 Judy van den Berg    2:20:55
 6 Brigitta Poór    HUN 2:21:18
 7 Saskia Elemans      2:23:52 
 8 Ilona Eversdijk     2:27:23 U23
 9 Helena Herrero   ESP 2:28:57
10 Jip Veelenturf      2:29:41 U23
Bronnen / Links:
- Fortress Beach Challenge, Den Haag / Kijkduin

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

3 reacties

 1. IngridvanLubekfan - 16 juli 2012:

  Misschien goed om te vermelden dat het een megaprestatie is van Ingrid van Lubek dat ze met een trombosebeen deze wedstrijden kan starten en dan ook nog dit soort resultaten weet te behalen. Daarmee geeft ze een extra plusje aan het begrip topsporter.

 2. wim van den broek - 15 juli 2012:

  Voor de uitstraling van de Fortress Beach Challenge met betrekking tot het WK is het wel goed dat de podia niet geheel oranje gekleurd waren. In het verleden beten veel internationale toppers zich op de toenmalige XTerra Kijkduin stuk op de Nederlandse strandzandbijters. Nu pakte het anders uit. Mooie internationale podia, vier verschillende volksliederen (elite, U23).
  Ik mis op mijn beurt weer het brons van/voor Cornelis Scheltinga. En inderdaad: onze paratriatleten Rob Noordzij en Reitze Bok deden het voortreffelijk.
  Groet Wim
  p.s.: de after-party was ‘meesterlijk’

 3. Jeroen - 15 juli 2012:

  Beste Hans,
  Ik mis de verslaglegging van de paratriathleten. Een kleine groep maar wel een die veel respect inboezemde gister. Ik heb beeld materiaal voorhande om het visueel te maken.
  Groet jeroen