Jordan Rapp en Rachel Joyce goud bij WK lang

HENDERSON (USA) – [updated] – Wereldkampioen triathlon op de lange afstand worden zonder een triathlon te doen. Het is Jordan Rapp en Rachel Joyce gelukt. Vanwege de lage watertemperatuur en ook een lage ochtendtemperatuur rond Lake Las Vegas moest namelijk het zwemonderdeel geschrapt worden. In plaats daarvan werden nu de deelnemers om de vijf seconden weggestart voor een fiets-run combinatie.

Bij de
MANNEN
bevestigde Jordan Rapp dat hij weer helemaal terug is, na vorig jaar tijdens een trainingsrit door een auto te zijn aangereden. Een kleine drie maanden geleden liet hij dat al zien door de Ironman van Canada op zijn naam te schrijven.
Vroeg in de wedstrijd leek het erop dat Martin Jensen zijn zinnen had gezet op een andere kleur medaille dan de twee bronzen die hij al in zijn bezit had. Hij liep uit op de rest en kwam met zo’n zes minuten voorsprong op Sylvain Sudrie, Joe Gambles en Jordan Rapp de wissel in. Zij hadden op hun beurt zo’n drie minuten marge op Michael Raelert. In de eerste fase van de 30km leek Jensen zijn voorsprong te kunnen verdedigen, maar gaandeweg het onderdeel schoof Rapp steeds verder naar voren. Bij het ingaan van de slotronde had Rapp de Deen te pakken, om daarna nog drie minuten uit te lopen. Jensen werd vervolgens ook nog door Sudrie en Gambles ingelopen, en hem restte niets dan de meest ondankbare positie: net naast het podium.

Bij de vrouwen legde Joyce de basis voor haar overwinning tijdens het fietsen. Ze kwam ruim 3,5 minuut voor landgenote Leanda Cave van de fiets, om vervolgens op jacht te gaan naar snelste fietser Nikki Butterfield. In de tweede ronde had ze de Australische te pakken en lag ze op koers voor goud. Cave wist op het looponderdeel nog wel lichtjes terug te komen, maar kon Joyce niet meer bedreigen. Met haar winst wist Joyce de zesde wereldtitel op deze discipline naar Groot-Brittannië te brengen.

In de age-groups reikte René Poppe tot de elfde plaats bij de
MANNEN
45-49. Pim Veeger pakte een age-group hoger de vijfde plaats. En Marijke Zeekant wist het zilver binnen te slepen bij de vrouwen 55-59.

 UITSLAGEN WK TRIATHLON LD, HENDERSON (USA) (O3-afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Jordan Rapp USA 5:00:15
2 Joe Gambles AUS 5:02:57
3 Sylvain Sudrie FRA 5:03:23
4 Martin Jensen DEN 5:05:23
5 Nicholas Thompson USA 5:11:38
6 Michael Raelert GER 5:11:41
7 Massimo Cigana ITA 5:13:14
8 Esben Hovgaard DEN 5:16:49
9 Scott Neyedli GBR 5:17:22
10 Petr Vabrousek CZE 5:18:47
VROUWEN ----------------------------
1 Rachel Joyce GBR 5:34:15
2 Leanda Cave GBR 5:37:35
3 Meredith Kessler USA 5:40:45
4 Nikki Butterfield AUS 5:44:34
5 Malaika Homo USA 5:46:37
6 Erika Csomor HUN 5:51:39
7 Tenille Hoogland CAN 5:55:54
8 Michelle Vesterby DEN 5:56:34
9 Janine Sax NZL 6:02:43
10 Ewa Bugdol POL 6:07:06

Bronnen / Links:
International Triathlon Union