‘Ik word triatleet’: vermakelijk boek over de weg naar Lanzarote

Ik word triatleetDe Belgische journalist Sven Van den Abbeele proefde in 2009 voor het eerst van de triathlonsport toen hij op Lanzarote de verrichtingen van Bert Jammaer volgde voor de Antwerpse regionale zender ATV. Het werd een intense en aangrijpende ervaring, en hij besloot kort daarna zelf ook deel te gaan nemen. Amper één jaar later finishte hij inderdaad in de Ironman van Lanzarote, samen met vier andere sportievelingen zonder eerdere triathlonervaring. In de weg daarnaartoe – van een krappe acht maanden – werden ze begeleid door Ben Braem, onder andere als trainer verbonden aan de Antwerpse triathlonvereniging ATRIAC. Van den Abbeele schreef de ervaringen, trainingen en wedstrijdemoties van hem en zijn vier strijdmakkers neer in het boek ‘Ik word Triatleet’.

In het boek vertelt hij over zijn ervaringen als beginnend triatleet. Het eerste deel beschrijft zijn proces vanaf het moment dat hij in 2009 de beslissing nam om Lanzarote te gaan doen tot en met de wedstrijd in 2010. Deze aaneenschakeling van ervaringen en anekdotes leest lekker weg en schetst voor beginnende triatleten een mooi beeld van wat ze kunnen verwachten. Maar ook voor de ervaren rotten zijn de soms rake observaties een feest van herkenning, maar soms ook een confrontatie met de eigenaardigheden van ons wereldje. Wat het verhaal in ieder geval bewijst is dat de hele niet alleen is weggelegd voor bovenmenselijken, of voor gekken. En dat het onder goede begeleiding ook mogelijk is om dat binnen één jaar te realiseren. Of iedereen dat dan ook binnen zo’n kort tijdsbestek zou moeten (willen) bereiken, is uiteraard een ander hoofdstuk.

Het tweede deel van het boek is van de hand van Ben Braem. Hier wordt meer trainingstechnisch ingegaan op hoe je jezelf kunt voorbereiden op een triathlon (en in het bijzonder op een Ironman). Daarbij ook enkele voorbeelden van een mogelijk trainingsprogramma en diverse praktische tips. Dit deel is wat taaiere kost, maar de tips en trainingsmethodes die erin beschreven staan zijn zeker leerzaam om beginnende triatleten op weg te helpen of al meer gevorderde atleten te ondersteunen.
Al wordt het naar mijn mening wat zwaar aangezet, aangezien het nu lijkt alsof het volbrengen van een hele triathlon alleen lukt als het gepaard gaat met een minutieuze, haast wetenschappelijke voorbereiding en planmatige aanpak. Uit eigen ervaring weet ik beter. Maar als leidraad en houvast heeft de informatie in het tweede deel zeker zijn nut, zeker voor beginners en mensen die zich er wat serieuzer in willen verdiepen.

Al met al een zeer vermakelijk maar ook interessant boek, voorzien van een voorwoord van degene waarmee het allemaal begon: Lanzarote-winnaar Bert Jammaer.

‘Ik word triatleet’ is uitgegeven door Linkeroever Uitgevers uit Antwerpen en is verkrijgbaar in de boekhandels (ca. 19,95).