Ook Gomez pakt triple op EK triathlon

EILAT – Net als Nicola Spirig greep ook Javier Gomez zaterdag zijn derde Europese triathlontitel. De Spanjaard bleef bij 35 graden Celsius het Russisch duo Bryukhankov en Vasiliev de baas. Anders dan bij de vrouwen, was het fietsonderdeel bij de mannen bijzonder levendig. Dat kwam ook door de zandstorm, waar de triatleten even buiten badplaats Eilat in terecht kwamen. Twee groepen formeerden zich, al was aan het eind van de veertig kilometer alles weer recht getrokken en moest het lopen andermaal de beslissing brengen. Gomez was het meest hittebestendig. Hij liep twintig seconden weg bij Bryukhankov en stelde alvast weer zijn kandidatuur voor een Olympische titel in Londen. Gomez won eerder de EK’s in Kopenhagen in 2007 en – net als Spirig – Holten in 2009. Er deden geen Nederlanders mee bij de elite mannen.

Met drie titels komt Gomez op gelijke hoogte met de Brit Simon Lessing en de Fransman Frederic Belaubre. Recordhouder in Europese titels blijft Rob Barel, die de eerste vier edities van het EK kwart triathlon op zijn naam schreef.

Bij het EK voor de junioren was Nederland vertegenwoordigd door Marco Akershoek en Bas de Waal. In het 73 man sterke veld kenden zij een goed zwemonderdeel. Akershoek zat meteen in de kopgroep, De Waal moest in de eerste kilometers aan de bak om de aansluiting te maken. Met 40 man begon men aan het looponderdeel, maar daarin konden Akershoek en De Waal niet mee komen; ze finishten uiteindelijk op plaats 35 resp. 46. Bij de junioren vrouwen eindigden Jeanine Kocken en Maya Kingma ook in de middenmoot. Kocken werd 33e, Kingma 38e.

UITSLAGEN 
EK TRIATHLON EILAT (ISR)
(Olympische afstand)
MANNEN ------------------------------
 1 Javier Gomez     ESP 1:55:48
 2 Alexander Bryukhankov RUS 1:56:08
 3 Ivan Vasiliev     RUS 1:56:42
 4 Tony Moulai      FRA 1:56:47
 5 Alessandro Fabian   ITA 1:56:48
 6 Mario Mola      ESP 1:56:52
 7 Franz Loeschke    GER 1:56:57
 8 Dmitry Polyansky   RUS 1:57:06
 9 Aaron Harris     GBR 1:57:09
10 Aurélien Raphael   FRA 1:57:13
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- European Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.