Is Almere nog te redden en komt er een 30ste editie?

Nee, nee, dit keer geen ’zuur’ of kritisch bericht over Almere of over het niveau van de winnaars. Dirk en Sonja hebben gezien de omstandigheden geweldig gepresteerd en datzelfde geldt voor Roeland, Remy, Hanneke en Corine. Eigenlijk geldt dit af voor al die atleten die in het - voor alweer het derde achtereenvolgende jaar - oudHollands schijtweer hun hele triathlon hebben afgewerkt. Niets dan respect, petje af. Natuurlijk kunnen we zeggen dat de tijden internationaal misschien niet zo heel erg geweldig zijn, en dat het verschil bij de dames tussen de nummers 1 en 3 maar liefst bijna 50 minuten is. Maar Corine kan er ook niets aan doen dat de bezetting bij de dames zo beperkt is qua deelnemers en dat geldt overigens niet alleen voor Almere. Dus is zij gewoon de terechte nummer 3. En ja, wellicht was de locatie van de 3de rangs Amsterdamse zangers en zangeressen pal naast de finish niet heel erg handig geplaatst. Ik kon zelf pas ‘s middags komen kijken en in de zes uur dat ik er ben geweest waren deze so-called Amsterdamse artiesten zelfs voor mij als geboren Amsterdammer een ware marteling voor de oren. Voor Ruud de Haan moet het als speaker zo nodig nog zwaarder geweest zijn, maar vervelender was het dat zijn speakerwerk soms overschreeuwd werdt door een in panterprint legging gehulde ’tante Sjaan’. 

Nee, niets van dat alles, want ondanks alle kritiekpunten die er ongetwijfeld zijn - want die zijn er altijd - wil ik voorop stellen dat de organisatie een geweldige prestatie heeft geleverd. In een jaar waarin je geconfronteerd wordt met het niet hebben kunnen vinden van een hoofdsponsor, het wegvallen van verschillende co-sponsoren en het verliezen van een belangrijke drijvende kracht in de organisatie is geen kattenpis. Dan zit je als organisatie nog met laat vallende vakanties waardoor het vinden van voldoende vrijwilligers ook nog wordt bemoeilijkt. Kortom, alle lof dat je dan toch weer een wedstrijd op poten weet te zetten. En als beloning verwacht je dan minimaal een beetje hulp van de weergoden, maar zoals al het hele seizoen laten die ons allemaal ook op 26 en 27 augustus in de steek.

En natuurlijk kunnen we allemaal roepen dat Almere al lang geleden het roer om had moeten omgooien en het Ironman status had moeten ‘aanschaffen’ toen het nog relatief eenvoudig was om dit te doen, maar daar kan deze huidige organisatie voor een groot deel ook niets aan doen. Het grootste deel van de huidige organisatie zat ten tijde van de ‘rijke’ midden/eind jaren ’90 tijd niet in de organisatie. En als triatleet word ik dan toch een beetje treurig als ik gedurende de middag en avond van verschillende mensen, zelfs van binnen de organisatie, te horen krijg dat het halen van de dertigste jubileumeditie heel erg lastig gaat worden als er geen nieuwe hoofdsponsor gevonden wordt. Dat de organisatie net voldoende budget had om nog één keer de wedstrijd zonder hoofdsponsor te organiseren, maar dat dit niet nog een keer gerealiseerd kan worden. En ik begrijp ook heel goed dat de finish verplaatst is omdat op een enkeling na niemand van de aanwezige horeca-exploitanten in de havenkom ook maar een stuiver wil betalen aan de organisatie, maar wel graag alle toeschouwers en atleten van eten en drinken voorziet. Wel meeliften, maar niets betalen. Dat moet voor de mensen van de organisatie zeer frusterend zijn.

Welke opties blijven er dan als organisatie over om een dertigste editie te realiseren? Natuurlijk het onverminderd zoeken naar een nieuwe hoofdsponsor, maar in alle realiteit moeten we beschouwen dat dit lastig gaat worden. Als het in ruim een jaar niet lukt dan ziet de toekomst er niet al te rooskleurig uit. Maar vele kleinere sponsoren kunnen samen ook een grote maken. Alleen moet er ook voor de kleinere sponsoren iets te ‘verdienen’ zijn. De tijd dat men voor alleen maar een vermelding op de website en een verdwaald spandoek € 1000 of € 1500 neerlegt is voorbij. Organisatie wees creatief, er is echt genoeg te bedenken.

Maar de horizon moet verbreed worden, want er zijn echt oplossingen te bedenken. Het heeft mij al jaren verbaasd dat de organisatie naast de LD, de Triple Play en de Trio niet een triathlon over de halve afstand heeft georganiseerd. Een halve in Almere moet zeker 400 tot 500 deelnemers extra kunnen opleveren a € 100 inschrijfgeld betekent dat € 50.000 extra inkomsten. Los van het feit dat het extra geld oplevert betekent het ook meer deelnemers, dus voor potentiële sponsoren wordt het evenement een stuk interessanter. Dat brengt wat aanpassingen op het fietsparcours met zich mee, want de fietsronde zal moeten worden aangepast tot vier ronden van 45 km, zodat twee ronden precies uitkomt met de halve afstand, maar dat maakt het ook direct veel en veel leuker voor alle andere deelnemers en natuurlijk ook de toeschouwers.        

Maar ook moet de organisatie veel meer te rade gaan bij mensen die midden in de sport staan. Niet dat ze alles meteen hoeven aan te nemen, maar ga het oor eens te luisteren leggen bij trainers zoals Frank Heldoorn, Bert Flier, Lars Karmelk; bij speakers zoals Ruud de Haan en bij anderen die in hun werk of bij het beoefenen van hun hobby dagelijks in contact staan met vele triatleten en vaak daarom weten wat er speelt in de sport.  Vaardig een delegatie gewapend met pen/papier/dictafoon af naar de Nacht van de Triathlon. Ga kijken wat er speelt, wat men wil, wat er nodig is en wat kan.

Last but not least moeten wij als atleten ook onze verantwoordelijkheid nemen. Als wij graag een dertigste editie van Almere mee willen maken, dan moeten wij dat nu al aan de organisatie kenbaar maken. Als iedereen die van plan was om volgend jaar een hele of een halve triathlon te doen die nu in Almere gaat plannen dan weet ik zeker dat het totale deelnemersveld alles bij elkaar weer richting de duizend deelnemers of meer kan stijgen. Ik zou zeggen: organisatie gooi de inschrijving voor volgend jaar al open en maak er een halve triathlon afstand bij. Leg het oor te luisteren bij derden, ik nodig jullie bij deze van harte uit. En ga driftig oefenen op een rituele mooi weer dans…..

Wij, als atleten, moeten dan ook direct gaan inschrijven zodat de organisatie weet hoe groot de animo is. Mijn inschrijving hebben jullie vast binnen en over sponsoring valt ook te praten!  

Laat de dertigste editie er komen en laat dit het grootste Almeerse triathlonfeest worden dat er ooit is geweest.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

28 reacties

 1. Jefry Visser - 9 oktober 2011:

  Nieuwe programma Almere Holland Triathlon bekend:
  Vrijdag 6 september: middag scholentriathlon
  Avond Team Relay 2 dames 2 heren super sprint (250m,6km,2km)
  Zaterdag 7 september: Halve! en hele triathlon

  In 2012 rondjes van 45 km fietsen en 10.55 km lopen!

 2. boy jansen - 4 oktober 2011:

  Ik ben begonnen voor het trainen voor de LD van Almere in 2012. Ik heb nooit eerder een LD gedaan. Ik hoop dat mijn trainingsarbeid in 2012 niet voor niets is geweest en dat jullie de inschrijving vast openen. Ik kijk al vanaf dat ik een kleine jongen ben naar de trathlon in Almere. Ik ben hier opgegroeid dus dat is al 30 jaar. Organiseer
  AUB een LD in 2012. Als het goed gaat ben ik erbij.

 3. Alinda - 23 september 2011:

  As one of the slowest “triathletes” out there (really), I would not sign up for a race that does not have a huge number of participants. I think one of the advantages of the WTC is that their races are very beginner friendly. The course is there for 8 hours (for the 70.3) and you are pretty sure no car will cause you damage. So… for Almere: add a 70.3, advertise heavily on keeping the roads closed for the first 8 hours or even longer, make the run course a multiple loop thing (so that the last few runners are not too lonely) and get *many* people to sign up… Triathlon for the masses…

 4. Arthur Mekenkamp - 15 september 2011:

  ONTZETTEND goed geschreven, afgezien van “ik wordt” (foei) en HELEMAAL mee eens.

  Ik zeg, schakel Joke Wittenberg in. Staat op linked in en heeft de totale sponsoring van Sail A’dam geregeld. Zij werkt met het principe : beter 1 sponsor met een grote bijdrage dan 20 met een kleine bijdrage.

  Die 30e moet er komen want in 2013 ga ik voor mijn 11e editie en dan wederom in een nieuwe agegroup :-)

  Succes

 5. Wim Timmermans - 15 september 2011:

  Goed artikel. Almere moet blijven. Ik begrijp eerlijk gezegd ook niet waarom er zo weining deelnemers zijn. Ik heb 26 Ironman’s gedaan en deze zomer 6 westrijden gedaan. Eerst Bergen (Noorwegen) waar 100 atleten aan de start waren, maar 60 de finish haalden (en heb vandaag te horen gekregen dat ze het niet ieder jaar meer kunnen organiseren - 2012 afgelast!). Daarna Roth (>4000 deelnemers in the middle of nowhere…), Kalmar (Zweden, 800 atleten), toen Almere een paar weken geleden, en afgelopen weekeinde IM Wales (loodzwaar, maar wel 1500 deelnemers). Waarom zijn er zo weinig in NL terwijl de sport zo ongeloofelijk aan het groeien is? De website moet veel beter, inschrijven moet veel eerder mogelijk zijn zodat mensen zich lang van te voren kunnen voorbereiden. Kombinatie met een halve (of 70.3) trekt ook meer deelnemers. Dit heb ik eerder meegemaakt tijdens IM China en dat is bet te doen. Probeer meer internationale atleten aan te trekken enz enz. Ik hoop er volgend jaar weer bij te zijn.

 6. Maaikel Warnars - 11 september 2011:

  Goed stuk Jeroen. Dit jaar Antwerpen 70.3 gedaan… 1500 man aan de start, wat een feest. Je hebt zelf gezien Jeroen, want je zat bij de finish. Wat is nu het succes de 70.3 races? Waarom al deze races voor 170 a 210 euro, allemaal in mum van tijd vol? Ik denk omdat wij in Nederland een aantal halve races hebben welke van die vreemde afstanden hebben. 2,5 km of 3 km zwemmen op een halve is voor sommigen te gek. Die 1900 meter zwemmen in een 70.3 is te overzien, want als je een kwart OD zwemmen, pak je die 400 meter er bij. Voor mij volgend jaar zeker weer een halve, het liefs in Nederland…. maar er zij geen traditionel afstanden (dus wat gaan Stein of Almere doen)? Wat nu voor Almere; een halve er in over de traditionele afstanden, aansluiting bij Ironman, en is een TV zender welke weer de sfeerimpressie kan weergeven zoals uit de avro tijd. We moeten ook de mensen achter in het veld weer op de tv zien…. drama, pijn. Theo Kochi’s willen de mensen thuis over de finish zien gaan, niet alleen de top drie. Kom op Almere op naar de 30e. Organiseer een halve Ironman of Challenge over de traditione afstanden, en ik ben erbij! Kan ik al inschrijven? Jeroen, succes!

 7. Gertjan - 1 september 2011:

  Als beginnend triathleet ben ik met drie vrienden op zoek om in de zomer 2012 een 70.3 te doen. Helaas is dit(nu nog)niet mogelijk in NL. Als Almere een 70.3 gaat organiseren dan zullen we zeker overwegen om in te schrijven. Het lijkt me ook dat er voor een 70.3 een groot (internationaal) deelnemersveld op de been te krijgen moet zijn. Het kan in Almere….toch?

 8. Marcel - 31 augustus 2011:

  Goede discussie Jeroen! Ik constateer dat de Almere triathlon een goede commerciel kracht nodig heeft in het bestuur…iemand die het product aantrekkelijk kan maken, relaties bouwt met goede sponsors en luistert naar de atletenwens.

  Iets voor jou Jeroen? [reactie Jeroen: Allereerst gefeliciteerd met je eerste finish op de hele! Om je vraag te beantwoorden: Voorlopig zit ik zelf -en met mij een aantal anderen- vast in de org. Zandvoort Triathlon, maar mocht het onverhoopt gebeuren dat om welke reden dan ook deze niet zou kunnen doorgaan dan is het iets wat te overwegen is. Maar zoiets zou vanuit de organisaatie zelf moeten komen. Men moet er voor open staan dat er met een andere blik naar sommige zaken wordt gekeken, maar om eerlijk te zijn heb ik gisteren de bal in de emailbox van de Sticht. Holland Triathlon gelegd. Afwachten wat ze er mee doen. Volgend jaar voor jou een tweede keer over de finish?]

 9. Rob Holtkamp - 31 augustus 2011:

  Ik neem ook deelaan de hel 2012, Almere mag niet verloren gaan

 10. Kees - 30 augustus 2011:

  Almere heeft een geweldig uitdagen parcours voor weinig geld en een super organisatie.
  Inschrijving openen en ik schrijf gelijk in.

 11. Roy - 30 augustus 2011:

  Allereerst alle lof aan de organisatie om met deze tegenslagen zo’n wedstrijd neer te zetten.
  De hele moet in Almere blijven. Mensen zijn niet Almeremoe maar balen ervan dat deze wedstrijd niet meer is wat het geweest is. Zodra de deelnemersaantallen weer omhoog gaan is Almere ook weer hot. Een halve lijkt mij een goede en haalbare zaak. En inderdaad zal de tripleplay en business daarvoor moeten wijken (eindelijk). Wellicht dat er nog wel plaats is voor de tritogether (halve of hele). Ik denk dat er meer gedaan moet worden aan exposure in bijvoorbeeld de socialmedia. Het is gratis en je bereikt een heleboel mensen. En waarom niet naar iedereen in je bestand een mail sturen met dat je je weer kunt inschrijven, nodig de atleten uit ipv dat ze je moeten opzoeken. En last but not least…waarom hoor of lees ik nooit dat Almere op Hawaii na de oudste hele triathlon ter wereld is. Lijkt mij een mooi affiche. Laat 30 jaar Almere maar komen, ik ben erbij.

 12. Things - 30 augustus 2011:

  De Amsterdamse ‘Windmill Challenge’ en allemaal een finishersshirt met ‘I amDonQuichot’

 13. Henk - 30 augustus 2011:

  Ik heb afgelopen zaterdag voor de eerste maal mee gedaan in Almere en heb me eigenlijk verbaasd dat er zo weinig Nederlanders kiezen voor een hele triathlon in Nederland en uitwijken naar het buitenland. Ik heb het parcours juist als zeer uitdagend ervaren. Zwemmen met veel golfslag en wind, fietsen in een bijna desolate polder, geen publiek op de meeste stukken en als de wind tegen is, is ie ook echt tegen. Voor mij juist uitdagende elementen. Daarnaast heb ik de sfeer rondom de haven als erg mooi en hartverwarmend ervaren, de vrijwilligers waren stuk voor stuk allemaal even aardig en behulpzaam. Bovendien waren de supporters er voor alle sporters, ook al was het geen familie of vriend welke ze aanmoedigden. Wat is het grote voordeel van een triathlon in een ander land? Ik vind eigenlijk dat we als nederlandse sporters onze deelname aan een organisatie als Almere moeten gunnen, maar dat is natuurlijk een persoonlijk standpunt. Wel ben ik benieuwd naar de argumenten van sporters die kiezen voor een andere wedstrijd in een ander land en wat zou een reden kunnen zijn voor ze om toch weer te verschijnen aan de start bij een nederlandse LD triathlon.

 14. Jetse Scholma - 30 augustus 2011:

  Ik raak naarmate deze discussie voortduurt eigenlijk steeds benieuwder naar hoe onmogelijk het eigenlijk is om een Ironman te worden. Heeft Ironman een “ledenstop”, of gaat het echt om zulke exorbitante bedragen dat zelfs 1000 extra deelnemers a 300 Euro dit niet op kunnen brengen (om nog maar even te zwijgen over extra sponsormogelijkheden). Volgens mij zou een wedstrijd onder het motto “Ironman Amsterdam, the only Ironman below sealevel” best aanslaan in de internationale triathlonwereld (de Challenge Barcelona komt ten slotte ook niet dichter bij Barcelona dan 40 km van het centrum). Als dat in Almere niet goed valt kan “Ironman Holland” natuurlijk ook :-). Zelf heb ik twee keer voor een hele in het buitenland gekozen (Klagenfurt en Zurich) en niet voor Almere, met name gemotiveerd doordat een groot startveld een grootser evenement oplevert: meer publiek en een veel groter organisatiebudget leiden nou eenmaal tot een sfeervollere ambiance. Almere mist misschien een mooie historische setting of een spectaculair lanschap, maar vooral gezien door Nederlandse ogen. Het droogleggen van de Flevopolder en leven onder zeeniveau is voor buitenlanders nog steeds erg bijzonder. Amsterdam ligt op een steenworp afstand, interessant voor meereizende supporters. En een volledig vlak parcours is ook zeldzaam, genoeg mogelijkheden om je te onderscheiden zou ik denken.

 15. Samme Steenstra - 30 augustus 2011:

  Parcours is prima, niet aan sleutelen.
  Als je op het loop en fiets parcours een aantal hotspots inricht wordt het ook al veel aantrekkelijker (voor organisatie nog goedkoop ook)
  De NTB zou Almere ook veel meer moeten promoten.
  Een halve zou kunnen mits ze stoppen met triple play, trio etc.

 16. Ralph Rippe - 30 augustus 2011:

  Zowel een halve als een hele zijn voor mij interessant. Als er een halve komt, dan heeft een echte halve (70.3) mijn voorkeur boven de 2OD en 3OD uitvoeringen.

 17. Sander - 30 augustus 2011:

  Met een halve in Almere zal ik deelname zeker serieus overwegen!

 18. Barbara - 30 augustus 2011:

  Misschien is die TriStar 111 afstand iets om over na te denken. 1 KM zwemmen 100 Km fietsen en 10 Km lopen.

 19. Marlies - 29 augustus 2011:

  Ik ga voor de halve!!

 20. Corne klein - 29 augustus 2011:

  Zou triathlonnederland een beetje Almeremoe zijn en verlangen naar een hele op een andere uitdagende locatie ??

 21. Randy Hendriks - 29 augustus 2011:

  Ik sluit me bij onderstaande commetarianten aan, maar aan enkel meespreken hebben we niets, we willen suggesties. Hoewel ik in ´96 ooit startte op de Hoge Ring (in stad) en toen graag de klassieke haven wilde…ben ik toe aan verandering. Ik wil weer terug naar Stad en Hoge Ring. We hebben als atleet allemaal doelen en verwachtingen en ook nu moet je het weer als medespeler accepteren. Hoort erbij…maar is niet altijd leuk. Als de Horeca dan ook niet wilt bijdragen wat is de binding nog! In 2012 lekker eens naar het weerwater en terug naar de Hoge Ring. Over 5 jaar weer eens naar haven. Houdt het allemaal spannend!

 22. Johan - 29 augustus 2011:

  Misschien het loopparcours verleggen naar de gtote stad Almere.Dus naar de mensen toe i.p.v. hopen dat pupliek maar naar de haven komt.

 23. Triatleethans - 29 augustus 2011:

  Nederland heeft op dit moment verschillende halve triatlons en inderdaad zou in Almere een klassieke halve 1,9 km zwemmen 90 km fietsen en 21,1 km lopen van toegevoegde waarde zijn
  Voor velen die in opstap willen maken naar een eerste hele in Almere is dit een goede test

 24. Frits Cloudt - 29 augustus 2011:

  Juiste reactie weergegeven. Ik kom al jaren als deelnemer/toeschouwer. Prima organisatie die open staat voor de kritiek van 2010 en daar wat mee heeft gedaan Het was weer een aaibaar evenement. Met dit deelnemersaantal op de hele mag wat mij betreft de fiets en loopronde ingekort worden. Dit komt ten goede voor de kijker en daar moeten wij toch ook aan denken. De sponsor wil niet alleen veel deelnemers maar ook veel publiek. Het inpassen van de halve lijkt mij een haalbare zaak. Ik ben er dan bij in 2012. Frits Cloudt Triatleet en race director Stads Triathlon Weert.

 25. Raymond - 29 augustus 2011:

  Als ze besluiten een halve toe te voegen ben ik erbij een hele is voor mij niet haalbaar Een halve maakt de drempel voor vele atleten een stuk lager.

 26. Corne klein - 29 augustus 2011:

  Ben het met het meeste wel eens. Een halve zou inderdaad een boost kunnen geven. Naar mijn mening mankeert er niets aan de organisatie en aan het parcours. Het rondje van 60k fietsen heeft juist zijn charme. Wellicht toch aansluiting zoeken bij de challenge series???. Ben ook bang dat Almere in zijn huidige vorm zijn langste tijd heeft gehad. Maar nogmaals aan de organisatie ligt het niet.

 27. Sonja Jaarsveld - 29 augustus 2011:

  Jeroen gaat er wat aan doen;-) Ik deel je hulde aan de organisatie volkomen! 1 dingetje.. Ik vind oa het stille rondje van 60km juist de kracht van de wedstrijd! En last but not least, het houdt stayeren op afstand. Een 45km misschien ook bij 250deelnemers.. Dus wat mij betreft blijft het rondje minimaal 60. Btw Leuk dat je er was![reactie Jeroen: Hey Son, vergeet niet dat jij nog niet echt alleen rijdt tijdens je fietsrondjes, maar dat de wat minder snelle deelnemers soms echt volkomen in niemandsland rondrijden. Verder zou het natuurlijk mooi zijn wanneer de eerste dame de laatste binnen haalt door bijv. de laatste km. mee te dribbelen. Als de organisatie dan op de laatste km. elke 50 m. een mooie fakkel aansteekt dan moet dat in het donker toch een feest voor jullie beiden gaan zijn?]

 28. Jan - 29 augustus 2011:

  Volledig mee eens. Organisatie was gewoon goed en dat met de beperkte (ook financiele) middelen, petje af. Voor mij als atleet is de reden dat ik niet meer mee doe in Almere precies zoals boven beschreven, te weinig deelnemers en een zeer saai fiets parcours.
  Een goed idee ook een 1/2 afstand te organiseren. Wanneer we weer lekker een klein rondje kunnen rijden op een goed en niet eentonig parcours, ben ik weer van de partij…. zover is zeker…..
  Jan Fhijnbeen