Shimano Ultegra Di2

Er is lang over gesproken en de geruchtenmachine draaide op volle toeren, maar nu is het bekend gemaakt. Ultegra Di2 is een feit. Electronisch schakelen voor een Ultegra prijs. Een opmerkelijke actie van Shimano om de groep nu al op de markt te brengen omdat zij nog steeds de enige producent zijn die een electronische groep in de verkoop hebben. Dus waarom jezelf gaan beconcurreren? Waarschijnlijk omdat ook Campagnolo bezig is met de ontwikkeling van hun electronische groep en Shimano heeft nu op twee fronten een troef in handen. Zowel in het absolute top end segment als in de laag eronder.

De groep ziet er optisch weer erg fraai uit. Minder aardig is dat het enige wat compatibel is met de duurdere groep is de batterij. De rest van de onderdelen zijn niet uitwisselbaar en is het echt een op zichzelf staande groep met een eigen bekabeling en verbindingselementen. Volgens Shimano zal het grote verschil tussen de Dura Ace Di2 en de Ultegra Di2 zitten in het gewicht. Monteer je de eerstgenoemde dan worden er twee zaken lichter van gewicht. Je fiets een klein beetje en je portemonnee heel veel. De Ultegra Di2 groep zal volgens Shimano net zo vloeiend en strak schakelen als de duurdere DA versie, daar zal geen verschil in zitten. Toch zullen we deze groep nog niet veel op de 2012 collectie triathlonfietsen gaan tegenkomen omdat het vooralsnog alleen beschikbaar zal zijn in een road uitvoering. De TT / triathlon shifters en remgrepen zullen pas midden 2012 geintroduceerd gaan worden en dus veel te laat voor de 2012 fietsmodellen die binnenkort onthuld gaan worden.

De complete groep Ultegra Di2 incl. batterij en bekabeling zal ongeveer rond de € 1750 gaan kosten en dat scheelt aanzienlijk met de Dura Ace uitvoering.