Finale Axanova Verenigingscompetitie belooft spannende strijd te worden

ENSCHEDE – Komende zondag is de Rutbeek triathlon weer de gastheer van de finalewedstrijd van de Axanova Verenigingscompetitie van de NTB. In vijf regio’s hebben de verenigingen zich via drie regionale evenementen kunnen kwalificeren voor deze finale. De afgelopen twee jaar was de finale een duathlon gehouden, dit jaar is het weer een triathlon. Voor de eindstand worden de beste resultaten per vereniging geteld over de sprint afstand en de Olympische afstand.

Zal het Hellas uit Utrecht weer lukken om weer kampioen te worden? De grootste vereniging van Nederland komt in ieder geval weer met een hele grote afvaardiging om de kans op hoge scores te vergroten. Dat geldt ook voor TV Almere, vorig jaar derde en uiteraard ook voor Triathlon Club Twente, de organisator van de Rutbeek triathlon. Zij zijn er op gebrand om de vijfde plaats van 2010 te verbeteren voor eigen publiek.

De winnares op de Olympische afstand vorig jaar, Grada Boschker, komt en gebruikt deze wedstrijd in voorbereiding op de Ironman Hawaii. Tegenstand is te verwachten van Corine Nelen, Marleen Vos, Saskia Bekhuis en Janine Swaak. Bij de
MANNEN
is de winnaar van vorig jaar, Cesar Beilo, afwezig. Dit biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld Marco Vernooij, Frank Veltman en Jefry Visser en mogelijk komt Evert Scheltinga nog na-inschrijven. Opvallende deelnemer op de Olympische afstand is Richard Westerbeek. De 71-jarige Dordtenaar heeft inmiddels al 52 hele triathlons onder zijn gordel.

Op de sprint afstand zijn de ogen gericht op onder meer Brigit Landewe, kort geleden nog winnares van de Twentse Triathlon Tour, Cindy Brussé, Monica Görska en de Twentse tweeling Esmee en Lynn Peters. Jan-Roelf Heerssema van TCT lijkt de te kloppen man op de sprint. Het is wel de vraag
hoe hij is hersteld van zijn imponerende debuut afgelopen weekend bij de Holland Triathlon in Almere, waar hij zevende werd. Tegenstand komt met name van Eddy Lamers, afgelopen weekend winnaar van de Stroombroek triathlon bij Doetinchem. Jasper Reenalda en Roland de Haan gelden als outsiders.

– Guido Gosselink
– Rutbeek triathlon Enschede