De Twentse Triathlon Tour 2011 is los

LONNEKER – Niet Nederlands oudste, maar wel Nederlands enige resterende triathlon-tour is maandagavond van start gegaan met de proloog in Lonneker, enkele kilometers ten noordoosten van Enschede. De Twentse Triathlon Tour bestaat uit vier wedstrijden in één week en wordt dit jaar voor de tiende maal georganiseerd. Er zijn zo’n 100 tourdeelnemers, aangevuld met losse inschrijvers voor de onderdelen.

Bij de kick-off tijdrit over 8,2 kilometer was wielrenner Remco Veldhuis heer en meester. De fysiotherapeut uit Haaksbergen raffelde het licht glooiende parcours af met een gemiddelde van 45 kilometer per uur en dook daarmee als enige deelnemer onder de elf minuten. De tweede en derde plek werden ook geclaimd door specialisten: Ronny Essink en Rob Kleinsman finishten op respectievelijk dertien en zestien seconden van Veldhuis. Voor het klassement in de tour deed tourwinnaar van 2010 Jan-Roelf Heerssema de beste zaken. Zijn eindtijd was goed voor een zesde plek, maar hij keek vooral naar de dertien seconden voorsprong op nummer twee in het Tourklassement: Eddy Lamers. Derde in het klassement staat nu Marco Vernooij op twee seconden van Lamers.

Bij de dames maakte tijdrit specialiste Janny Kleinjan uit Almelo haar favorietenrol waar. Kleinjan, meervoudig wereldkampioene tijdrijden bij de masters, reed met een tijd laag in de twaalf minuten als enige dame boven de 40 kilometer per uur gemiddeld. Zij werd gevolgd door Charlotte Lenting en als derde Brigit Landewe, die zich als enige tourdeelnemer op het podium wist te mengen. In het klassement voor de tour wordt Landewe gevolgd door Simone Hakenberg en Cindy Brussé. Brussé, voormalig wedstrijdzwemster verhuisde onlangs naar het Twentse Aalten en zal vanavond bij de aquathlon, waar tweemaal gezwommen word, haar klassering in de Tour proberen te verbeteren.

De aquathlon gaat over 500 meter zwemmen,
3 kilometer lopen en direct aansluitend nog eens 250 meter zwemmen. Wegens verkeersdrukte van de voetbalwedstrijd FC Twente – Benfica in de voorrondes van de Champions League, is het loopparcours van de aquathlon omgelegd en vind het lopen nu geheel plaats op de sintelbaan van de Universiteit Twente.

Voor het eindklassement worden de tijden van elk van de onderdelen bij elkaar opgeteld. In de spannende afsluitende tijdrit-triathlon op zaterdag starten de deelnemers op basis van het precieze onderlinge tijdverschillen na de eerste drie manches.

Voor de jeugd is een apart klassement en worden ook speciale afstanden gehanteerd. Bij de openingsproloog was het parcours wel evenlang als voor de senioren. Bodi del Grosso pakte hier een voorsprong van bijna een minuut op Boike Damhuis en Rowan Veenhuizen. Bij de meisjes reed schaatstalent Fenne Keulstra opmerkelijk genoeg nog vijf seconden harder dan Del Grosso. Zij doet echter niet de hele Tour mee. Leider voor het Tourklassement is Merel Hulst.