Plezier en presteren bij de Cothense zwemloop

COTHEN – Om de relatief triathlon-arme periode juli wat op te vullen met een ludiek evenement, zijn enkele enthousiastelingen van de Utrechtse triathlonvereniging ‘Hellas’ vijf jaar geleden gestart met het opzetten van enkele ludieke zomerevenementen. Eén daarvan is de Krommerijn Zwemmarathon, waarbij de deelnemers solo of in estafettevorm van Wijk bij Duurstede naar Utrecht zwemmen, stroomafwaarts over de Krommerijn. Deze vindt dit jaar plaats op
8 augustus. Een maand daarvoor werd de komkommertijd opgeleukt met de Cothense Zwemloop, waarbij bijna drie km stroomafwaarts in de Krommerijn gezwommen wordt, gevolgd door ruim vijf km lopen. Met name de passage van de afwatering van de sluis in Cothen leverde spectaculaire beelden op. Formeel mag in dit stuk niet gezwommen worden, maar de deelnemers die het toch deden, bereikten zwemsnelheden tot zo’n tien kilometer per uur.

Het evenement kent een duidelijk ludiek karakter: het te serieus nemen van dit evenement komt de deelnemer te staan op onmiddellijke diskwalificatie, alsmede het afleggen van het parcours zonder een lach op het gezicht. Evenwel wordt er toch ‘gestreden’ om de eer, waarbij men niet moest vergeten om na de finish de tijdwaarnemer de hand te schudden om hem te feliciteren met zijn verjaardag, én als teken om de tijd te stoppen. Dinsdag zetten de organisatoren de zwemloop nog neer speciaal voor triathlonvereniging VZC Veenendaal, waaronder ook enkele Omaanse pupillen van Rob Barel. Vrijdag was dan de ‘open’ zwemloop, waaraan 35 atleten deelnamen. Daaronder de snelste van vorig jaar, Bart Rijborz, en oud-winnaars als Machiel Ittmann en Cees Verbeek. De wisseltrofee – de keramieken vis – ging dit jaar naar Ittmann, die op het slotonderdeel zijn ruime achterstand op snelste zwemmer Dennis Rijnbeek meer dan goedmaakte. Rijborz kon zijn titel niet verdedigen – een enkelblessure verhinderde hem te zwemmen, maar hij kon wel lopen – en om die reden vormde hij samen met Daphne Rijborz een duo, waarbij Bart het slotonderdeel voor zijn rekening nam.

Na het binnenhalen van de laatste deelnemer en de huldiging van de eersten, konden de meesten van de 35 deelnemers gezellig aanschuiven bij de afsluitende barbecue.