Saucony Kinvara

De Saucony Kinvara is nu een paar maanden op de markt en zo succesvol dat de schoen vrijwel continu bij Saucony is uitverkocht. Ook bij ons in de winkel is het niet anders. Ze komen binnen en worden vrijwel direct verkocht en bijbestellen is soms lastig. Wat maakt de Kinvara dan zo een bijzondere schoen. Saucony is 1 van de eerste merken -naast Newton- die een schoen lanceert die werkelijk ontwikkeld is voor de groep lopers die de midvoet/voorvoet landing hanteert. Als je deze loopstijl hebt of wilt leren dan is het belangrijk dat er geen groot hoogteverschil zit tussen de hakhoogte en de voorvoet hoogte. Bijvoorbeeld bij een Asics Kayano zit er maar liefst
2 cm verschil tussen de hakhoogte en de voorvoethoogte waarmee het lastig wordt om je voet vlakker neer te zetten.

Bij de Kinvara van Saucony is het verschil ‘slechts’4 mm en bijv. bij een Newton (bij de performance trainers)
3 mm. Een duidelijk verschil. Verder gaat Saucony mee in de tendens dat lopers met deze loopstijl graag zogenaamde ‘minimalist’ schoenen willen hebben. Dus geen stevige bovenwerken, maar lichte en soepele bovenwerken die de voet haar eigen natuurlijk beweging laten maken. Om die reden wordt deze loopstijl ook wel natural running of barefoot running genoemd.

De Saucony Kinvara heeft daardoor een zeer comfortabele pasvorm en vormt makkelijk naar de voet. Voor mij had de schoen persoonlijk net ietsje smaller gemogen, maar dat is een persoonlijke iets. Ze lopen licht, soepel en makkelijk en zijn makkelijker om aan te wennen dan bijv. de Newton’s die een wat langere gewenningsperiode vragen. Door het ontbreken van de hakhoogte wordt met name de kuitspier in het begin anders belast en dat is voor de meesten even wennen.

Saucony is ook meteen het eerste ‘echte’ schoenenmerk wat een schoen ontwikkeld voor deze groep lopers die overigens steeds groter en sneller groeit. Het grootste schoenenmerk, Asics, blijft in Europa en Amerika vooralsnog achter in deze ontwikkeling.

In het najaar/begin volgend voorjaar zal Saucony in deze lijn met nog een model, de pro Grid Mirage, op de markt komen. Tot die tijd zullen we het met de steeds beperkte voorraad van de Kinvara moeten doen. Ik verwacht dit jaar veel Kinvara’s tijdens de Ironman op Hawaii te zien omdat het lichte bovenwerk ook slechts weinig tot geen water vasthoudt en dat is met de temperaturen op Hawaii en het vele water wat je dan over je heen gooit een prettige bijkomstigheid.