Cave en Llanos heersen in Ironman Arizona

TEMPE (USA) – De beer is kennelijk los in de VS. Nadat in de Ironman van Florida voor het eerst op het Amerikaanse vasteland de acht-uurs barrière werd beslecht, gebeurde dat nu ook in de eerstvolgende Ironman. In Arizona dook Eneko Llanos onder de magische grens, en net luttele seconden sneller dan Ronnie Schildknecht twee weken eerder. Ook bij de vrouwen ging het hard en werden tijden onder de negne uur gerealiseerd. Naast Leanda Cave wist ook Linsey Corbin – vorig jaar ook tweede in Tempe – nog onder die grens te duiken. Mirjam Weerd kende een slechte dag in Arizona. Na een voortvarende start stortte ze in tijdens de marathon en eindigde uiteindelijk als zestiende bij de vrouwen.

Bij de vrouwen ging Amanda Stevens lang aan de leiding. Na het zwemmen had ze een voorsprong van 3,5 minuut op Cave en zelfs meer dan acht minuten op Corbin. Op de fiets hield de Amerikaanse meer dan stand, al was de situatie wellicht anders geweest als Cave geen lekke band had gehad. Nu kon Stevens met zo’n 45 seconden verschil nog aan de marathon beginnen. Maar tegen het looptempo van de Britse was ze niet opgewassen. Corbin wist vervolgens met een snelle marathon wederom naar plaats twee te lopen.
Weerd kon lange tijd goed mee. Als zesde kwam ze uit het water, en ook op de fiets hoefde ze nauwelijks toe te geven. Maar op het slotonderdeel draaide het kennelijk niet zoals het zou moeten. Al snel was duidelijk dat een top-tien notering er niet in zou zitten, maar toen ze in de slotfase het tempo niet meer kon vasthouden, kostte dat haar nog enkele plaatsen meer.

Bij de
MANNEN
opende John Dahlz het bal, maar had Stephane Poulat, Benjamin Sanson en Jeremey Jurkiewicz nagenoeg in zijn kielzog. Sanson en Jurkiewicz zouden in de eerste fase van het fietsen, samen met Kelly Liljeblad en Joe Umphenour de kop nemen. Pas in de tweede fietsronde konden Llanos en Paul Amey de kop overpakken. Llanos wist vervolgens met een kleine anderhalve minuut voorsprong op Amey, Poulat, Martin Jensen en Tim O’Donnell te wisselen. Laatstgenoemde leek na de wissel op jacht te gaan naar de Spanjaard, maar na een kleine tien kilometer was het op voor de Brit en viel hij vervolgens ver terug. Amey wist wel terug te komen bij Llanos maar kon vervolgens geen afstand maken. Gedurende een achttal kilometers liepen ze gelijk op, maar vijf kilometer voor de finish moest Amey passen na een tempoversnelling van Llanos. Het bleef echter spannend toen Amey toch weer tot op vijf seconden terug wist te komen. In de laatste twee kilometer wist de Spanjaard uiteindelijk gestaag Amey definitief te lossen.

 UITSLAGEN IRONMAN ARIZONA (USA) 
MANNEN

-----------------------------
1 Eneko Llanos ESP 7:59:38
2 Paul Amey GBR 8:01:29
3 Viktor Zyemtsev UKR 8:14:36
4 Torsten Abel GER 8:16:44
5 Stephane Poulat FRA 8:18:55
6 Sebastian Kienle GER 8:19:29
7 Jeremy Jurkiewicz FRA 8:19:38
8 Michael Weiss AUT 8:21:36
9 Trevor Wurtele CAN 8:22:21
10 Christophe Bastie FRA 8:26:10 David Deak 10:25:50
VROUWEN ----------------------------
1 Leanda Cave GBR 8:49:00
2 Linsey Corbin USA 8:54:33
3 Meredith Kessler USA 9:00:14
4 Amanda Stevens USA 9:09:39
5 Michelle Vesterby DEN 9:11:23
6 Kelly Williamson USA 9:12:18
7 Kathleen Calkins USA 9:12:40
8 Sara Gross CAN 9:18:03
9 Susan Dietrich GER 9:19:47
10 Charisa Wernick USA 9:22:37 Mirjam Weerd 9:45:50

Bronnen / Links:
Ironman Live