Zwemparcours Olympische triathlon mogelijk in gevaar door blauwalg

Serpentine Lake in Hyde ParkLONDON (GBR) – Er dreigen wat donkere wolken boven het beoogde zwemparcours voor de Olympische triathlon van volgend jaar. In de ‘Serpentine’, het meertje middenin het Londense Hyde Park waarin het zwemparcours wordt uitgezet, is namelijk blauwalg geconstateerd. Dit kan al gevolgen hebben voor de World Championships wedstrijd die er op 6 augustus gaat plaatsvinden. En de kans dat het meertje ook volgend jaar vergiftigd is, is daarmee reëel aanwezig. Hierdoor zou dan naast het zwemonderdeel van de Olympische triathlon ook het marathonzwemmen in gevaar komen.

Vooralsnog is uitsluitend een waarschuwing afgegeven, hetgeen betekent dat er nog wel gezwommen kan worden. De beheerders van Hyde Park nemen maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en houden de vorming van blauwalg nauwgezet in de gaten.

Onbekend is of de organisatie ook een alternatief heeft voor de Serpentine voor het geval dat de concentratie gaat oplopen.