Nederlandse ploeg voor EK Pontevedra bekend

PONTEVEDRA (ESP) – De Europese triathlontop maakt zich op voor het Europees kampioenschap triathlon over de Olympische afstand in het Spaanse Pontevedra aankomend weekend. Het EK start vrijdagavond met de titelstrijd voor de junioren. Op zaterdag komen de elite
MANNEN
en vrouwen in actie en op zondag zal de Nederlandse ploeg deelnemen aan een sprintestafette, de zogenaamde teamrelay. Namens Nederland zullen bij de
MANNEN
Jan van Berkel en Peter de Vries van start gaan. Van Berkel kwam afgelopen weekend nog in actie tijdens de World Championships Series race in het Oostenrijkse Kitzbühel. Hij gaat namens Nederland op jacht naar een goede klassering. Neosenior Peter de Vries komt vooral ervaring opdoen. Hij zal voor de tweede keer in zijn loopbaan de confrontatie aangaan met de beste triatleten van Europa.

Pas begin deze week werd duidelijk wie van de Nederlandse dames deelneemt aan het EK. Door het drukke wedstrijdprogramma, behorend bij een Olympisch kwalificatietraject, is het voor bondscoach John Hellemans passen en meten met de keuzes voor wedstrijden. In de vrouwenrace zullen namens Nederland Sarissa de Vries, Maaike Caelers en Neiske Becks hun opwachting maken. De Vries, die afgelopen weekend haar beste resultaat optekende tot dusver in de WCS-race in Kitzbühel, grijpt het EK aan om haar positie op de wereldranglijst te verstevigen. Caelers, startte afgelopen zondag ook in Kitzbühel, maar haalde de finish niet. Zij is gemotiveerd om op het EK het een en ander recht te zetten. Neiske Becks, inmiddels voldoende hersteld van een periode waarin ze kwakkelde met haar gezondheid, zal het strijdtoneel in Pontevedra gebruiken als eerste stap om weer op haar oude niveau terug te keren

Ilona Eversdijk en Charissa Zijlstra gaan vrijdagavond van start in de vrouwen-junioren race. Eversdijk, de nationaal juniorenkampioene, liet in de ETU junior cup in Zwevegem een sterke indruk achter. Zijlstra onderging twee weken geleden nog een kleine operatieve ingreep onderging, maar is voldoende hersteld om haar opwachting te maken. Voor beiden betekent het hun debuut bij een internationaal kampioenschap. Bij de
MANNEN
-junioren komt Nederland met Kars Eijsink en Marco Akershoek ten tonele. Voor Akershoek, de nationaal kampioen van 2010 en 2011 bij de junioren, is dit reeds zijn derde start op een internationaal kampioenschap. Eijsink presteerde onlangs opvallend in de ETU junior cups van Tournai en Zwevegem en zal vrijdag zijn debuut maken op een internationaal kampioenschap.

Na de individuele wedstrijden zal Nederland op zondag ook deelnemen aan het EK teamrelay, zowel bij de elite als bij de junioren. In de teamrelay, een sprintestafette, strijden landen tegen elkaar met teams. Elk landenteam bestaat uit twee vrouwen en twee
MANNEN
, die ieder in estafettevorm een super sprint triathlon afwerken. Deze nieuwe vorm van triathlon wordt in de toekomst mogelijk toegevoegd aan het Olympisch programma. Om die reden kan de discipline de laatste jaren op een toenemende aandacht rekenen.

Bronnen / Links:
International Triathlon Union
– Nederlandse Triathlon Bond