Aftellen tot het eerste Rondje Eilanden

VINKEVEEN – Het aftellen naar Het Rondje Eilanden is nu echt begonnen: nog een kleine maand tot de nieuwste en waarschijnlijk mooiste zwemloop van Nederland. Met 1500 m zwemmen en
5 km lopen over een parcours met 12 eilanden in de Vinkeveense plassen belooft het een bijzondere ervaring te worden. Ruim 250 deelnemers melden zich al. Het veld kan nog uitbreiden richting de 300 en de organisatie wil de komende jaren verder groeien, maar voor dit jaar is het doel vooral een solide én veilig evenement neerzetten.

Afgelopen maand deden 25 geïnteresseerden al een parcoursverkenning, met onder andere Annika Fangmann. Afkomstig uit De Hoef favoriet voor de prijs van snelste Rondeveense. De organisatie richt zich op de laatste loodjes. Op de speciale Facebook-pagina werd Tijs Groen onlangs gepresenteerd als een van de muzikanten bij het aansluitende avondprogramma. De Gipsy Jazz muzikant is tevens Nederlands Kampioen op de korte Cross en 3000 m en de combinatie van muzikant en atleet sprak de organisatie aan.

Doel op 4 augustus is dat alle deelnemers na afloop gezellig nog een paar uur op Zandeiland 1 blijven hangen. Daarom is gekozen voor een wedstrijd op zaterdag met start in de namiddag. Deelnemers krijgen ook een fikse korting op het avondeten. De kampeerplekken zijn inmiddels nagenoeg vergeven. Samen met wat bevriende sporters komen en carpoolen is een optie, want wie een Bob meeneemt kan nog een glaasje champagne meedrinken na de prijsuitreiking. Of kom met de trein naar het nabij gelegen Abcoude of zelfs met de fiets! Het Rondje Eilanden is de eerste zwemloop met een Parc Fermee! Na afloop van de culinaire traktaties is nog genoeg lang licht om thuis te komen, ook wie in Amsterdam of Utrecht woont.

De organisatie is blij met enkele ingestapte sponsoren. Lokale jachthaven en camping Winkeloord is vanaf het begin bij de organisatie betrokken. Hun sloepen zullen het evenement begeleiden. Het Rondje Eilanden is ‘powered by Vibram FiveFingers’. Meestgestelde vraag van deelnemers blijft wat het beste schoeisel is voor tijdens de wedstrijd, die verplicht tijdens het lopen en zwemmen gedragen moet worden in het kader van de veiligheid. Ten tijde van de eilandentriathlon bestond de Natural Running trend nog niet, maar de lichtgewicht en functionele schoenen van FiveFingers zijn bij uitstek geschikt voor Het Rondje Eilanden. Vibram FiveFingers geeft een paar schoenen weg aan de
3 snelste heren en 3 dames van de dag. De vijftenige schoenen zijn een serieuzere aanschaf dan een paar waterschoentjes, maar voor de competitieve deelnemer die zuinig is op zijn voeten en al met een schuin oog naar de natural running trend keek is de aanloop naar het Rondje Eilanden een mooi instap moment. ‘Twelve Islands? FiveFingers!’

Via Run2Day kunnen deelnemers hun inschrijfgeld terugverdienen als korting bij een aankoop bij een van hun winkels. De hardloopketen stelt ook prijzen beschikbaar voor de snelste loper en loopster. Deze wordt via electronische tijdregistratie bepaald op een stuk van 700 meter over één van de langere eilanden. Het langste zwemstuk wordt ook getimed en hier deelt sponsor zwempakshop.nl een prijs uit aan de snelste zwemmer én zwemster. De webshop met haar opvallende badpakken en zwembroeken sponsort ook toptriatlete Maaike Caelers. Caelers is er echter in Vinkeveen niet bij, omdat zij dan al acteert bij de Olympische dames triathlon in London, dus de kans ligt open voor andere snelle zwemsters.

Bij de heren herleven oude tijden met Rob Barel en Sander Berk op de deelnemerslijst. De twee toptriatleten, beide nog actief in de sport, waren één en twee bij de laatste Eilandentriathlon. Elf jaar geleden startten ze nog in verschillende startseries, maar met het nieuwe wedstrijdformat zal Barel proberen de strijd met Berk tijdens de speciale finale deze keer wel in zijn voordeel te beslechten.

Voorinschrijven voor Het Rondje Eilanden is nog mogelijk tot 28 juli. In verband met de levertijd is alleen voor deelnemers die zich voor het eind van de week inschrijven nog een aandenken te bestellen.

Bronnen / Links:
– Bart van der Wal
Het Rondje Eilanden