Brownlee wint WCS-finale Budapest; Gomez de wereldtitel

BUDAPEST (HUN) - Na een teleurstellend optreden in zijn eigen ‘thuiswedstrijd’ Londen was Alistair Brownlee zaterdag in Budapest weer als vanouds. Hij won de grote World Championships finale op grootse wijze. De volle tien kilometer van het slotonderdeel liep hij zij aan zij met Javier Gomez, om in de sprint de winst naar zich toe te trekken. Gomez pakte met zijn tweede plaats in deze finalewedstrijd wel de wereldtitel, zijn tweede in zijn toch al imposante carrière. Gomez startte de wedstrijd met meer dan tweehonderd punten achterstand op Jan Frodeno, maar de Duitser verspeelde zijn voorsprong door als 41e te finishen. De enige Nederlander, Jan van Berkel, eindigde op plaats 31.

Foto: Gomez pakt de hoofdprijs in Budapest (foto: ITU/Delly Carr)

De wedstrijd begon een kleine twee uur eerder in Lágymányosi Bay, aan de oever van de Donau. Frédéric Belaubre nam al vroeg de leiding, maar Gomez en Brownlee waren nooit meer dan luttele seconden daarachter. In de tweede ronde nam Gomez de leiding over en kwam als eerste het water uit. In de eerste fietsronde kwam een groep van ruim veertig atleten bijeen. Matt Chrabot sprong in de tweede van zeven fietsronden weg, en kreeg maximaal dertig tellen ruimte. In de slotronde werd hij echter weer door het peloton opgeslokt. Na de wissel meldden Brownlee, Gomez en Frodeno zich al snel van voren en namen gestaag afstand van de rest van het veld. Frodeno had echter overduidelijk last van stijve ledematen en moest enkele honderden meters verder lossen, vechtend tegen de pijn. Hij kreeg vervolgens de hele meute achtervolgers over zich heen. Brownlee en Gomez bouwden hun voorsprong gestaag uit tot dertig seconden, en in de laatste ronde was wel duidelijk dat één van hen de winnaar zou worden. In de laatste honderden meters kon Brownlee nog een laatste versnelling eruit persen om de winst naar zich toe te trekken. Gomez had de volle tien kilometer alle zeilen moeten bijzetten om Brownlee te volgen, en had derhalve geen antwoord meer.

UITSLAGEN 
ITU WCS TRIATHLON BUDAPEST (HUN)
MANNEN -----------------------------
 1 Alistair Brownlee  GBR 1:42:26
 2 Javier Gomez     ESP 1:42:30
 3 Steffen Justus    GER 1:43:04
 4 Joao Silva      POR 1:43:05
 5 Brad Kahlefeldt   AUS 1:43:09
 6 David Hauss     FRA 1:43:12
 7 Maik Petzold     GER 1:43:18
 8 Sven Riederer    SUI 1:43:37
 9 Jonathan Zipf    GER 1:43:46
10 Christian Prochnow  GER 1:43:54

Bronnen / Links:
International Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

 • Feedback / Tips?