Triatleet wordt parlementariër

HELSINKI (FIN) – Pauli Kiuru, de Finse triatleet die met name eind jaren tachtig en begin jaren negentig zijn hoogtijdagen kende, is onlangs in het Finse parlement gekozen. Kiuru, die in die tijd bekend stond om zijn blind geloof in de hartslagmeter tijdens trainingen en wedstrijden (toen een noviteit), wist tussen 1987 en 1997 tien keer in de top-tien op Hawaii te finishen, met als beste resultaat de tweede plaats in 1993. Lange tijd ging hij aan kop in de wedstrijd en leek het erop dat hij bijna de eerste niet-Amerikaan werd die Hawaii zou winnen. Maar hij moest het uiteindelijk in de slotfase van de wedstrijd afleggen tegen het loopvermogen van ‘The Grip’ Mark Allen. Daarnaast won hij diverse andere Ironmans, waaronder Roth, Nieuw-Zeeland en Australië.

Kiuru heeft ook driemaal zijn opwachting in Nederland gemaakt. In 1988 werd hij tweede in Almere, achter Ben van Zelst; een jaar later won hij de Holland Triathlon en was daarmee de eerste buitenlandse winnaar van Almere. Ook startte hij in die tijd éénmaal in de halve triathlon van Kruiningen.

Bronnen / Links:
LAVA Magazine