Dullaart en Vos zegevieren bij Almeerse zwemloop

ALMERE – De hoofdrolspelers van de tiende editie ATC Warners Huis en Tuin Zwemloop konden op zaterdag eens letterlijk in het zonnetje worden gezet dankzij de eerste mooie voorjaarsdag. Zo’n 175 deelnemers kozen er voor om aan de wedstrijd deel te nemen. Snelste bij de heren senioren op de lange afstand was Tim Dullaart, zijn vrouwelijke tegenhanger was Marleen Vos. Eerste 40-plussers over de finish waren Frank Veltman en Nina Bakker. Op de middenafstand pakte Milan Brons het goud bij de junioren, Peter Bieshaar bij de senioren en Anke de Boer en Anne Hurkmans waren respectievelijk de snelste dames junioren. Op de korte afstand streken Niek Heldoorn en Lotte de Jong met de zege.

De dag werd geopend door de dames op de lange afstand. Snelste zwemmers bleken Marleen Vos, Corine Nelen en Ilona Eversdijk te zijn. Hun kilometer zwemmen ging in 13.30 minuten. Toen Eversdijk op moest geven wegens een blessure nam Vos resoluut de kop om niet meer om te kijken. Sterke loopster Diana Gorter kwam echter hard oprukken en kon beslag leggen op een tweede plaats. Nelen kon haar derde plek nog volhouden, voor de aanstormende Nina Bakker die de snelste looptijd kon noteren en daarmee als eerste dames-master de finish bereikte.

De stampvolle heren masters serie kende een spannend verloop. Johan Neevel koos direct in het zwembad het hazenpad en kwam met een voorsprong van ruim een minuut op Peter Denekamp, Frank Veltman en Randy Hendriks het water uit. Denekamp zakte terug in de wedstrijd en Veltman zette de jacht op Neevel in. Ronde voor ronde liep de voorsprong terug en een honderdtal meters voor de finish nam Veltman de kop. Randy Hendriks liep stabiel en sterk naar de derde podiumplaats toe.

De sterkst bezette categorie was wellicht de categorie heren senioren. Topfavoriet Tim Dullaart toonde zichzelf van buitencategorie op het zwemonderdeel. In iets meer dan 11 minuten raffelde hij het zwemonderdeel af. Een groep met Jarrich van Woersem, Martijn Boot, Menno van der Meer en Maikel Zuijderhoudt volgde. Van der Meer wisselde snel en dook als eerste het Beatrixpark in. Van Woersem zakte de kop van de wedstrijd uit en Martijn Boot zocht snel een eigen tempo op. Uit de achtergrond kwam Thomas Naasz sterk opzetten. Dullaart echter hoefde van niemand concurrentie te verwachten, onbedreigd liep hij naar een nieuw parcoursrecord van 47.53 toe. Achter zijn rug liep Menno van der Meer in de snelste looptijd naar plaats twee. Martijn Boot finishte op de derde plaats, en de tweede looptijd van de dag leverde Thomas Naasz een vierde plek op.

Op de middenafstand, een wedstrijd over 500 meter zemmen en
5 kilometer lopen, werd van meet af aan strijd geleverd. Agnus Gerringa, snelle zwemmer uit Lelystad, kwam als eerste het water uit. Junioren Milan Brons en Michael Cornelisz volgden, als sterkere lopers kon met hen meer rekening gehouden worden voor de zege. Brons kwam halverwege met een kleine voorsprong door, en ondanks dat hij voor Cornelisz constant in het vizier bleef wist hij deze voorsprong vol te houden. Cornelisz eindigde als tweede, voor de sterk lopende Mark de Bruin. Peter Bieshaar werd eerste heren senior, voor Agnus Gerringa. Bij de dames op deze afstand had Anke de Boer een zeer sterk looponderdeel nodig om de overwinning te pakken. Britt de Waal liep stabiel naar een tweede plaats nadat ze de eerste zwemtijd had genoteerd. Achter eerste dames senior Anne Hurkmans
maakte Elysa de Ruijter het juniorenpodium compleet.

De korte afstand leverde de gebruikelijke Aalsmeerse dominantie op. Niek Heldoorn boekte een kop-staartoverwinning door op alle onderdelen het sterkst te presteren. Davy Heysteeg pakte achter zijn rug het zilver. Het Almeerse tintje op het podium werd geleverd door Jelmer de Wolde, die sterk lopend de derde plek voor zich opeiste. Bij de dames voerde Lotte de Jong een huzarenstukje op. Van een positie in de middenmoot na het zwemmen rukte ze in een langgerekte sprint op naar de kop van de wedstrijd op naar de koppositie. Snelste zwemster Sofie Panneman pakte een tweede tijd. Op de derde plaats eindigde Romy Spoelder.

 UITSLAGEN ZWEMLOOP ALMERE HEREN LANG ------------------------- 1 Tim Dullaart 47:53
2 Menno van der Meer 49:19
3 Martijn Boot 49:57
4 Frank Veltman 50:14 H40
5 Thomas Naasz 50:29 DAMES LANG ------------------------- 1 Marleen Vos 54:37
2 Diana Gorter 57:28
3 Corine Nelen 58:40
4 Nina Bakker 59:32 D40
5 Sharon Zuijdervliet 1:00:22 HEREN KORT ------------------------- 1 Milan Brons 25:42
2 Michael Cornelisz 25:55
3 Mark De Bruin 26:11
4 Menno Koolhaas 26:52
5 Sjoerd Telkamp 27:50 DAMES KORT ------------------------- 1 Anke de Boer 28:33
2 Britt de Waal 29:01
3 Anne Hurkmans 29:28
4 Elysa de Ruijter 30:10
5 Lisanne Huigenbosch 32:15

Bronnen / Links:
Derek Haenen
Almeers Triathlon Circuit