Gerrit Schellens sluit af met overwinning nummer zes

ALMERE – Zijn laatste triathlon heeft Gerrit Schellens in stijl afgesloten. Op afstand schreef hij zaterdag de Holland Triathlon voor de zesde keer op zijn naam. Ruim achter hem legde Erik-Simon Strijk in zijn debuut op de hele triathlon beslag op de tweede plaats; Roeland Smits werd kort daarachter knap derde. Bij de vrouwen herhaalde Irene Kinnegim haar winst van vorig jaar. De wedstrijd werd wel tijdens het fietsen geteisterd door felle buien, hagel en zelfs onweer.

Schellens zat vanaf het begin voorin de wedstrijd. In de eerste zwemronde voerde Eddy Lamers het veld nog aan, met in zijn zog Boris Kock. Marleen Vos zat ook goed van voren en rondde de eerste ronde als derde overall. Schellens volgde kort daarna. Bijna drie kilometer verder in de havenkom kwam Schellens inmiddels als eerste uit het water, op korte afstand gevolgd door Lamers, Kock en Vos. Ook tot verbazing van de Belg zelf: “Dat is me in zeventien jaar nog nooit gebeurd. Ik wist niet wat me overkwam”. Bij het fietsen meldde Dirk Bullen zich van voren; Schellens en Strijk volgden en namen vervolgens afstand van Smits, Lamers en Jacob Veenstra. Enkele minuten daarachter volgde Stijn Demeulemeester. Bullens, Schellens en Strijk bleven de volle 180 kilometer bij elkaar. Schellens wisselde het snelst van de drie en sloeg daarmee meteen definitief het gat, dat in de kilometers daarna zou uitgroeien tot zeventien minuten. Twee minuten achter het drietal wisselden Smits en Demeulemeester, waarbij laatstgenoemde met een flitwissel de achtervolging hard inzette. Al snel lag hij op de derde stek en naderde Strijk tot op enkele seconden, maar daarna zakte de Belg onderkoeld hard weg en zou de wedstrijd niet uitmaken. Eenmaal aangekomen in het geheel vernieuwde triathlonstadion vierde Schellens uitgebreid feest – een prachtig slot op een glansrijke carrière. Strijk ging onverdroten voort en stelde daarmee plaats twee veilig. Smits pakte een kleine minuut na Strijk de overgebleven podiumplaats.

Bij de vrouwen nam Kinnegim in de eerste fietsronde al snel de kop over van Vos en fietste vervolgens ver weg van de concurrentie. Met negentien minuten verschil op Carla van Rooijen, inmiddels opgeschoven naar de tweede plaats, begon ze aan de marathon. Van Rooijen liep nog wel wat in op Kinnegim – ondertussen haar marge op Vos vergrotend – maar kon Kinnegim niet meer bedreigen.

 UITSLAGEN TRIATHLON ALMERE (Ironman afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Gerrit Schellens BEL 8.19.26
2 Erik Simon Strijk 8.35.30
3 Roeland Smits 8.36.21
4 Jacob Veenstra 8.41.55
5 Thomas Naasz 8.55.58
6 Corné Klein 9.00.05
7 Merijn Schuurman 9.03.18
8 Dirk Bullen BEL 9.05.46
9 Pieter Vanhee BEL 9.06.48
10 Marc Riemens 9.07.39
VROUWEN ----------------------------
1 Irene Kinnegim 9.29.59
2 Carla van Rooijen 9.43.02
3 Marleen Vos 10.08.08
4 Karin Kerschensteiner GER 10.32.07
5 Angelique vd Linden 10.36.20
6 Cornelia Roth 10.51.26
7 Nina Bakker 11.00.09
8 Marian van Hilst 11.10.13
9 Mieke van Thuyne BEL 11.11.54
10 Veerle Leeten BEL 11.12.15

Media:
Omroep Flevoland

Bronnen / Links:
UPC Holland Triathlon