Rachel Klamer breekt door met wereldprestatie in Madrid

MADRID (ESP) – [updated] – In de laatste kwalificatierace voor de Olympische Spelen werden de kaarten voor de Nederlandse vrouwen zaterdagavond geschud. Rachel Klamer kwam glansrijk naar voren als de nieuwe ster van de Nederlandse Triathlon Bond door vijfde te worden in de derde race van de World Triathlon Series. De race werd gewonnen door de Zwitserse Nicola Spirig. De olympische droom van Danne Boterenbrood en Sarissa de Vries eindigde in Madrid, terwijl Maaike Caelers in onzekerheid blijft over olympische deelname na een teleurstellend verlopen race.

Klamer leverde een unieke prestatie. Nooit eerder eindigde een Nederlandse vrouw in de top vijf-bij een World Triathlon Series race. Klamer kon het zelf ook amper bevatten: “Dit is geweldig. Het was ontzettend zwaar, maar ik bleef maar knokken.” Maar het waren niet alleen vreugdekreten in het Nederlandse kamp. Klamer: “Het geeft een dubbel gevoel. Mijn teamgenoten, met wie ik zoveel meegemaakt heb, nemen hier afscheid van de Olympische droom. Ik leef erg met ze mee.”

De derde WTS-wedstrijd werd vanaf de zwemstart hard gemaakt door de Spaanse en de Britse dames, maar op het loodzware fietsparcours kwamen veertig atletes uiteindelijk samen. Ook de steile klim van twaalf procent, die liefst acht maal genomen moest worden, kon niet voor een afscheiding zorgen. Klamer begon met de Chileense Barbara Riveros Diaz als eerste aan het looponderdeel en terwijl de kopgroep steeds verder uitdunde, bleef de atlete uit Sportzone Limburg er lang aan hangen. Een serieuze tempoversnelling van Spirig in de slotfase werd haar uiteindelijk teveel. Spirig liep daarna ook de andere vrouwen los en won de race. De verrassende Aileen Morrison uit Ierland wist de sprint om plek twee te winnen van Riveros Diaz en de Duitse Anne Haug werd voor Klamer vierde.

Voor Danne Boterenbrood was de 32e plek in Madrid het hoogst haalbare. Boterenbrood deed er na een periode van ziekte alles aan om fit te geraken voor de laatste kwalificatierace. Het bleek niet voldoende om haar topniveau te bereiken, waarmee ze vorig jaar in Hamburg een olympische nominatie veroverde. Zonder een klassering bij de beste zestien vrouwen in de WTS dit jaar heeft Boterenbrood geen vormbehoud kunnen tonen, waardoor haar olympische missie in Madrid eindigt.

Sarissa de Vries en Maaike Caelers kenden een moeilijke dag. Pollenallergie bleek van beslissende invloed op de luchtwegen en beide vrouwen konden niet naar vermogen presteren. De Vries viel uit tijdens het looponderdeel en Caelers werd voorlaatste. De rekenmeesters van de International Triathlon Union moeten er nu aan te pas komen om te bepalen of Nederland in aanmerking komt voor het voordragen van twee atletes voor de OS.

Rachel Klamer zal door de NTB worden voorgedragen bij NOC*NSF voor een Olympisch startbewijs, waarna NOC*NSF een beslissing neemt. Afhankelijk van de resultaten van andere landen vandaag, komt Nederland mogelijk in aanmerking voor een tweede startbewijs, waarvoor Maaike Caelers dan voorgedragen kan worden. Caelers behaalde haar kwalificatieprestatie twee weken geleden in San Diego.

[Update 13:41 uur] Inmiddels is gebleken dat Nederland, zoals gehoopt, de tweede landenplek behouden heeft. Madrid was het laatste kwalificatiemoment. Maaike Caelers zal als gevolg daarvan komende week evenals Rachel Klamer bij NOC*NSF worden voorgedragen voor een startplek in Londen. Caelers voldeed in San Diego twee weken geleden aan de kwalificatie-eis.

 UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON MADRID (ESP) (Olympische afstand) 
VROUWEN ----------------------------
1 Nicola Spirig SUI 2.06.35
 2 Aileen Morrison IRE 2.06.38
 3 Barbara Riveros Diaz CHL 2.06.40
 4 Anne Haug GER 2.06.43
 5 Rachel Klamer 2.07.05
 6 Ainhoa Murua ESP 2.07.18
 7 Vicky Holland GBR 2.07.20
 8 Alexandra Razarenova RUS 2.07.32
 9 Andrea Hewitt NZL 2.07.38
 10 Liz Blatchford GBR 2.07.43

Bronnen / Links:
International Triathlon Union