Spektakel verwacht bij WK Sprinttriathlon en WK teamrelay in Lausanne

LAUSANNE (SUI) – Aanstaand weekend staan er maar liefst twee wereldkampioenschappen triathlon op het programma voor atleten die over sprintbenen beschikken. Op zaterdag komen vier atleten individueel in actie op het WK Sprint en op zondag strijdt de Nederlandse ploeg in het WK Team-relay.

Triathlon moet als kijksport voor het grote publiek interessanter worden en daarom streeft de ITU ernaar sprintwedstrijden een hogere status te geven. Inzet is toevoeging van de team-relay (bestaande uit twee MANNEN en twee vrouwen, die in estafettevorm minitriathlons afleggen) aan het Olympisch programma van 2016. Ook het WK Sprinttriathlon groeit in status en aanzien.

Zaterdag komt Jan van Berkel in actie bij het WK Sprinttriathlon, waar de atleten de helft van de Olympische afstand afleggen. 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen, 5 kilometer hardlopen. Bij de vrouwen nemen Danne Boterenbrood, Rachel Klamer en Lisa Mensink deel. Er zijn geen Olympische nominaties te verdienen, maar binnen de World Championships Series triathlon krijgt deze race steeds nadrukkelijker een plek.

Op zondag strijdt Nederland mee in het sterk bezette WK Teamrelay. Om beurten start van elk team een man en een vrouw, over een afstand van 300 meter zwemmen,
6 kilometer fietsen en 1,5kilometer hardlopen. De totale race zal naar verwachting minder dan een uur duren, maar door de voortdurende wissels zal het erg spectaculair zijn om te zien. Jan van Berkel en Youri Severin zijn de geselecteerde MANNEN. Bij de vrouwen zal na de race van zaterdag gekozen worden uit twee dames van het drietal Mensink, Klamer en Boterenbrood.

De BBC zal van de team-relay wedstrijd een 75 minuten durende reportage uitzenden (te zien op BBC2). Niet geheel onlogisch met hun ‘dream team’ met de Brownlee-broertjes. Ook de ARD gaat twee uur live uitzenden, met daarin herhaalde highlights van de diverse evenementen. Beide deals worden door de ITU gezien als een ondersteuning voor hun poging om de team-relay triathlon in het Olympisch programma te krijgen voor 2016.

Nederlandse Triathlon Bond
International Triathlon Union