Oud-Gastel zoekt naar alternatief zwemparcours voor zaterdag

OUD GASTEL – [updated] – Het zwemmen in de 27e Verwer en Janssentriathlon van Oud Gastel van komende zaterdag 25 juni loopt momenteel gevaar. Pas vrijdag zullen de deelnemers aan de Gastelse triathlon te horen krijgen of ze in het open water dan wel in het zwembad het eerste onderdeel zullen afwerken. De Roosendaalse en Steenbergse Vliet zijn namelijk zwaar vervuild als gevolg van een breuk in de persleiding van de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Bath. Dit is inmiddels hersteld, maar het zwemwater is nog steeds vervuild.

De organisatie heeft het oog nu laten vallen op een alternatief zwemparcours de Mark. Van dat water worden eerst monsters genomen. Dit zou wel wijziging van het fietsparcours betekenen. Een laatste alternatief is nog het zwembad.

Update 23-jun: De organisatie van Oud-Gastel heeft bevestigd dat er sowieso gezwommen gaat worden. Omzetting naar een duathlon is dus niet aan de orde. Als het open water van de Vliet of de Mark niet zuiver genoeg is,
verplaatst het zwemonderdeel zich naar zwembad Blankershove.

De wedstrijdserie belooft evenwel een prachtduel tussen twee lokale sportkampioenen: Erik-Simon Strijk en Gerbert van den Biggelaar. Andere favorieten zijn Jeroen van Dijke, Rob Musters, Martijn Boot, de Zeeuwse broers Floris-Jan en Niels Koole en een grote groep Belgen onder aanvoering van Dick Baelus. Bij de dames komt de nummer drie van Nederland Anne Zijderveld het opnemen tegen vijfvoudig winnares Cora Vlot. Ook de Steenbergse Bianca van de Kieboom is weer van de partij.
Na de 170 deelnemers op de 1/3 triathlon volgen om elf uur de negentig triatleten op de kwart afstand. Daarna starten er nog eens honderd om 12 uur op de sprint, waaronder de jeugdtop van Nederland. Alsof dat nog niet genoeg is kiezen om 14.30 uur op de estafette nog eens 70 zwemmers het ruime sop.

Het evenement staat dit jaar in het teken van Teun van Vliet. De oud-coureur reed ooit drie dagen in het geel in de Tour, won Gent-Wevelgem en de Omloop Het Volk en werd na zijn carrière twee keer getroffen door een hersentumor. Vorig jaar bij de Tourstart in Rotterdam riep Teun van Vliet de Stichting Topsport for Life in het leven, die geld inzamelt voor onderzoek naar hersentumor maar ook mensen met een levensbedreigende ziekte een beter leven te bieden. Topsport for Life bestaat uit allemaal (oud-)topsporters. Naast Teun bijvoorbeeld Hans van Breukelen, Theo de Rooij en zwemster Ranomi Kromowidjojo. Ook Wim Nieuwkerk is verbonden aan Topsport for Life en hij bracht de stichting in contact met ’t Veerke, de organisator van de triathlon in Oud Gastel. Eerst was Nieuwkerk samen met oud-wereldkampioene Petra de Bruin in Gastel voor een wielerclinic met jonge triatleten, daarna was de stichting op de jeugdtriathlon. En zaterdag 25 juni is Topsport for Life alom vertegenwoordigd in het centrum van Oud Gastel, waar vanaf 9.30 uur de triathlonseries beginnen.

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek
– BN De Stem
Werkgroep Sport ‘t Veerke