Tineke van den Berg wint de eerste 111 van La Roche

LA ROCHE EN ARDENNE (BEL) – Tineke van den Berg is het seizoen 2012 al goed begonnen. Eind april eindigde ze al als tiende (en vierde Nederlandse) in de sterkbezette Powerman Holland. En laatst met Pinksteren eindigde ze in Woerden nog als tweede achter Mirjam Weerd. Maar afgelopen weekend kwam voor haar de klapper, toen zij de eerste editie van de La Roche 111 op haar naam wist te schrijven. Bij de
MANNEN
ging de winst naar Timothy van Houtem.

Van den Berg pakte de winst in de laatste paar honderd meter. Bij het zwemmen kwam de Francaise Maud Cloix als eerste uit het water, voor Marijke Zeekant (die de overwinning zou behalen bij de dames-50). Melanie Matthys volgde als eerste van de favorietes. Zij bouwde een voorsprong van twee minuten uit op Van den Berg, maar ze kon in de afsluitende run die voorsprong niet veilig stellen. Op een paar honderd meter van de finish ging Van den Berg over Matthys heen.

Bij de
MANNEN
leek de wedstrijd gemaakt voor Axel Zeebroek. Het fietsparcours in en rond zijn eigen La Roche kende hij als zijn broekzak, maar de Belgische oud-Olympiër deed geen verkenning van het loopparcours en het was precies daarin dat hij de zege aan de verrassende Timothy Van Houtem moest laten. Tot en met het fietsen was het inderdaad Zeebroek die, samen met Tom Vander Hoogerstraete, de wedstrijd maakte. Die twee gingen tot halfweg het fietsen op het loodzware parcours (met 13 beklimmingen) de strijd met elkaar aan, maar voor Vander Hoogerstraete – die last had van zijn knie – was de laatste fietsronde er een te veel aan. Hij liep op het gemak uit en werd uiteindelijk zesde. Vooraan knalde Zeebroek als eerste de wisselzone binnen, met bijna een minuut voorsprong op Van Houtem. Die liep Zeebroek nog in de eerste vijf kilometer in. Even hielden ze gelijke tred, tot Van Houtem in een steile afdaling een versnelling plaatste. In de slotfase kwam Zeebroek nog even opzetten, maar hij moest voor thuispubliek zijn meerdere erkennen. Rob Woestenborghs pakte brons.

Timothy Van Houtem zag er gehavend uit na zijn overwinning in La Roche. “Ik ging na de wissel iets te ontstuimig op de fiets en botste achter op een bestelwagen”, vertelde hij. “Gelukkig hield ik er alleen een gehavende kin aan over. Ik had na het zwemmen een goed gevoel, maar ik verwachtte nooit dat ik het van een topper als Zeebroek zou halen. Rond vijf kilometer had ik hem te pakken. Eerst zijn we samen blijven lopen, maar in de afdaling moest hij lossen. Op het einde kwam hij nog dichterbij maar ik heb alles gegeven”.

Zeebroek verbeet de ontgoocheling: “Ik heb er twee zware trainingsweken opzitten, maar dat is geen excuus. Timothy was vandaag de beste. Ik kende het parcours en de klimmetjes en vooral de afdalingen gingen vlot, al heb ik nooit voluit risico’s gepakt. Het was voor mij een mooie ervaring om zo’n wedstrijd voor eigen volk te doen. Het was een mooie organisatie op een schitterend parcours. Voor mij rest nu nog de laatste voorbereiding op de Ironman van Nice”.

Marijke Zeekant pakte zoals gezegd de winst in haar categorie; bij de
MANNEN
eindigde haar partner Pim Veeger als tweede bij de heren-50.

 

 UITSLAGEN TRIATHLON LA ROCHE (BEL) (1Z - 100F - 10L) 
MANNEN

-----------------------------
1 Timothy Van Houtem 3.43.18
2 Axel Zeebroek 3.43.31
3 Rob Woestenborghs 3.49.40
4 Sylvain Denis 3.50.00
5 Hannes Cool 3.50.34
6 Tom Vander Hoogerstraete 3.52.06
7 Hans Moonen 3.52.27
8 Frederik Sleutel 3.52.33
9 Tim Jacobs 3.52.38
10 Wouter Vander Mast 3.53.36
VROUWEN ----------------------------
1 Tineke van den Berg 4.21.12
2 Melanie Matthys 4.22.29
3 Marie Dessart 4.29.29
4 Maud Cloix 4.41.37
5 Jantiene Hannessen 4.49.30
6 Caroline Devos 4.52.14
7 Wendy Vervoort 4.52.49
8 Isabelle De Wulf 4.52.55
9 Evy Dehandtschutter 4.56.43
10 Tinne Sprangers 5.02.31

Bronnen / Links:
– Hans Cleemput, 3Athlon.be
– Wim de Doncker, Sport-Events