Lance Armstrong tweede bij debuut IM 70.3 Panama

PANAMA CITY (PAN) – [updated] – Alle ogen waren vandaag gericht op één atleet in de Ironman 70.3 van Panama: Lance Armstrong. Hoe zou hij presteren in zijn eerste wedstrijd op de halve triathlon? De zevenvoudig Tourwinnaar, die eind vorig jaar al enkele off-road triathlons deed, richt zich dit jaar helemaal op terugkeer in de triathlon.

De triathlonwereld haalde Armstrong in Panama met open armen binnen. De lokale bevolking liep massaal uit om een glimp van de kampioen op te vangen en ook de pers dook massaal op hem. Dave Orlowski, een van de twaalf deelnemers aan de eerste Ironman op Hawaii in 1978, verwelkomde Armstrong hartelijk. Orlowski, die zelf kanker heeft, hoopt Armstrong in oktober op Hawaii aan het werk te zien. “Lance inspireert mensen met kanker al jaren dingen te doen, die ze zelf niet voor mogelijk houden. Iedereen in de Ironman-wereld is opgewonden over het feit dat Lance nu weer een toegewijd triatleet is.”

In zijn eerste wedstrijd acteerde Armstrong bepaald niet onverdienstelijk. Na het zwemmen volgde hij als elfde, op slechts een kleine minuut achter snelste zwemmer Matty Reed. Reed zou al snel worden bijgehaald door Bertrand Billard, die vervolgens een tweetal minuten uitliep op zijn achtervolgers. Waaronder überbiker Chris Lieto, èn ook Armstrong. Pas in de de slotfase van het fietsen wisten zij Billard weer in te rekenen. Op het loopparcours kon Lieto Armstrong niet van zich afschudden, en na zo’n vijf kilometer nam The Boss de leiding in de wedstrijd zelfs over. Van achteren uit wist alleen nog Bevan Docherty Armstrong in de laatste kilometer bij te halen en vervolgens de winst op te eisen.

Bij de vrouwen was Nina Kraft tijdens het zwemmen de snelste, op de voet gevolgd door vier anderen. Van Vlerken volgde pas bijna twee minuten later. De kop in de wedstrijd werd al snel overgenomen door Leanda Cave, die werd ingelopen door de snelste fietster van de dag, Angela Naeth. Cave wist nog nipt eerder te wisselen, maar op de halve marathon liep de Canadese weg van Cave. De Britse zou uiteindelijk zelfs van het podium af tuimelen.
Van Vlerken wist op de fiets nog wat op te schuiven in het veld, maar verloor ook op het tweede onderdeel nog te veel tijd op de leidende dames om nog een bedreiging te vormen. Als negende begon ze aan het lopen en wist vervolgens nog net voor Natascha Badmann als zesde te eindigen.

 UITSLAGEN IRONMAN 70.3 PANAMA 
MANNEN

-----------------------------
1 Bevan Docherty NZL 3.50.13
2 Lance Armstrong USA 3.50.55
3 Richie Cunningham AUS 3.52.59
4 Rasmus Henning DEN 3.53.38
5 Guillaume Romain FRA 3.54.44
6 Jesse Thomas USA 3.55.30
7 Chris Lieto USA 3.56.21
8 Ivan Vasiliev RUS 3.58.32
9 Oscar Galindez BRA 4.00.53
10 Bert Jammaer BEL 4.01.24
VROUWEN ----------------------------
1 Angela Naeth CAN 4.15.31
2 Kelly Williams USA 4.19.11
3 Margaret Shapiro USA 4.19.34
4 Leanda Cave GBR 4.21.42
5 Tine Deckers BEL 4.25.29
6 Yvonne van Vlerken 4.29.00
7 Natascha Badmann SUI 4.29.17
8 Michelle Vesterby DEN 4.30.20
9 Bree Wee USA 4.31.09
10 Dede Griesbauer USA 4.33.03

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Ironman Live