Northwave Tribute

De Northwave Tribute is de opvolger van de Tribal. De Tribal was mijn favoriete triathlonfietsschoen. Helaas geldt datzelfde niet voor de Tribute. De Tribute is breder dan zijn voorganger en ook is de schoen in het bovenwerk hoger. De tenen hebben heel veel loze ruimte. Persoonlijk vind ik dat niet zo prettig, maar een ander kan dit juist heel plezierig vinden. Voor fietsers met een brede voorvoet is het wel een uitkomst. De schoen sluit met 2 klittenband sluitingen. 1 Kleine bij de tenen en een grote op de wreef. De sluiting zit redelijk hoog op de wreef, maar niet zo hoog dat het irriteert. Overigens wel weer hoger dan de Northwave Tribal. De binnenzijde is goed afgewerkt hoewel het sierstiksel aan voorzjde van de schoenen ook aan de binnenkant voelbaar was. Na 4 uur fietsen stond het patroon van de stiksels goed afgedrukt in mijn rechter kleine teen, maar dit zegt meer iets over mijn rechter kleine teen dan over de schoen. Handig voor atleten die de schoenen in wisselzone al op hun fiets monteren is het feit dat je de grote klittenband strap open kunt vouwen en dan aan de buitenzijkant van de schoen kunt vastzetten. Zo weet je zeker dat die strap niet in de eerste honderd meter tegen- of tussen je ketting komt. Handig bedacht!

Wat is persoonlijk wel vind is dat de schoenen zwaar aanvoelen en een beetje log. Op zich maakt het natuurlijk geen donder uit voor een fietsschoen, maar ik heb er niets mee. Ik hou zelf van een lichte schoen die meer als een soort hardloopschoen aan m’n voeten zit. Wel zijn de schoenen vrij warm en lijkt transpiratie niet echt heel snel te worden afgevoerd, maar het was natuurlijk wel erg warm de laatste weken.

De zolen zijn carbon versterkt en geschikt voor look, shimano sl, time, etc. In ieder geval niet voor shimano spd mountainbike tenzij je een speciale adapter gebruikt.

Overal is het een prima schoen tegen een schappelijke prijs van € 149, mits je brede voeten hebt of gewoon van veel ruimte houdt. Wederom weer in de kleur wit. Daar wordt ik zelf wel een beetje gek van. Wit is echt het nieuwe zwart en alles in de fietsenhandel lijkt door te slaan naar wit, wit en nog eens wit…..