Bouma sterk vierde op WK duathlon

GIJON (ESP) – [updated] – In het Spaanse Gijon is zaterdag de Britse Katie Hewison-Ingram wereldkampioene duathlon geworden. Ze bleef daarmee de Duitse Jenny Schulz in de eindsprint voor. De derde plaats ging naar favoriete Sandra Levenez uit Frankrijk. Stefanie Bouma zette haar beste WK ooit neer. Na negende en tiende plaatsen in het verleden werd de Groningse nu vierde en bleef daarmee Ruth van der Meijden nog drie plaatsen voor. Bij de
MANNEN
ging de titel naar Sergio Silva.

Hewison had het hele jaar nog geen wedstrijden gedaan. Al bijna twee jaar geleden scoorde ze zilver achter Van der Meijden op het EK. Door blessures uitgeschakeld besloot Hewison eerst maar te trouwen. Vorige week pakte ze de draad weer op met een eerste GP duathlon in Frankrijk. Het bleek de springplank naar de wereldtitel in een race waarin de verschillen nooit groot werden. Bouma was actief op de fiets, schuwde het kopwerk niet en liep ook een goede afsluitende run. Van der Meijden poetste een achterstand van een minuut weg op de fiets, waarop ze de snelste tijd realiseerde. Dat had veel energie gekost, waarna ze genoegen moest nemen met een zevende plaats. Vorig jaar was Van der Meijden achtste.

Bij de
MANNEN
keek de Portugees na het fietsen nog tegen een achterstand van driekwart minuut aan op de Spanjaarden Roger Roca en Victor Del Corral en de Brit Richard Hobby. Silva was eerder al de snelste loper op de eerste tien kilometer. Bij het fietsen keek de groep met Silva eerst tegen een achterstand van een dikke minuut aan. Dat werd in de slotfase van de 40 kilometer minder, ook al deden de twee Spanjaarden vooraan er alles aan het tempo hoog te houden. Het zilver en brons ging naar de duatleten voor eigen publiek, waarmee zij de afwezigheid van triathlonkampioen Javier Gomez ruimschoots goed maakten. Wouter Kegge was de enige Nederlander in het startveld. Hij belandde in het derde fietspeloton, waarin het niet boterde tussen de renners. Kegge zette als 31e zijn fiets in de tweede wisselzone bij een achterstand van zes minuten. Tijdens het lopen stapte hij uit.

Ook de Belgen hadden een slechte dag. Waren ze vorig jaar op het WK in Schotland nog goed voor goud, zilver en brons, nu kwam de beste Belg pas als elfde binnen.

Opmerkelijk was dat Silva, ondanks dat hij de wereldtitel mocht ontvangen, niet de winnaar van de wedstrijd was. Dat was de Franse neosenior Etienne Diemunsch. De jonge Fransman sloot bij het fietsen aan bij de kopgroep en schuwde vervolgens ook het kopwerk niet. Na een snelle wissel lag Diemunsch op kop en rende vervolgens van de rest weg. Met 45 seconden voorsprong op Silva won hij de wedstrijd, maar omdat hij uitkwam in de categorie ‘neosenioren’ en niet in de categorie ‘elite’ werd hij niet ‘de’ wereldkampioen maar slechts kampioen in zijn eigen categorie….

 UITSLAGEN WK DUATHLON GIJON (ESP) (19L - 40F - 5L) 
MANNEN

------------------------------
- 1 Etienne Diemunsch FRA 1.50.36 Neo
2 Sergio Silva POR 1.51.18
3 Roger Roca ESP 1.51.23
4 Victor del Corral ESP 1.51.29
5 Benoit Nicolas FRA 1.51.31
6 Sergey Yakovlev RUS 1.51.36
7 Matt Russell USA 1.51.37
8 Matthew Gunby GBR 1.51.40 Neo
9 Richard Hobby GBR 1.51.45
10 Philip Wylie GBR 1.51.47 VROUWEN
------------------------------
1 Katie Hewison GBR 2.02.45
2 Jenny Schulz GER 2.02.47
3 Sandra Levenez FRA 2.02.54
4 Stefanie Bouma 2.03.30
5 Ainhoa Murua ESP 2.03.47
6 Ana Burgo ESP 2.04.03
7 Ruth vd Meijden 2.04.23
8 Sabrina Godard FRA 2.05.24
9 Nicole Laselle USA 2.05.31
10 Alexandra Cassan FRA 2.05.43 Neo

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-persdienst
International Triathlon Union