On-Running Cloudsurfer

Zo eens in de zoveel tijd krijg je schoenen in je handen die je echt nieuwsgierig maken hoe ze gaan lopen. De Cloudsurfer van On-Running is er zo een. On-Running is een heel jong bedrijf o.a. opgericht door de voormalig toptriatleet en Almerewinnaar, de Zwitser Olivier Bernhard. Het bedrijf is opgericht in 2010 en ook pas in juli van dat jaar zijn de eerste schoenen daadwerkelijk in de winkels terecht gekomen. De schoenen zien er op het oog in elk geval bijzonder uit. De ‘lugs’ or ‘clouds’ aan de onderzijde van de zool geven een apart uiterlijk aan de schoenen en onderscheiden ze direct van de andere loopschoenen. De functie van deze ‘clouds’ is het geven van demping in zowel horizontale als verticale richting. De 13 ’clouds’ zijn verdeeld over de zool in twee posities, vier onder de hiel en negen onder de voorvoet. Voor een jong bedrijf hebben ze een behoorlijk arsenaal aan meer en minder bekende atleten die dienen als uithangbord voor de schoenen en de technologie. O.a. Tegla Loroupe, de voormalig wereldrecordhouster op de marathon, de Nederlandse triatlete Mirjam Weerd en de legendarische triatleet Scott Molina. Met zo’n lijst worden de verwachtingen alleen maar groter.

Tijdens de eerste training zijn mijn verwachtingen hooggespannen en zodra ik de eerste wandelpassen maak krijg ik inderdaad het gevoel op wolken te lopen. De ‘clouds’ onder de schoenen geven een wat raar en instabiel gevoel, beetje ‘schommelend’, maar met name in de hiel geven ze een aparte dempende sensatie. Deze bijzondere ervaring is echter van korte duur. Zodra ik er op ga hardlopen verdwijnt dit gevoel als sneeuw voor de zon. Ik vind de schoenen nu helemaal niet echt dempend meer en ze voelen zelfs vrij plat en stug aan. De slogan van On-Running ‘Run On Clouds’ mag wat mij betreft worden omgezet in ‘Walking On Clouds’. Na een kilometer of 8 begint er een vervelend gevoel onder mijn rechtervoet te ontstaan. Alsof de schoen wil buigen terwijl mijn voet dat niet wil en alsof er één van de ‘clouds’ iets te nadrukkelijk aanwezig is. Ook voelen de schoenen vrij ruim en begint de hak te slippen. De veters strakker trekken helpt niet om de hiel beter in de schoen te positioneren.

Na de training eens rustig de tijd genomen om alle dingetjes die ik onderweg heb gevoeld nader te onderzoeken. Wat opvalt als we de schoen eens beter onder de loep nemen is de vrij brede en ruime hielkap. Omdat de ‘clouds’ bevestigd zijn op een stabiele zoolplaat is de hielkap vrij breed van vorm en houdt deze behoorlijk wat ruimte naar links en rechts over. En deze ruimte geldt eigenlijk voor de hele schoen. Dat maakt de schoenen qua pasvorm zeer geschikt voor lopers met een bredere voet en/of hogere wreef en beduidend minder voor een slanke en smallere voet. Maar helaas zit er voor de lopers met een hogere wreef dan weer een ander probleempje aan de schoenen. De tong van de schoenen is vrij smal en daardoor komen de bovenste - groene - eyelets (vetergaatjes) tegen je voet aan als je de schoenen hebt gestrikt. Omdat ik zelf met blote voeten loop stonden deze eyelets na afloop van de training erg fraai in mijn voeten geperst. Voor lopers die met sokken aan lopen zal het waarschijnlijk wat minder druk geven, maar ik vind het toch een design foutje aan de kant van de producenten.    

Na een aantal kortere en langere trainingen blijft het gevoel bij de schoenen, met name de rechter, dat het buigpunt net niet op de goede plaats zit. Althans voor mijn voeten. De schoen heeft het buigpunt liggen direct na de eerste rij van drie ‘clouds’. Dit matcht niet goed met mijn voeten. Ook blijft het gevoel dat het lopen op wolken meer aanwezig is bij het wandelen dan bij het hardlopen. Alleen maakt dat het schrijven van een review lastig want voor een andere loper kan dat natuurlijk heel anders zijn en dus heb ik de schoenen doorgegeven aan een andere tester in het team van Triathlon226.

Deze loper heeft de schoenen meerdere malen getest en zijn ervaringen nadien opgeschreven. Wat opvallend is dat hij ook heeft ervaren dat de pasvorm nog wel wat te wensen over laat. Zijn ervaring is ook dat de schoenen in hiel en midvoet behoorlijk breed zijn en bijna vormloos aanvoelen. Dat lost zich niet op door de veters strakker aan te trekken, omdat de schoenen dan weliswaar beter omsluiten, maar de bloedtoevoer naar de tenen in de knel komt en er tijdens het lopen ‘tintelende’ tenen kunnen ontstaan. Wel had deze loper het gevoel dat hij door de On-Running Cloudsurfer meer gedwongen werd om meer midvoets te landen. Dat heeft te maken met het hoogteverschil tussen de hak en de voorvoet. Bij de Cloudsurfer is dat 8 mm, waarmee de schoen zich tussen echte midvoet landers/natural running schoenen (gemiddeld 4mm of minder verschil) en haklandingsschoenen (10 tot 18 mm verschil) plaatst. Verder beweert / suggereert On-Running dat de schoenen sneller zijn dan andere schoenen. Persoonlijk krijg ik altijd wat jeuk van dit soort beweringen omdat altijd in het midden wordt gelaten voor wie dat dan geldt. Merk je dat als je normaal 10 km/uur loopt? Ga je dan 11 km/uur lopen? Geldt dat ook nog als je 17 km/uur loopt? Het zijn altijd onderzoeken gedaan in een lab. In dit geval uitgevoerd door het Zwitserse Instituut voor Technologie onder 40 hardlopers op een loopband. De uitkomst van de studie heeft aangetoond dat voor een deel van deze groep lopers geldt dat ze gemiddeld 2 hartslagen lager trainen op de On-Running schoenen dan op hun eigen favoriete trainingschoenen. Voor 12 lopers geldt zelfs dat hun gemiddelde hartslag met meer dan 10 slagen lager was. En dit alles bij een gelijkblijvende snelheid. Dus bij een zelfde hartslag loop je dus harder. Overigens lieten twee testpersonen een stijging van de hartslag zien. De test is uitgevoerd op 60% a  70% van de maximale inspanning.

Tijd voor onze eigen praktijktest. Die is gedaan op een rondje van 2 km. Na een uitgebreide warming-up is de ronde meerdere malen gelopen en beurtelings op de eigen schoenen en op de Cloudsurfer. Daarbij is de hartslag zo constant mogelijk gehouden. Natuurlijk spelen allerlei variabelen een rol, maar als de schoenen echt sneller zouden zijn dan zou er toch enig verschil voelbaar en zichtbaar moeten zijn. Helaas, de ene ronde was de Cloudsurfer 2 sec. sneller, de andere ronde weer de eigen schoenen en zo wisselde dit zich af. Uiteindelijk kwam het uit op een gelijkspel, maar was wel de ervaring van de tester dat hij zijn eigen schoenen veel comfortabeler vindt dan de On’s. Maar sneller zijn ze dus zeker niet geweest in deze praktijktest.

De Cloudsurfer is niet echt licht te noemen, 295 gram bij een herenmaat 9, maar het is ook niet heel erg zwaar. Net zoals bij de hakhoogte zit het er een beetje tussen in. Wat ik mij wel afvraag is hoe de ‘clouds’ en dan met name die in de hiel zich gaan houden qua slijtage als er op wordt gelopen met een haklanding. De ‘clouds’ zijn redelijk hoekig en ik vrees erg slijtage gevoelig, maar op onze testschoen was er nog niet veel slijtage te zien. De Cloudsurfer die wij mochten testen is de meer neutrale schoen van On-Running. Op dit moment hebben zij ook een wat zwaardere uitvoering in de collectie, de Cloudrunner, die meer bedoeld is voor zwaardere lopers en lopers met een lichte pronatie. 

Maken onze ervaringen de On-Running Cloudsurfer nu een slechte schoen? Zeker niet, maar wel is onze bevinding dat door verschillende kleine details de doelgroep wat beperkter is dan nodig was geweest. Maar zoals gezegd is On-Running een zeer jong bedrijf en is dit pas de eerste lijn van modellen. Ik krijg het gevoel dat de schoenen net iets te snel op de markt zijn gebracht en er iets te weinig ‘fieldtesting’ is uitgevoerd. Maar men zal ongetwijfeld veel leren van de atleten die er op lopen en van de eigen praktijktesten. Ik verwacht dat we de komende jaren meer modellen gaan zien en dat er in veel modellen al kleine wijzigingen zullen worden doorgevoerd. Leuk is wel dat er ruimte lijkt te zijn voor nieuwe bedrijven die out of the box denken en nieuwe ontwikkelingen proberen. Kinderziektes horen daarbij. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe modellen van On-Running. Mocht je zelf eens op de On-Running schoenen willen gaan lopen. De importeur heeft regelmatig testruns bij verschillende evenementen. Voor meer informatie kun je terecht op www.on-running.com of op 0184-418875.              

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

7 reacties

 1. Ronald - 6 november 2011:

  Inderdaad bestaan ze langer, volgens mij hebben ze in 2009 een prijs gewonnen.
  Zelf loop ik normaal op asics gel-nimbus, maar de ON-dingen (zo noem ik ze) hebben me wel van m’n achilles blessure afgeholpen in 2010.
  Na zo’n 300 km zag ik in beide schoenen een scheurtje in de de ‘cloud’ linksonder de hak. Schoenen zijn teruggenomen en ik heb nieuwe gekregen. (gefabriceerd in een nieuwe fabriek). Hier is ook te zien dat de clouds in de hak er steviger en iets anders uitzien en voelen dan in het eerdere paar.
  Ik gebruik de ON’s alleen voor langere duurlopen, want ik vind ze zeker niet sneller. M’n eerste paar vond ik zelfs een beetje plakkerig lopen.
  Sinds eind 2010 train ik vaak volgens de methode van Klaas Lok en ben na een jaar lang prettig zwoegen van haklander naar midvoetlander gegaan. Ik heb deze trainingen ook gedaan met de ON’s maar vond dit niet zo prettig.
  Echter tijdens de langere wisselduurlopen ondervind ik alleen maar een positief gevoel op deze schoenen en is het ook geen probleem om midvoets te landen.
  De schoen voelt inderdaad iets minder stabiel aan, maar ik ondervind er geen problemen mee.

 2. Hans van Vlijmen - 26 oktober 2011:

  @Jeroen gezien het verslag wat je hebt geschreven zijn er nogal wat minpuntjes die ik niet ga opsommen In het kort moet het erop neer komen als je nieuwe schoenen gaat kopen dat er direct weg mee moet kunnen om te gaan lopen
  In dit verslag komen er allerlei issues aan het licht zoals het doorbuigen van de schoen brtede hak of striemen aan de voervoet.
  verder heb ik inmiddels voldoende ervaring en zeker kennis om te voelen of te schoen stabiel is
  Het lijkt erop dat er verborgen reclame voor deze schoenen wordt gemaakt en daar is dit forum niet voor bedoeld

 3. Hans van Vlijmen - 26 oktober 2011:

  Tegenwoordig zijn er al zoveel verschillende merken schoenen dat een ieder een graantje probeert mee te pikken in de hausse die er nu in het lopen heerst
  Voordat ik triatleet werd was ik een middenafstandsatleet en toen had je een paar bekende merken zoals Adidas Saucony Nike Brooks Asics
  Al deze merken maken al tig jaren goede schoenen voor elk wat wils
  ik ben een beetje huiverig voor al die nieuwe ideën omtrent het ideale loopbeeld
  Ook ik heb de ON schoenen gezien en vind ze er vreemd uitzien en gezien het zoolpatroon zijn ze niet echt stabiel
  verder kosten deze schoenen 160 Euro wat behoorlijk aan de prijs is Paartje Saucony Grid 4 schoenen kosten 120 Euro en lopen vcor een neutrale loper super goed Ik koop 2 paar verschillende schoenen van een verschillend merk en na een jaar zien ze er nog zeer goed uit alleen de demping is weg
  Na 3 keer lopen en dan al de naden los is gewoon bagger niet accepteren

  [reactie Jeroen: Beste Hans, bij geen enkel merk is het te accepteren dat na 3 x lopen de stiksels los laten. Of dat nou een relatief nieuwe merk is of een van de meer bekende merken. Jammer dat Frank ze in Zwitserland heeft gekocht en niet bij een Nederlandse dealer. In dat laatste geval had hij zonder meer een nieuw paar gekregen. Nu heb ik wel de reactie doorgegeven aan de Ned. importeur. Ik hoop voor Frank dat het wordt opgelost. Maar je schrijft dat je de schoenen hebt gezien en daaruit maak ik op dat je ze niet hebt gepast of er uberhaupt op hebt gelopen. Dat laatste is jammer want alleen dan zou je een objectief oordeel kunnen vellen of je de prijs wel of niet de moeite waard vindt. Overigens worden ze volgend seizoen een heel stuk goedkoper. Missschien dan toch eens een keertje proberen :-)?]

 4. Frank - 19 oktober 2011:

  Een paar maanden geleden heb ik een paar cloudsurfers laten komen vanuit Zwitserland en het lopen ging vlot, maar comfort was duidelijk een hekel punt. En na slechts 3 keer lopen kwam er al slijtage aan de schoen, aan de bovenkant bij de veters begonnen de stiksels af te rafelen en dat heb ik zelden meegemaakt.

 5. Bernard - 18 oktober 2011:

  Of je de ON schoenen fijn vindt of niet, blijft, zoals altijd, persoonlijk. Ik heb ook een paartje liggen om te testen.
  Maar wel even rechtzetten dat ON schoenen al langer bestaan dan 2010. In 2008 stond Olivier al bij IM Zwitserland met GNL schoenen. Met precies hetzelfde principe. In 2009 heb ik een paartje gekocht om te testen, echter was het grootste probleem dat na zo’n 200km (incl. Almere) de zool al versleten was. Ze claimen dit verbeterd te hebben.

 6. Mirjam - 18 oktober 2011:

  Zoveel mensen zoveel smaken. Dat gaat natuurlijk ook op bij schoenen. Vanaf het moment dat ik ON schoen geprobeerd heb tijdens een testclinic van Olivier Bernard bij Run2Day in Amersfoort ben ik er fan van. Ik ben van nature geen lichte loper en was net aan het trainen op kortere pas, reactiever lopen en hogere pasfrequentie. Bij de eerste stappen merkte ik al dat de ON schoen me daarbij hielp. Inmiddels loop ik er bijna een jaar op. Ik heb er wel een aantal weken over gedaan om er aan te ‘wennen’. De schoen gaf bij mij meer reactie in mijn kuit en naar mijn gevoel waren er meer spieren (kleinere spiertjes) aan het werk. Maar na verloop van tijd wilde ik eigenlijk niet anders meer. In de wedstrijd gebruik ik de schoen ook. Vooral in de tweede helft kan ik door blijven lopen doordat de schoen me helpt technisch beter en reactiever te blijven lopen. De ON-schoen gebruik ik met sokken en zonder sokken. Ik heb verschillende maten geprobeerd en merk dat de meest krappe schoen mij het best bevalt. Meestal koop je loopschoenen iets groter dan je normale schoenen, maar dat hoeft bij deze niet. Sterker nog, bij de grotere maat kreeg ik blaren tijdens de wedstrijd van met blote voeten lopen en bij de kleinere maat niet! ON running is momenteel hard bezig met de verdere ontwikkeling van de schoen, dus je mag in de nabije toekomst een uitgebreidere lijn verwachten. Ik kan alleen maar aanraden om ze gewoon eens uit te proberen tijdens een georganiseerde testloop of bij de betere hardloopzaak. Dan kun je ook verschillende maten proberen.
  Overigens IronMartijn, heb de hondenhobby nog niet uit de clouds hoeven te verwijderen :-). En ook in het bos kun je hier prima mee uit de voeten. Ik heb nog geen steentjes of vuil tussen de clouds gehad. Dus wat dat betreft, geen probleem!

 7. IronMartijn - 17 oktober 2011:

  Ik zie me nu al de “hondenhobby”uit de clouds verwijderen