Hoka One One Bondi

Een tijdje geleden ontvingen we bij http://triathlon226.wbprg.pw misschien wel de meest bizarre hardloopschoen die we ooit in ons handen hebben gehad. De Hoka One One Bondi. De schoen ziet er uit als een mix van een runningschoen, een botsauto, een toverbal en zo’n MBT schoen. Door de enorme zool denk je dat de schoen loodzwaar zal zijn, maar het tegendeel is het geval. De schoen is licht en de pasvorm is zelfs smal te noemen. Wanneer je de schoen aantrekt ervaar je een gevoel wat geen enkele andere schoen mij ooit heeft gegeven. De zool is zo zacht en dempend dat je het gevoel hebt dat je in een soort waterbed-achtige substantie wegzakt, maar niet op een onprettige manier.

De techniek achter de schoenen is dat ze alles super-sizen. De zool is 2½ keer zo dik als normaal, maar ook veel breder. Een breedte van 10½ cm op de hak tot maar liefst 12 cm breed onder de voorvoet. Dat is met recht een platform te noemen. En de grip van de slijtzolen is zeer goed te noemen en dat heeft ook zijn nadelen maar daarover later meer.

De eerste hardlooptraining was op z’n zachts gezegd bijzonder te noemen omdat ik meerdere malen met mijn voeten over de grond heen schraapte vanwege de zooldikte die je niet gewend bent. Maar ook omdat je zoveel demping hebt in de zool dat je de ondergrond helemaal niet voelt. Ik ben express over een pad gaan lopen waar het bezaaid lag met kastanjes en eikels. Je loopt er dwars overheen en je voelt er helemaal niets van. De enorme zool vormt zich als het ware om elk object heen zonder dat je dit in de rest van de schoen voelt. Een zeer aparte sensatie. In de loop van een paar volgende trainingen ben ik er ook harder op gaan lopen want de verwachting zou zijn dat het je veel meer moeite zou moeten kosten om met een dergelijke dikke zool en demping op hogere snelheid te lopen, maar dat valt reuze mee. Eigenlijk kun je er best redelijk hard mee lopen, boven de 15 km/phr, zonder dat het direct hinderlijk aanvoelt. Totdat je een bocht moet maken. Bochten maken met een wat hogere loopsnelheid is op de Hoka One One Bondi wederom een bizarre ervaring. Ik kreeg een beetje het gevoel dat je de bocht uitvliegt zoals je dat wel in tekenfilms ziet. De zool staat door de extreem goede grip elke pas min of meer even stil terwijl het bovenwerk dan nog een beetje doorveert. Ik moest zelfs wat bijsturen om de juiste richting aan te houden.

Gezien de grote hoeveelheid demping die de schoenen geven zou je verwachten dat je bij lange duurtrainingen minder vermoeide benen zou hebben. Dat viel tegen. Als ik er langere lopen op deed dan had ik zelfs het gevoel dat mijn bovenbenen zelfs wat vermoeider aanvoelden dan op mijn normale, Newton, schoenen. Het verschil kan natuurlijk te maken hebben met het gewend zijn aan schoenen met minder demping, het is lastig te zeggen. Ook heuvel af was het beduidend minder comfortabel. De schokken worden dan wel goed opgevangen, maar ook hier min of meer het effect dat je over de zool heen ‘glijdt’ omdat de grip van de slijtzool wel erg goed is en de zachte tussenzool als het ware verder naar voren beweegt. Niettemin beveelt Hoka de schoenen zelf ook aan als ideale schoen voor trailrunning.

Voor de volledigheid van de test en het feit dat het een zeer bijzondere schoen is qua opbouw en gevoel heb ik de schoenen ook door een andere testloper laten proberen, of liever gezegd een testloopster. Ook zij had dezelfde ‘klachten’ die ik ook ervaarde. Meer vermoeide benen, maar ook voor haar geldt dat ze normaal op duidelijk minder gedempte schoenen loopt. Voor haar geldt ook dat remmen of het lopen van bochten de wat zwabberende sensatie geeft.

Als we alles in overweging nemen dan vragen wij ons af voor wie de Hoka One One Bondi nou eigenlijk een heel erg lekkere schoen zou kunnen zijn. Persoonlijk denk ik dat het wellicht voor een groep lopers die werkelijk maximale demping wil hebben en met niet te hoge snelheid hardloopt een prima schoen is. De demping is werkelijk ongeëvenaard en ik kan mij voorstellen dat dit voor deelnemers die tijdens een hele triathlon de marathon in 5 uur of meer afleggen zeer aangenaam kan zijn. In ieder geval is zeker dat er tijdens de Ironman van Hawaii 6 deelnemers zijn gespot met Hoka’s aan hun voeten en dat waren er meer dan Puma, Harhu en OnRunning konden zeggen.

De Hoka One One schoenen zijn nog niet in Nederland te koop, maar wel via hun website hokaoneone.com