Recordaantal Nederlandse triatleten in WCS-finale

BEIJING (CHN) – Voor het eerst in de geschiedenis van de ITU World Championship Series (WCS) komt Nederland met maar liefst vier vrouwen uit in de finale. Deze finale vindt dit weekeinde plaats op het Olympische parcours van 2008 in Beijing. De vrouwenwedstrijd, met Danne Boterenbrood, Sarissa de Vries, Lisa Mensink en Rachel Klamer, staat zondag (13.30 uur plaatselijke tijd) op het programma. De deelnemende atleten konden in de zes voorgaande WCS-races – in Sydney, Madrid, Kitzbühel, Hamburg, Londen en Lausanne – punten verzamelen in de strijd om het wereldkampioenschap. Diegene met de meeste punten mag zich na Beijing wereldkampioen noemen.

Bij de vrouwen gaat de Britse Helen Jenkins nog aan de leiding, gevolgd door Barbara Riveros uit Chili en de Canadese Paula Findlay. Een plek op het podium is voor Jenkins genoeg om haar wereldtitel van vorig jaar te prolongeren. Rachel Klamer, die in Madrid met een tiende plek een Olympische nominatie verdiende, is op de 21e plaats op de wereldranglijst de best geplaatste Nederlandse. Danne Boterenbrood, met haar achtste plaats in Hamburg ook genomineerd voor Londen, volgt op de 24e plaats. Lisa Mensink (38e op de ranglijst) is als deelneemster aan de Olympische Spelen in 2008 de enige van het team die het parcours in Beijing goed kent. Na een seizoen met veel tegenslag gaat ze nogmaals proberen olympische kwalificatie af te dwingen. Ze moet hiervoor bij de eerste twaalf eindigen.

Naast de vier atletes in de wedstrijd voor elitevrouwen komt Maaike Caelers op zaterdag (15.15 uur) in actie bij de vrouwen neosenioren.

Jan van Berkel moet in de MANNEN race (zaterdag 12.30 uur plaatselijke tijd) in zijn eentje de eer voor Nederland hoog houden. De in Zwitserland woonachtige Van Berkel staat 71e op de ITU-ranglijst. De Brit Alistair Brownlee gaat na zes wedstrijden aan de leiding. Hij kan in Beijing rekenen op concurrentie van zijn jongere broer Jonathan en de regerend wereldkampioen Javier Gomez. Beide atleten maken ook nog kans op de wereldtitel.

De Nederlandse eliteselectie bereidde zich de afgelopen periode in Thailand voor op de finalewedstrijd in Beijing. Het team kon daar alvast acclimatiseren want er worden in China warme weersomstandigheden verwacht met een hoge luchtvochtigheidsgraad. “Dit was een goede kans om ons voor te bereiden onder soortgelijke omstandigheden als in Beijing en het extra voordeel is dat Thailand in dezelfde tijdzone ligt als Beijing”, aldus coach John Hellemans. “Thanyapura is een spiksplinternieuw trainingscentrum op het eiland van Phuket. De faciliteiten en verzorging waren uitstekend. Wel zorgde de bedrukkende hitte voor zware trainingsomstandigheden, maar dat was ook de bedoeling.”

De Nederlandse triatleten reizen na Beijing meteen door naar het Japanse Yokohama voor de WCS-race op 19 september. De eerder dit jaar geplande wedstrijd aldaar werd afgelast vanwege de aardbeving en de daaropvolgende nucleaire ramp in Fukushima. De wedstrijd in Japan is nu de eerste wedstrijd die meetelt voor het wereldkampioenschap in 2012.

Rob Noordzij maakt in Beijing het Nederlands team compleet. De triatleet uit Fijnaart doet mee aan de paratriathlon. Noordzij won in 2009 in zijn categorie (tri 4 – disfunctionerende arm met amputaties) een bronzen medaille op het wereldkampioenschap en eindigde vorig jaar als zesde. Paratriathlon maakt in 2012 in Londen voor het eerst deel uit van het paralympische programma. Noordzij, die in de aanloop naar Beijing kampte met blessures, is daarom extra gebrand op een goed resultaat. De paratriathlon staat gepland op vrijdag (15.45 uur).

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond