May Kerstens kopvrouw bij WK Duathlon Lang in Zofingen

May Kerstens - Powerman Holland 2011ZOFINGEN (SUI) – May Kerstens voert de Nederlandse ploeg aan tijdens het WK Duathlon over de lange afstand in het Zwitserse Zofingen op zondag
4 september. ‘Zofingen’ is in de duathlonsport een klassieker. Er vindt al jarenlang een zware Powerman plaats. Na de recente verbroedering van de ITU en de International Powerman Association is het WK nu eindelijk weer terug op de plaats waar de sterkste duatleten elkaar treffen.

De vijfendertigjarige Kerstens is dit jaar doorgebroken in de duathlontop. Ze werd tweede tijdens het Powerman-EK in Horst en ze won recent de Powerman in het Belgische Geel. Kerstens groeide op in Zwitserland en kan de race in Zofingen dus als een halve thuiswedstrijd beschouwen. Ze verblijft al enkele weken op locatie om zich voor te bereiken op het WK.

Kerstens debuteert in Zofingen op het wereldtoneel. Technisch coördinator Armand van de Smissen acht haar desondanks in staat mee te doen voor het podium. “May is een laatbloeier, maar ze heeft al laten zien dat ze haar races goed kan indelen. Vooral in Zofingen is dat erg belangrijk. Het zal moeilijk worden, maar een podiumplek is wellicht haalbaar.” In de Nederlandse ploeg zitten verder nog Alex Lamberix en Raimond van der Boom. Lamberix, enkele jaren geleden verhuisd van Valkenburg naar Zwitserland, is een specialist in lange en zware wedstrijden. Hij was al eens dertiende in Zofingen en won in de VS een duathlon die vergelijkbaar is met de race in Zofingen. Assenaar Van der Boom heeft een eenentwintigste plek in Zofingen als beste resultaat staan en hij hoopt die klassering te verbeteren.

De Powerman in Zofingen is voor de vijfde keer in de geschiedenis het toneel voor het WK Duathlon. De loodzware race in Zwitserland bestaat uit
10 kilometer lopen, 150 kilometer fietsen, met daarin driemaal de steile Bodenberg en ten slotte 30 kilometer lopen. Meer dan 450 atleten vanuit dertig verschillende landen, waaronder vijftien heren uit de top-twintig en acht dames uit de top-tien van de Powerman World Ranking, nemen deel. Het totale deelnemersaantal is daarmee zo’n 30% hoger dan vorig jaar. Bij de vrouwen is Erika Csomor de grote favoriete, bij de heren zullen Joerie Vansteelant en Anthony Leduey het opnemen tegen de winnaar van vorig jaar, Andy Sutz. Het parcours is heuvelachtig en slopend. Vaak is de laatste loopproef beslissend voor de uitslag gebleken. Het laatste WK Duathlon over de lange afstand vond drie jaar geleden in Geel plaats. Joerie Vansteelant en Catriona Morrison werden toen tot kampioenen gekroond.

Bronnen / Links:
Powerman duathlon Zofingen
International Powerman Association