Monique van der Vorst kan weer lopen

Paratriatlete Monique van der Vorst is geen paralympisch atlete meer. De mindervalide Nederlandse Sportster van het Jaar 2009, die sinds haar dertiende in een rolstoel zit, kan weer lopen. Na een verkeersongeluk tijdens een trainingsrit op Mallorca in maart kreeg ze plots opnieuw gevoel in haar benen. In maart kreeg Van der Vorst tijdens een trainingskamp een verkeersongeluk. Na dat ongeval begonnen haar verlamde benen weer gevoel te krijgen. “Ik voel me nog lang niet op volle kracht. Maar het feit dat ik weer kan lopen is natuurlijk ongelofelijk en roept veel verschillende emoties en gevoelens bij mij op. Hoewel ik enorm dankbaar en blij ben met het feit dat ik mijn benen weer kan gebruiken, moet ik toch wennen aan mijn vernieuwde identiteit en het feit dat ik mijn grote passie en beroep als Paralympisch handbikster vaarwel moet gaan zeggen”, aldus Van der Vorst. “Als Paralympisch sporter was goud mijn hoogste doel, nu heb ik een uitdaging gekregen die nog veel mooier is!”

Van der Vorst blonk de afgelopen jaren uit in het wielrennen en triathlon voor gehandicapten. Op de Paralympische Spelen 2008 in Peking veroverde ze twee zilveren medailles op de handbike. Ook is ze meervoudig wereld- en Europees kampioene en won ze vorig jaar de Ironman van Hawaii.

Van der Vorst verloor het gevoel in beide benen na een mislukte enkeloperatie op haar dertiende. Haar linkerbeen moest volgens artsen zelfs geamputeerd worden, maar ze beet door. In 2007 brak ze bij een verkeersongeval onder meer een borstwervel. Maar na een nieuwe aanrijding in maart van dit jaar kreeg ze plots weer tintelingen in haar benen. Er begon van alles in haar lichaam in beweging te komen en nu is ze in staat om te lopen. Niemand heeft er een verklaring voor.