Is Almere nog te redden en komt er een 30ste editie?

Nee, nee, dit keer geen ’zuur’ of kritisch bericht over Almere of over het niveau van de winnaars. Dirk en Sonja hebben gezien de omstandigheden geweldig gepresteerd en datzelfde geldt voor Roeland, Remy, Hanneke en Corine. Eigenlijk geldt dit af voor al die atleten die in het – voor alweer het derde achtereenvolgende jaar – oudHollands schijtweer hun hele triathlon hebben afgewerkt. Niets dan respect, petje af. Natuurlijk kunnen we zeggen dat de tijden internationaal misschien niet zo heel erg geweldig zijn, en dat het verschil bij de dames tussen de nummers 1 en
3 maar liefst bijna 50 minuten is. Maar Corine kan er ook niets aan doen dat de bezetting bij de dames zo beperkt is qua deelnemers en dat geldt overigens niet alleen voor Almere. Dus is zij gewoon de terechte nummer 3. En ja, wellicht was de locatie van de 3de rangs Amsterdamse zangers en zangeressen pal naast de finish niet heel erg handig geplaatst. Ik kon zelf pas ‘s middags komen kijken en in de zes uur dat ik er ben geweest waren deze so-called Amsterdamse artiesten zelfs voor mij als geboren Amsterdammer een ware marteling voor de oren. Voor Ruud de Haan moet het als speaker zo nodig nog zwaarder geweest zijn, maar vervelender was het dat zijn speakerwerk soms overschreeuwd werdt door een in panterprint legging gehulde ’tante Sjaan’.

Nee, niets van dat alles, want ondanks alle kritiekpunten die er ongetwijfeld zijn – want die zijn er altijd – wil ik voorop stellen dat de organisatie een geweldige prestatie heeft geleverd. In een jaar waarin je geconfronteerd wordt met het niet hebben kunnen vinden van een hoofdsponsor, het wegvallen van verschillende co-sponsoren en het verliezen van een belangrijke drijvende kracht in de organisatie is geen kattenpis. Dan zit je als organisatie nog met laat vallende vakanties waardoor het vinden van voldoende vrijwilligers ook nog wordt bemoeilijkt. Kortom, alle lof dat je dan toch weer een wedstrijd op poten weet te zetten. En als beloning verwacht je dan minimaal een beetje hulp van de weergoden, maar zoals al het hele seizoen laten die ons allemaal ook op 26 en 27 augustus in de steek.

En natuurlijk kunnen we allemaal roepen dat Almere al lang geleden het roer om had moeten omgooien en het Ironman status had moeten ‘aanschaffen’ toen het nog relatief eenvoudig was om dit te doen, maar daar kan deze huidige organisatie voor een groot deel ook niets aan doen. Het grootste deel van de huidige organisatie zat ten tijde van de ‘rijke’ midden/eind jaren ’90 tijd niet in de organisatie. En als triathleet word ik dan toch een beetje treurig als ik gedurende de middag en avond van verschillende mensen, zelfs van binnen de organisatie, te horen krijg dat het halen van de dertigste jubileumeditie heel erg lastig gaat worden als er geen nieuwe hoofdsponsor gevonden wordt. Dat de organisatie net voldoende budget had om nog één keer de wedstrijd zonder hoofdsponsor te organiseren, maar dat dit niet nog een keer gerealiseerd kan worden. En ik begrijp ook heel goed dat de finish verplaatst is omdat op een enkeling na niemand van de aanwezige horeca-exploitanten in de havenkom ook maar een stuiver wil betalen aan de organisatie, maar wel graag alle toeschouwers en atleten van eten en drinken voorziet. Wel meeliften, maar niets betalen. Dat moet voor de mensen van de organisatie zeer frusterend zijn.

Welke opties blijven er dan als organisatie over om een dertigste editie te realiseren? Natuurlijk het onverminderd zoeken naar een nieuwe hoofdsponsor, maar in alle realiteit moeten we beschouwen dat dit lastig gaat worden. Als het in ruim een jaar niet lukt dan ziet de toekomst er niet al te rooskleurig uit. Maar vele kleinere sponsoren kunnen samen ook een grote maken. Alleen moet er ook voor de kleinere sponsoren iets te ‘verdienen’ zijn. De tijd dat men voor alleen maar een vermelding op de website en een verdwaald spandoek € 1000 of € 1500 neerlegt is voorbij. Organisatie wees creatief, er is echt genoeg te bedenken.

Maar de horizon moet verbreed worden, want er zijn echt oplossingen te bedenken. Het heeft mij al jaren verbaasd dat de organisatie naast de LD, de Triple Play en de Trio niet een triathlon over de halve afstand heeft georganiseerd. Een halve in Almere moet zeker 400 tot 500 deelnemers extra kunnen opleveren a € 100 inschrijfgeld betekent dat € 50.000 extra inkomsten. Los van het feit dat het extra geld oplevert betekent het ook meer deelnemers, dus voor potentiële sponsoren wordt het evenement een stuk interessanter. Dat brengt wat aanpassingen op het fietsparcours met zich mee, want de fietsronde zal moeten worden aangepast tot vier ronden van 45 km, zodat twee ronden precies uitkomt met de halve afstand, maar dat maakt het ook direct veel en veel leuker voor alle andere deelnemers en natuurlijk ook de toeschouwers.

Maar ook moet de organisatie veel meer te rade gaan bij mensen die midden in de sport staan. Niet dat ze alles meteen hoeven aan te nemen, maar ga het oor eens te luisteren leggen bij trainers zoals Frank Heldoorn, Bert Flier, Lars Karmelk; bij speakers zoals Ruud de Haan en bij anderen die in hun werk of bij het beoefenen van hun hobby dagelijks in contact staan met vele triatleten en vaak daarom weten wat er speelt in de sport. Vaardig een delegatie gewapend met pen/papier/dictafoon af naar de Nacht van de Triathlon. Ga kijken wat er speelt, wat men wil, wat er nodig is en wat kan.

Last but not least moeten wij als atleten ook onze verantwoordelijkheid nemen. Als wij graag een dertigste editie van Almere mee willen maken, dan moeten wij dat nu al aan de organisatie kenbaar maken. Als iedereen die van plan was om volgend jaar een hele of een halve triathlon te doen die nu in Almere gaat plannen dan weet ik zeker dat het totale deelnemersveld alles bij elkaar weer richting de duizend deelnemers of meer kan stijgen. Ik zou zeggen: organisatie gooi de inschrijving voor volgend jaar al open en maak er een halve triathlon afstand bij. Leg het oor te luisteren bij derden, ik nodig jullie bij deze van harte uit. En ga driftig oefenen op een rituele mooi weer dans…..

Wij, als atleten, moeten dan ook direct gaan inschrijven zodat de organisatie weet hoe groot de animo is. Mijn inschrijving hebben jullie vast binnen en over sponsoring valt ook te praten!

Laat de dertigste editie er komen en laat dit het grootste Almeerse triathlonfeest worden dat er ooit is geweest.