Lance Armstrong tweede bij debuut IM 70.3 Panama

PANAMA CITY (PAN) - [updated] - Alle ogen waren vandaag gericht op één atleet in de Ironman 70.3 van Panama: Lance Armstrong. Hoe zou hij presteren in zijn eerste wedstrijd op de halve triathlon? De zevenvoudig Tourwinnaar, die eind vorig jaar al enkele off-road triathlons deed, richt zich dit jaar helemaal op terugkeer in de triathlon.

De triathlonwereld haalde Armstrong in Panama met open armen binnen. De lokale bevolking liep massaal uit om een glimp van de kampioen op te vangen en ook de pers dook massaal op hem. Dave Orlowski, een van de twaalf deelnemers aan de eerste Ironman op Hawaii in 1978, verwelkomde Armstrong hartelijk. Orlowski, die zelf kanker heeft, hoopt Armstrong in oktober op Hawaii aan het werk te zien. “Lance inspireert mensen met kanker al jaren dingen te doen, die ze zelf niet voor mogelijk houden. Iedereen in de Ironman-wereld is opgewonden over het feit dat Lance nu weer een toegewijd triatleet is.”

In zijn eerste wedstrijd acteerde Armstrong bepaald niet onverdienstelijk. Na het zwemmen volgde hij als elfde, op slechts een kleine minuut achter snelste zwemmer Matty Reed. Reed zou al snel worden bijgehaald door Bertrand Billard, die vervolgens een tweetal minuten uitliep op zijn achtervolgers. Waaronder überbiker Chris Lieto, èn ook Armstrong. Pas in de de slotfase van het fietsen wisten zij Billard weer in te rekenen. Op het loopparcours kon Lieto Armstrong niet van zich afschudden, en na zo’n vijf kilometer nam The Boss de leiding in de wedstrijd zelfs over. Van achteren uit wist alleen nog Bevan Docherty Armstrong in de laatste kilometer bij te halen en vervolgens de winst op te eisen.

Bij de vrouwen was Nina Kraft tijdens het zwemmen de snelste, op de voet gevolgd door vier anderen. Van Vlerken volgde pas bijna twee minuten later. De kop in de wedstrijd werd al snel overgenomen door Leanda Cave, die werd ingelopen door de snelste fietster van de dag, Angela Naeth. Cave wist nog nipt eerder te wisselen, maar op de halve marathon liep de Canadese weg van Cave. De Britse zou uiteindelijk zelfs van het podium af tuimelen.
Van Vlerken wist op de fiets nog wat op te schuiven in het veld, maar verloor ook op het tweede onderdeel nog te veel tijd op de leidende dames om nog een bedreiging te vormen. Als negende begon ze aan het lopen en wist vervolgens nog net voor Natascha Badmann als zesde te eindigen.

UITSLAGEN
IRONMAN 70.3 PANAMA
MANNEN -----------------------------
 1 Bevan Docherty   NZL 3.50.13
 2 Lance Armstrong   USA 3.50.55
 3 Richie Cunningham  AUS 3.52.59
 4 Rasmus Henning   DEN 3.53.38
 5 Guillaume Romain  FRA 3.54.44
 6 Jesse Thomas    USA 3.55.30
 7 Chris Lieto     USA 3.56.21
 8 Ivan Vasiliev    RUS 3.58.32
 9 Oscar Galindez   BRA 4.00.53
10 Bert Jammaer    BEL 4.01.24
VROUWEN ----------------------------
 1 Angela Naeth    CAN 4.15.31
 2 Kelly Williams   USA 4.19.11
 3 Margaret Shapiro  USA 4.19.34
 4 Leanda Cave     GBR 4.21.42
 5 Tine Deckers    BEL 4.25.29
 6 Yvonne van Vlerken    4.29.00
 7 Natascha Badmann  SUI 4.29.17
 8 Michelle Vesterby  DEN 4.30.20
 9 Bree Wee      USA 4.31.09
10 Dede Griesbauer   USA 4.33.03
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Ironman Live

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

2 reacties

 1. Jeroen - 13 februari 2012:

  Nou Yvonne, ook van jou post ‘klopt iets helemaal niets’. De achterstand van jou op Nina was toch iets meer dan 2 min. Geen 7 min., maar toch bijna 3 met 2min. 45. Maar je teleurstelling is compleet begrijpelijk wanneer je meer dan 12 min. achter de winnares eindigt. Hou vol, er komen vast weer betere races.

 2. Yvonne - 13 februari 2012:

  Zoals gewoonlijk klopt er van dit verhaal weer eens iets helemaal niets!!! Wellicht handig om de uitslagen toch eens te bekijken voor iets te posten:http://ironmanlive.com/tracking.php?race=panama70.3&year=2012 Heb dus 2 min. achterstand gehad met zwemmen!!! Bedankt!!(is wat anders dan 7 min. geloof ik)

  We hadden na afloop alle resultaten in de live tracking nogmaals moeten nalopen. Tijdens de wedstrijd werden er op de live tracking andere cijfers gepresenteerd, en deze zijn in het verhaal zijn terechtgekomen. Kennelijk heeft men tussentijds resultaten aangepast, en dat hebben wij dan inderdaad over het hoofd gezien. We hebben het nu meteen gecorrigeerd.