On-Running Cloudsurfer

Zo eens in de zoveel tijd krijg je schoenen in je handen die je echt nieuwsgierig maken hoe ze gaan lopen. De Cloudsurfer van On-Running is er zo een. On-Running is een heel jong bedrijf o.a. opgericht door de voormalig toptriatleet en Almerewinnaar, de Zwitser Olivier Bernhard. Het bedrijf is opgericht in 2010 en ook pas in juli van dat jaar zijn de eerste schoenen daadwerkelijk in de winkels terecht gekomen. De schoenen zien er op het oog in elk geval bijzonder uit. De ‘lugs’ or ‘clouds’ aan de onderzijde van de zool geven een apart uiterlijk aan de schoenen en onderscheiden ze direct van de andere loopschoenen. De functie van deze ‘clouds’ is het geven van demping in zowel horizontale als verticale richting. De 13 ’clouds’ zijn verdeeld over de zool in twee posities, vier onder de hiel en negen onder de voorvoet. Voor een jong bedrijf hebben ze een behoorlijk arsenaal aan meer en minder bekende atleten die dienen als uithangbord voor de schoenen en de technologie. O.a. Tegla Loroupe, de voormalig wereldrecordhouster op de marathon, de Nederlandse triatlete Mirjam Weerd en de legendarische triatleet Scott Molina. Met zo’n lijst worden de verwachtingen alleen maar groter.

Tijdens de eerste training zijn mijn verwachtingen hooggespannen en zodra ik de eerste wandelpassen maak krijg ik inderdaad het gevoel op wolken te lopen. De ‘clouds’ onder de schoenen geven een wat raar en instabiel gevoel, beetje ‘schommelend’, maar met name in de hiel geven ze een aparte dempende sensatie. Deze bijzondere ervaring is echter van korte duur. Zodra ik er op ga hardlopen verdwijnt dit gevoel als sneeuw voor de zon. Ik vind de schoenen nu helemaal niet echt dempend meer en ze voelen zelfs vrij plat en stug aan. De slogan van On-Running ‘Run On Clouds’ mag wat mij betreft worden omgezet in ‘Walking On Clouds’. Na een kilometer of
8 begint er een vervelend gevoel onder mijn rechtervoet te ontstaan. Alsof de schoen wil buigen terwijl mijn voet dat niet wil en alsof er één van de ‘clouds’ iets te nadrukkelijk aanwezig is. Ook voelen de schoenen vrij ruim en begint de hak te slippen. De veters strakker trekken helpt niet om de hiel beter in de schoen te positioneren.

Na de training eens rustig de tijd genomen om alle dingetjes die ik onderweg heb gevoeld nader te onderzoeken. Wat opvalt als we de schoen eens beter onder de loep nemen is de vrij brede en ruime hielkap. Omdat de ‘clouds’ bevestigd zijn op een stabiele zoolplaat is de hielkap vrij breed van vorm en houdt deze behoorlijk wat ruimte naar links en rechts over. En deze ruimte geldt eigenlijk voor de hele schoen. Dat maakt de schoenen qua pasvorm zeer geschikt voor lopers met een bredere voet en/of hogere wreef en beduidend minder voor een slanke en smallere voet. Maar helaas zit er voor de lopers met een hogere wreef dan weer een ander probleempje aan de schoenen. De tong van de schoenen is vrij smal en daardoor komen de bovenste – groene – eyelets (vetergaatjes) tegen je voet aan als je de schoenen hebt gestrikt. Omdat ik zelf met blote voeten loop stonden deze eyelets na afloop van de training erg fraai in mijn voeten geperst. Voor lopers die met sokken aan lopen zal het waarschijnlijk wat minder druk geven, maar ik vind het toch een design foutje aan de kant van de producenten.

Na een aantal kortere en langere trainingen blijft het gevoel bij de schoenen, met name de rechter, dat het buigpunt net niet op de goede plaats zit. Althans voor mijn voeten. De schoen heeft het buigpunt liggen direct na de eerste rij van drie ‘clouds’. Dit matcht niet goed met mijn voeten. Ook blijft het gevoel dat het lopen op wolken meer aanwezig is bij het wandelen dan bij het hardlopen. Alleen maakt dat het schrijven van een review lastig want voor een andere loper kan dat natuurlijk heel anders zijn en dus heb ik de schoenen doorgegeven aan een andere tester in het team van Triathlon226.

Deze loper heeft de schoenen meerdere malen getest en zijn ervaringen nadien opgeschreven. Wat opvallend is dat hij ook heeft ervaren dat de pasvorm nog wel wat te wensen over laat. Zijn ervaring is ook dat de schoenen in hiel en midvoet behoorlijk breed zijn en bijna vormloos aanvoelen. Dat lost zich niet op door de veters strakker aan te trekken, omdat de schoenen dan weliswaar beter omsluiten, maar de bloedtoevoer naar de tenen in de knel komt en er tijdens het lopen ‘tintelende’ tenen kunnen ontstaan. Wel had deze loper het gevoel dat hij door de On-Running Cloudsurfer meer gedwongen werd om meer midvoets te landen. Dat heeft te maken met het hoogteverschil tussen de hak en de voorvoet. Bij de Cloudsurfer is dat
8 mm, waarmee de schoen zich tussen echte midvoet landers/natural running schoenen (gemiddeld 4mm of minder verschil) en haklandingsschoenen (10 tot 18 mm verschil) plaatst. Verder beweert / suggereert On-Running dat de schoenen sneller zijn dan andere schoenen. Persoonlijk krijg ik altijd wat jeuk van dit soort beweringen omdat altijd in het midden wordt gelaten voor wie dat dan geldt. Merk je dat als je normaal
10 km/uur loopt? Ga je dan 11 km/uur lopen? Geldt dat ook nog als je 17 km/uur loopt? Het zijn altijd onderzoeken gedaan in een lab. In dit geval uitgevoerd door het Zwitserse Instituut voor Technologie onder 40 hardlopers op een loopband. De uitkomst van de studie heeft aangetoond dat voor een deel van deze groep lopers geldt dat ze gemiddeld
2 hartslagen lager trainen op de On-Running schoenen dan op hun eigen favoriete trainingschoenen. Voor 12 lopers geldt zelfs dat hun gemiddelde hartslag met meer dan
10 slagen lager was. En dit alles bij een gelijkblijvende snelheid. Dus bij een zelfde hartslag loop je dus harder. Overigens lieten twee testpersonen een stijging van de hartslag zien. De test is uitgevoerd op 60% a 70% van de maximale inspanning.

Tijd voor onze eigen praktijktest. Die is gedaan op een rondje van 2 km. Na een uitgebreide warming-up is de ronde meerdere malen gelopen en beurtelings op de eigen schoenen en op de Cloudsurfer. Daarbij is de hartslag zo constant mogelijk gehouden. Natuurlijk spelen allerlei variabelen een rol, maar als de schoenen echt sneller zouden zijn dan zou er toch enig verschil voelbaar en zichtbaar moeten zijn. Helaas, de ene ronde was de Cloudsurfer 2 sec. sneller, de andere ronde weer de eigen schoenen en zo wisselde dit zich af. Uiteindelijk kwam het uit op een gelijkspel, maar was wel de ervaring van de tester dat hij zijn eigen schoenen veel comfortabeler vindt dan de On’s. Maar sneller zijn ze dus zeker niet geweest in deze praktijktest.

De Cloudsurfer is niet echt licht te noemen, 295 gram bij een herenmaat 9, maar het is ook niet heel erg zwaar. Net zoals bij de hakhoogte zit het er een beetje tussen in. Wat ik mij wel afvraag is hoe de ‘clouds’ en dan met name die in de hiel zich gaan houden qua slijtage als er op wordt gelopen met een haklanding. De ‘clouds’ zijn redelijk hoekig en ik vrees erg slijtage gevoelig, maar op onze testschoen was er nog niet veel slijtage te zien. De Cloudsurfer die wij mochten testen is de meer neutrale schoen van On-Running. Op dit moment hebben zij ook een wat zwaardere uitvoering in de collectie, de Cloudrunner, die meer bedoeld is voor zwaardere lopers en lopers met een lichte pronatie.

Maken onze ervaringen de On-Running Cloudsurfer nu een slechte schoen? Zeker niet, maar wel is onze bevinding dat door verschillende kleine details de doelgroep wat beperkter is dan nodig was geweest. Maar zoals gezegd is On-Running een zeer jong bedrijf en is dit pas de eerste lijn van modellen. Ik krijg het gevoel dat de schoenen net iets te snel op de markt zijn gebracht en er iets te weinig ‘fieldtesting’ is uitgevoerd. Maar men zal ongetwijfeld veel leren van de atleten die er op lopen en van de eigen praktijktesten. Ik verwacht dat we de komende jaren meer modellen gaan zien en dat er in veel modellen al kleine wijzigingen zullen worden doorgevoerd. Leuk is wel dat er ruimte lijkt te zijn voor nieuwe bedrijven die out of the box denken en nieuwe ontwikkelingen proberen. Kinderziektes horen daarbij. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe modellen van On-Running. Mocht je zelf eens op de On-Running schoenen willen gaan lopen. De importeur heeft regelmatig testruns bij verschillende evenementen. Voor meer informatie kun je terecht op on-running.com of op 0184-418875.