Heerssema en Landewe verstevigen voorsprong in TTT

ENSCHEDE – Jan-Roelf Heerssema en Brigit Landewe verstevigden bij de tweede wedstrijd van de Twentse Triathlon Tour gisterenavond hun leidende positie in het tussenklassement met de overwinning bij de aquathlon. Vanavond de derde wedstrijd uit de tour: de duathlon in Azelo.

Bij de dames zette Cindy Brussé de toon met een strakke 7:05 over 500 meter zwemmen. Zij werd alleen voorgegaan door juniore Lynn Peters, die een seconde voor haar aantikte. Bij het lopen stoomde Landewe op naar een looptijd van 14:39 over zo’n 3,5 kilometer, daarmee het gros van de deelnemende heren declasserend. Landewe passeerde Brussé ergens halverwege het lopen en bouwde haar voorsprong daarna uit om na een degelijk zwemonderdeel nog een halve minuut marge te houden op de sterker zwemmende Brussé. Als derde finishde Saskia Bekhuis, die sterkste zwemster van de dag Lynn Peters net één seconde buiten het overall podium hield. Tweelingzus Esmee Peters eindige direct daarachter als vijfde en in de jeugdserie was zus Britt Peters de snelste, gevolgd door Rowan Veenhuizen en Hasse Keulstra.

Bij de heren had klassementsleider en titelverdediger Jan-Roelf Heerssema op papier vooral concurrentie te duchten van top atleet Eddy Lamers, na de proloog als tweede geklasseerd. Lamers’ geplande seizoen moest eerder dit jaar overboord gezet worden, wegens blessureleed, maar hij was wel klaar voor de korte wedstrijden van de Twentse Tour en zijn sterke zwemmen bood perspectief zijn klassement te verbeteren. De Groenlo’er beet zich echter stuk op het correct tellen van het groot aantal banen zwemmen en te lopen rondes van de aquathlon.

Daags voor de wedstrijd werd de gebruikelijke loopronde van
3 km gewijzigd naar acht rondes op de atletiekbaan, vanwege verkeersdrukte door de Champions League voorronde FC Twente tegen Benfica. Lamers liep helaas een ronde teveel en zwom daarvoor ook al twee banen te veel in het 25 meter buitenbad. Via Twitter gaf hij naderhand aan met de gedachten al teveel bij de dag van morgen te zijn, en grappend ook de voorkeur te hebben voor een enkele ronde zwemmen in buitenwater. Op de afsluitende 250 meter zwemmen liet hij nog wel zien de strijd aan te kunnen door tien seconden harder te zwemmen dan Heerssema. Deze pakte met twee sterke onderdelen echter overtuigend de winst in zijn serie door een kwart minuut harder te zwemmen dan tweede finisher in de serie Marco Vernooij en een minuut harder te lopen dan de sterk zwemmende Duitser Michael Kappelhof.

Snelste zwemmer van de dag was Peter van Grootheest, uitkomend in de masters-serie. Hij won zijn serie met overmacht en benaderde de tijd van Heerssema tot drie seconden, wat de vraag opriep wat er was gebeurd als de heren in dezelfde serie hadden gezeten. Van Grootheest gaf na afloop echter aan volle bak te zijn gegaan, ondanks de riante voorsprong in zijn eigen serie. In het afsluitende zwemmen had hij al 100 meter afgelegd op het moment dat de nummer twee Richard van Diesen het water in dook. Van Diesen deed op zijn beurt hetzelfde met de nummer drie bij de masters, Stephan Hulst. Van Grootheest is echter geen kandidaat voor de Tourwinst, aangezien hij afziet van deelname aan de overige touronderdelen om bij het NK masters in Veenendaal komend weekend goed voor de dag te komen.

Voor Heerssema is er nu een goede uitgangspositie voor de resterende wedstrijden om zijn tourwinst van vorig jaar te herhalen. “De eerste TTT deelname moet altijd gereserveerd moet worden om even te wennen”, aldus Heerssema na afloop in reactie op het mislopen van zijn concurrent Lamers. Als ervaren tourdeelnemer is hij goed bekend met het Twentse klappen van de zweep.

Bij de derde wedstrijd, de duathlon in Azelo vanavond, hoort ook het stayeren tijdens het fietsen bij dit klappen van deze zweep. Hoewel de regels van de NTB alleen voor landelijke topwedstrijden ruimte bieden stayeren vrij te geven te staan en de reglementen van de duathlon dan ook in vetgedrukte letters vermelden dat stayeren niet is toegestaan, is de jaarlijkse praktijk in de Twentse Triathlon Tour sinds de beginjaren vaak anders, soms tot frustratie van beginnende deelnemers aan de Tour. De korte afstanden van de duathlon (3 kilometer lopen, 11 kilometer fietsen en
2 kilometer lopen) zorgen er echter voor dat deelnemers vlak bij elkaar beginnen met fietsen, wat het aanhouden van de reglementaire tien meter tussenafstand compliceert.

Duathlon organisator Henry Steenblik in reactie: “Door het korte parcours kunnen we [stayeren] helaas niet voorkomen. Het is ook niet te controleren. De verantwoording […] ligt bij de atleet zelf, als deze een valpartij veroorzaakt of ondergaat, moet er niet geklaagd worden of schade geclaimd worden.”

 UITSLAGEN AQUATHLON ENSCHEDE (500Z - 3L - 250Z) 
MANNEN
---------------------------- 1 Jan-Roelf Heerssema 22.28
2 Peter van Grootheest 22.31
3 Marco Vernooij 22.44
4 Michael Kappelhoff GER 23.01
5 Willem Schreurs 23.14
6 Remko Siers 23.59
7 Richard van Diesen 24.06
8 Eddy Lamers 24.08
9 Frank Aanstoot 24.14
10 Tijmen Smit 24.35 VROUWEN --------------------------- 1 Brigit Landewe 24.46
2 Cindy Brussé 25.17
3 Saskia Bekhuis 26.30
4 Lynn Peters 26.31
5 Esmee Peters 26.45
6 Pien Keulstra 27.11
7 Simone Hakenberg 27.36
8 Deborah Wissink 28.14
9 Evelien Engbers 28.31
10 Judith Kremers 28.54

Bronnen / Links:
– Bart van der Wal
– Twentse Triathlon Tour