Nederland krijgt in 2012 een Eredivisie Triathlon

NIEUWEGEIN – In 2012 krijgt de Nederlandse triathlonsport een nieuwe impuls door de oprichting van de Eredivisie Triathlon. De Nederlandse Triathlonbond slaat de handen ineen met vijf evenementenorganisaties en lanceert een teamcompetitie, waarin de sterkste verenigingen van Nederland tegen elkaar strijden. In de komende jaren wordt gemikt op meerdere divisies, waartussen promotie en degradatie mogelijk is.

De Eredivisie Triathlon is gebaseerd op de formule van succesvolle triathloncompetities in Frankrijk en Duitsland. Hierdoor ontstaat een competitieconcept waarin beoefenaren van de individuele sport triathlon toch in teamverband kunnen strijden tegen elkaar. Per team starten vier atleten in elke race en hun gezamenlijke resultaten bepalen de ranking van het team in de competitie. Het snelste team over vijf wedstrijden mag zich de winnaar van de Eredivisie noemen.

Het concept is namens de bond uitgewerkt door vier atleten, die zelf ervaring en enthousiasme opdeden in de Duitse Bundesliga. Initiatiefnemer Jetse Scholma: “Door deelname aan wedstrijden in Duitsland hebben we alle vier gemerkt hoeveel goeds een teamcompetitie kan betekenen voor de triathlonsport. De Bundesligawedstrijden zorgen daar voor schitterende races. De toppers strijden in de hoogste klassen, maar ook daaronder is het een mooie competitie. Leden raken daardoor veel meer betrokken bij hun vereniging. Verenigingen op hun beurt genereren makkelijker lokale publiciteit, halen sponsors binnen en binden hun leden langer aan de club.”

De wedstrijden worden gedurende het triathlonseizoen gespreid over het land gehouden en gehuisvest bij gerenommeerde evenementen. Gestreefd wordt naar een professionele opzet en een entourage die hoort bij topevenementen. De Nederlandse Triathlonbond kiest voor een groeimodel, waarin gestart wordt met een of mogelijk twee niveaus van competitie. Jetse Scholma: “Op termijn willen we meerdere niveaus, met daartussen promotie en degradatie instellen en een aparte competitiestructuur voor vrouwenteams. De Eredivisie is dan, net als in het voetbal, de hoogste en meest professionele klasse. Ook in de klassen daaronder kan iedereen op zijn of haar eigen niveau aan wedstrijden deelnemen.”

De kalender voor 2012:
- 13 mei 2012 Vredestein UT-Triathlon Enschede (Teamwedstrijd)
- 10 juni 2012* Runnersworld Speedman Groningen (NK Sprinttriathlon)
- 23 juni 2012 Triathlon Stein (Sprinttriathlon)
- 18 augustus 2012* Triathlon Veenendaal (NK OD triathlon)
- 7 september 2012 Holland Triathlon Almere (Team Relay)

(* = datum onder voorbehoud)

Bronnen / Links:
- Jetse Scholma
- Eredivisie Triathlon
- Twitter: @eredivisie_tri
- Facebook Eredivisie Triathlon

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

3 reacties

  1. dimitri - 16 november 2011:

    Superinitiatief! Dit zijn hele leuke acties die de sport op de kaart gaan zetten!

  2. Things - 10 november 2011:

    Coolste initiatief in jaren! Een goede competitie ontbreekt al jaren in NL. Een mooi platform tussen de vele leuke recreatieve evenementen en de (internationale) top. Meer nederlanders per (top)wedstrijd en stimulering in teamverband. Ik zie het helemaal zitten! Waar kan ik me inschrijven?

  3. Arjan Schilder - 10 november 2011:

    Onwijs gaaf initiatief!!!