Holten presenteert weer internationale topsport

HOLTEN – Het EK van 2009 heeft ervoor gezorgd dat Holten stevig op de Europese triathlonkaart staat. Ook dit jaar vindt er tijdens het triathlonweekend weer internationale topsport plaats op en rond de Holterberg. Atleten strijden om de ITU Premium European Cup en kostbare punten voor de wereldranglijst.

Heel Holten loopt dit weekend weer uit voor het jaarlijkse triathlonfeest in het dorpscentrum. Je bent in Holten deelnemer, vrijwilliger of toeschouwer en liefst een combinatie van die drie. Word je uitgeloot bij de inschrijving, dan maak je je nuttig en zorg je dat de deelnemers een topdag hebben. Zo houden de Holtenaren al jaren een uniek evenement in stand. Waar andere races nog weleens ‘omvallen’ na het organiseren van een groot toernooi, heeft Holten de draad gewoon weer opgepakt in 2010 met een mix van breedtesport en topsport. De formule blijft succesvol.

Voordat de Holtenaren van start gaan voor hun achtste of kwart triathlon, komen de elite atleten in actie. De vrouwen bijten het spits af om 11.00 met het zwemonderdeel in De Domelaar. Rachel Klamer van het NTC Triathlon uit Sittard heeft van de organisatie het startnummer 1 gekregen. Klamer verdiende onlangs een Olympische nominatie tijdens de World Championship Series triathlon en zal een van de publiekstrekkers zijn. De geboren Denekampse kan ongetwijfeld rekenen op de steun van het Twentse publiek. Ze zal moeten afrekenen met onder andere de Tsjechische Vodickova, de Britse Lang en de Duitse Knapp. Namens Nederland komen ook Marieke van der Vegt en Corine Nelen aan de start. De andere vrouwen van de nationale selectie zijn na een drukke wedstrijdmaand in voorbereiding op de World Championships Series race in Hamburg van volgende week.

Om 13.45 gaan de
MANNEN
van start voor hun race. De Rus Malyshev lijkt de voornaamste kandidaat-winnaar. Hij zal moeten afrekenen met een flink contingent Nederlanders. Youri Severin, Mark Oude Bennink, Sven Strijk, Stefan van Thiel, Marco van der Stel en Evert Scheltinga zullen het hem zo moeilijk mogelijk maken. Zij hebben het voordeel dat ze vorig jaar al het NK betwistten op het Holtense parcours. Van Thiel won toen, voor Scheltinga in bijkans tropische omstandigheden.

Als de elite atleten hun races hebben afgelegd komen de Holtenaren in actie. Daarna begint pas het echte feest, want in Holten is de triathlon pas voorbij als de laatste Tukker het licht uit doet. Ook als dat pas zondagochtend gebeurt…

Bronnen / Links:
Triathlon Holten
– Nederlandse Triathlon Bond