Jordan Rapp en Rachel Joyce goud bij WK lang

HENDERSON (USA) - [updated] - Wereldkampioen triathlon op de lange afstand worden zonder een triathlon te doen. Het is Jordan Rapp en Rachel Joyce gelukt. Vanwege de lage watertemperatuur en ook een lage ochtendtemperatuur rond Lake Las Vegas moest namelijk het zwemonderdeel geschrapt worden. In plaats daarvan werden nu de deelnemers om de vijf seconden weggestart voor een fiets-run combinatie.

Bij de mannen bevestigde Jordan Rapp dat hij weer helemaal terug is, na vorig jaar tijdens een trainingsrit door een auto te zijn aangereden. Een kleine drie maanden geleden liet hij dat al zien door de Ironman van Canada op zijn naam te schrijven.
Vroeg in de wedstrijd leek het erop dat Martin Jensen zijn zinnen had gezet op een andere kleur medaille dan de twee bronzen die hij al in zijn bezit had. Hij liep uit op de rest en kwam met zo’n zes minuten voorsprong op Sylvain Sudrie, Joe Gambles en Jordan Rapp de wissel in. Zij hadden op hun beurt zo’n drie minuten marge op Michael Raelert. In de eerste fase van de 30km leek Jensen zijn voorsprong te kunnen verdedigen, maar gaandeweg het onderdeel schoof Rapp steeds verder naar voren. Bij het ingaan van de slotronde had Rapp de Deen te pakken, om daarna nog drie minuten uit te lopen. Jensen werd vervolgens ook nog door Sudrie en Gambles ingelopen, en hem restte niets dan de meest ondankbare positie: net naast het podium.

Bij de vrouwen legde Joyce de basis voor haar overwinning tijdens het fietsen. Ze kwam ruim 3,5 minuut voor landgenote Leanda Cave van de fiets, om vervolgens op jacht te gaan naar snelste fietser Nikki Butterfield. In de tweede ronde had ze de Australische te pakken en lag ze op koers voor goud. Cave wist op het looponderdeel nog wel lichtjes terug te komen, maar kon Joyce niet meer bedreigen. Met haar winst wist Joyce de zesde wereldtitel op deze discipline naar Groot-Brittannië te brengen.

In de age-groups reikte René Poppe tot de elfde plaats bij de mannen 45-49. Pim Veeger pakte een age-group hoger de vijfde plaats. En Marijke Zeekant wist het zilver binnen te slepen bij de vrouwen 55-59.

UITSLAGEN 
WK TRIATHLON LD, HENDERSON (USA)
(O3-afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Jordan Rapp    USA 5:00:15
 2 Joe Gambles    AUS 5:02:57
 3 Sylvain Sudrie   FRA 5:03:23
 4 Martin Jensen   DEN 5:05:23
 5 Nicholas Thompson USA 5:11:38
 6 Michael Raelert  GER 5:11:41
 7 Massimo Cigana   ITA 5:13:14
 8 Esben Hovgaard   DEN 5:16:49
 9 Scott Neyedli   GBR 5:17:22
10 Petr Vabrousek   CZE 5:18:47
VROUWEN ----------------------------
 1 Rachel Joyce    GBR 5:34:15
 2 Leanda Cave    GBR 5:37:35
 3 Meredith Kessler  USA 5:40:45
 4 Nikki Butterfield AUS 5:44:34
 5 Malaika Homo    USA 5:46:37
 6 Erika Csomor    HUN 5:51:39
 7 Tenille Hoogland  CAN 5:55:54
 8 Michelle Vesterby DEN 5:56:34
 9 Janine Sax     NZL 6:02:43
10 Ewa Bugdol     POL 6:07:06
Bronnen / Links:
- International Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.