Ironman Hawaii: Alexander en Wellington imponeren

Crowie pakt Hawaii in nieuw parcoursrecordKAILUA-KONA (USA) - [updated] - Hawaii blijft een wedstrijd van verrassingen. Reputaties worden gevestigd, maar ook gebroken. Zo ook dit jaar. Craig Alexander alle verwachtingen meer dan waar door het al bijna vijftien jaar oude record van Luc van Lierde uit de boeken te lopen en dit jaar de Ironman Double te pakken. Maar ook Chrissie Wellington kwam ondanks haar trage start in de wedstrijd enorm sterk terug om de wedstrijd alsnog naar haar toe te trekken in wederom een sub-negen tijd. Misschien dat haar crash van nog geen twee weken haar in de eerste fase van de wedstrijd uit haar ritme haalde, maar op de marathon maakte ze alles weer meer dan goed. Voor Yvonne van Vlerken was Hawaii dit jaar te lastig om te verteren; ze moest na het fietsen opgeven. Bas Diederen zag zijn debuut op Hawaii bekroond met de titel van snelste age-grouper overall.

Bij de heren was het Andy Potts die de wedstrijd opende, maar eenmaal op de fiets werd hij al snel op de hielen gezeten door Chris Lieto. De Amerikaanse Überfietser kon echter in de beginfase niet echt wegkomen, en later voegden ook de diverse andere kanshebbers zich bij de kop. Pas later toonde hij zijn kracht en liep langzaam maar gestaag uit van de rest van het veld. Om uiteindelijk toch met ruim vijf minuten op Andi Bochererherer aan het lopen. Niet genoeg voor Craig Alexander. ‘Crowie’ nam al snel de kop over, met Andreas Raelert in de achtervolging. Ondertussen liep de Aussie ruim onder de recordtijd die Luc van Lierde in 1997 neerzette. Raelert kon zijn aanvankelijke tempo echter niet vasthouden en werd gaandeweg uiteindelijk ingerekend door Pete Jacobs. Opvallend was nog de vijfde plaats van Timo Bracht, die pas als 22e van de fiets af kwam. Ook Diederen wist op de marathon nog dertien mensen in te rekenen om uiteindelijk als 26e overall te finishen. Hans van der Linden pakte goud in zijn age-group (65-69). Verder is de 55e plaats overall van Carlo Pullens en de vijfde in zijn age-group (35-39) bijzonder fraai te noemen.

Chrissie Wellington begon de wedstrijd getemperd. Ze kwam op ruime afstand van de leidende vrouwen uit het water en ook op de fiets kwam ze niet echt uit de verf. Anders was dat voor Julie Dibens, die slechts seconden na de snelste vrouw uit het water kwam, nam lange tijd het initiatief op de fiets. Ze liep uit tot een ruime elf minuten voorsprong op Caroline Steffen, Rachel Joyce en Leanda Cave moesten stevig toegeven, en Wellington nog meer. Ondertussen fietste ze de besttijd van erkend tijdrijder Karin Thurig uit de boeken. Maar eenmaal op de marathon ging het kaarsje snel uit en werd ze gedwongen tot wandelen. Daarna nam Cave en vervolgens Caroline Steffen het initiatief over, maar op de marathon bleek de veerkracht van ‘Muppet’ Wellington. Gaandeweg maakte ze steeds meer tijd goed en schoof ze steeds meer op in de richting van plaats een, om deze vervolgens gedecideerd over te nemen. Mirinda Carfrae gaf zich echter niet gewonnen en liep langzaam maar zeker in op de Britse, al kon ze het gat niet meer geheel dichtlopen.

Beste Nederlandse was verrassend Grada Boschker, die Heleen bij de Vaate nipt voorbleef. Bij de Vaate, vorig jaar nog negende, kwam 25 minuten na de snelste zwemster uit het water en kwam vervolgens niet toe aan haar zo typerende achtervolgingsrace. Op karakter liep ze de marathon uit.

UITSLAGEN
IRONMAN HAWAII (USA)
MANNEN -------------------------------
 1 Craig Alexander    AUS 8.03.56
 2 Pete Jacobs      AUS 8.09.11
 3 Andreas Raelert    GER 8.11.07
 4 Dirk Bockel      LUX 8.12.58
 5 Timo Bracht      GER 8.20.12
 6 Mike Aigroz      SUI 8.21.07
 7 Raynard Tissink    RSA 8.22.15
 8 Andi Böcherer     GER 8.23.19
 9 Luke McKenzie     USA 8.25.42
10 Faris Al-Sultan    GER 8.27.18
Bas Diederen          8.48.44
Carlo Pullens         9.06.39
Jacob Veenstra         9.14.26
Thomas Schreven        9.36.47  
Bert Veldhuis         9.47.36
Harry Sikkema         9.53.33
Michel Besseling       10.13.18
Koen Spoorenberg       10.14.38
Valentijn Scholten      10.36.21
Hans van der Linden      11.19.07
Gerrit Mijwaart        11.38.10
Bart Klein          12.21.48
VROUWEN ------------------------------
 1 Chrissie Wellington  GBR 8.56.08
 2 Mirinda Carfrae    AUS 8.57.57
 3 Leanda Cave      GBR 9.03.29
 4 Rachel Joyce      GBR 9.06.57
 5 Caroline Steffen    SUI 9.07.32
 6 Karin Thurig      SUI 9.15.00
 7 Sonja Tajsich     GER 9.15.17
 8 Heather Wurtele    CAN 9.17.56
 9 Caitlin Snow      USA 9.18.11
10 Virginia Berasategui  ESP 9.19.52
Grada Boschker        10.33.21
Heleen bij de Vaate      10.35.58
Yvonne van Keulen       11.42.09
Marlies Schoonhoven      11.49.04

Bronnen / Links:
- Ironman Live

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

9 reacties

 1. bernard - 10 oktober 2011:

  nederlandse agegroupers doen het internationaal gewoon goed. jammer dat dit niet wordt erkent met meer aandacht. tri226 maak een tabblad gericht op agegroupers en geed ze de aandacht doe ze meer dan verdienen!

  Noot redactie: We doen wat we kunnen met de beperkte mensen en tijd die we hebben. Tip voor degenen die graag bepaalde extra features op Tri226 willen hebben: come join the team and help make them happen!

 2. Peter - 10 oktober 2011:

  Hans van der Linden is wel wereldkampioen geworden in zijn Age groep jammer dat dit niet is vermeld

 3. Kas - 9 oktober 2011:

  Die 8.48 was in 1985 goed voor een eerste stek bij de pro’s, en good old Barel was met 8.45 in 1990 net naast het podium. Dit jaar was leren en volgend jaar bij de pro’s lekker meefietsen tot Hawi en tactisch terug naar T3.

 4. Lennart - 9 oktober 2011:

  Sneller dan de eerste Belg Bas!

 5. Hans Geerts - 9 oktober 2011:

  Zo is het idd Vincent! Vannacht nadat iedereen weg was eerst afbreken en huiswaarts, waar ik m’n ogen nog net lang genoeg kon openhouden om de top-tien in te kloppen. Na enkele uurtjes slaap nu de draad meteen weer opgepakt!

 6. Vincent Böhm - 9 oktober 2011:

  Ned worden nog wel genoemd! Ze zijn vast nog moe van de triathlon nacht!

 7. Esther - 9 oktober 2011:

  Idd beetje jammer voor de weinige aandacht voor de nederlandse prestaties. Hulde aan iedereen!

 8. Rob Kw (Nijmegen) - 9 oktober 2011:

  Om 18.00 uur op ARD 30 minuten verslag van IM Hawaii

 9. Wilfried - 9 oktober 2011:

  Jammer dat Heleen bij de Vaate en Bas Diederen niet worden genoemd. In het bijzonder is het Bas die een super prestatie heeft geleverd #Champion #age-group!

 • Feedback / Tips?