Training with Toys (3): Fins

In dit derde deel van Training with Toys gaan we in op het gebruik van zwemvliezen, ook wel flippers of ‘fins’ genoemd. Vaak zie ik mensen trainen met flippers die ze nu juist niet moeten gebruiken. Net als paddles zijn er verschillende soorten en maten; welke zijn nu wel handig om aan te schaffen?

Scuba Fins
Veel gezien, maar weinig handig voor het zwemmen is de ouderwetse duik- of Scubafin. Deze flippers zijn over het algemeen (te) groot en (te) zwaar. Voor duiken en rustig bewegen een heel goede tool, maar vermijd ze absoluut tijdens je zwemtrainingen.

Regular Fin
De reguliere flipper is van middelmatige grote. Voor het zwemmen wordt deze vaak gebruikt voor vlinderslag, hypoxietraining of borstcrawl-techniektraining. Deze flippers zorgen tijdens de techniektrainingen niet zozeer voor een technisch goede beenslag, maar door het vergrote stuwvermogen van de flippers wordt de armslag vertraagd terwijl de zwemsnelheid wordt vergroot. Dit leent zich uitermate voor het trainen van de armslagtechniek (zoals de contrafase), het insteken en de glijfase.
Een paar reguliere flippers moet mijns inziens behoren tot de standaarduitrusting van elke zwemmer en triatleet.

Zoomers

In de jaren ’90 deed de Zoomer haar intrede. De in eerste instantie afgeknipte flipper (waarschijnlijk omdat ze onhandig waren in een zwemtas) zorgde voor een ware trend. Het verkleinde oppervlak van deze flipper stelt je in staat om de originele frequentie van de beenslag intact te houden, terwijl je wel meer stuwvermogen kan leveren. Een ideale tool voor het trainen van de kracht van de beenslag en het specifieke uithoudingsvermogen. Typisch een tool voor sprinters maar nagenoeg niet functioneel voor een lange-afstandszwemmer of triatleet.

Alpha Fin
Een specifieke flipper van AquaSphere. De eerste drijvende flipper op de markt. Dit is een middelgrote flipper, een tikkeltje kleiner dan de reguliere, maar gemaakt van foam, dus vederlicht en hij drijft. Door het drijvende vermogen van de AlphaFin, brengen de ze benen naar het wateroppervlak en corrigeren ze hierbij een mogelijk te diepe positie van de benen en daarmee de ligging van de zwemmer. De eerste techniekverbetering zit dus al in de tas.
Ga je er mee zwemmen, merk je al gauw dat je met de flippers boven water aan het spetteren bent, in plaats van onder het wateroppervlak. Je moet dus aardig je best doen om toch te stuwen met deze flipper, wat je dwingt tot het benaderen van de juiste beenslagtechniek.
Deze flipper is een ware aanrader voor de beginnende zwemmer en/of triatleet, maar ook een heerlijke tool voor de gevorderde zwemmer, omdatje met deze flipper ook in met je originele beenslagfrequentie kan blijven zwemmen.

 

Tech Fin
De Tech Fin is Arena’s antwoord op de Alpha Fin. Het is een flipper met nagenoeg dezelfde eigenschappen als de Alpha, maar met een heel eigen look. Je moet er van houden. Een nadeel van de Tech Fin is dat deze wat breed is uitgevoerd. Hierdoor kan het zijn dat de flippers tijdens het zwemmen elkaar continu raken. Dit verstoort dan weer je ritme en draagt niet echt bij tot zwemcomfort.

Dol-Phin
Deze is niet voor gebruik voor het brede publiek, maar de ontwerper heeft zich laten inspiren door wat intelligente zeebeesten… Ik vraag me af of het fijn zwemt. Maar het ziet er wel kek uit.