Gomez neemt sportieve wraak in Londen

LONDON (GBR) – Alle moeite van het Britse contingent ten spijt, heeft Javier Gomez zondagmiddag sportieve wraak genomen op Alistair Brownlee. In Madrid vernederde Brownlee Gomez voor eigen publiek, nu gebeurde het omgekeerde. Het was de tweede winst voor Gomez in een week, nadat hij vorig weekend Hamburg op zijn naam schreef.

Foto: Een volledig uitgeputte Alistair Brownlee wordt na de finish afgevoerd voor medische verzorging (foto: ITU / Delly Carr)

De Britten, en bovenal de Brownlee-broers, waren gebrand op aansprekende prestaties in hun eigen hoofdstad. En ondanks dat de winst hen net ontglipte, kregen ze die. Alistair en Jonathon Brownlee waren samen met Stuart Hayes de smaakmakers van de wedstrijd. Dat begon al bij het zwemmen. Halverwege nam Alistair Brownlee de leiding bij het zwemmen om op die manier de melée van het zwemmen in een peloton te voorkomen. Als eerste wisselde hij en probeerde vervolgens het tempo in de kopgroep, die in het begin een kleine veertig seconden op de achtervolgers wist te handhaven, hoog te houden. Hetgeen tot zijn chagrijn niet lukte. Halverwege wist de achtervolgende groep erbij te komen en ontstond er een groot pak van atleten. Hayes probeerde hier meermalen uit te ontsnappen, hetgeen uiteindelijk lukte. Een kopgoep van zeven – waaronder ook snelle lopers als Frédéric Belaubre en Ivan Raña – wist in de laatste twee ronden een gat van zo’n 50 seconden bijeen te fietsen. Met dat verschil begon men aan het lopen.

In de eerste loopronde werd in de achtervolging echter een moordend tempo opgelegd. Alistair Brownlee, die een slechte wissel kende, wist echter al vlug een kopgroep van vier te formeren, met daarin tevens Jan Frodeno, Javier Gomez en zijn broer Jonathon. De 50 seconden verdwenen als sneeuw voor de zon, en precies na één loopronde bevond het viertal zich aan kop van de wedstrijd. In de eerste zes kilometer legden de beide Brownlees het tempo op, en uiteindelijk moest Frodeno passen. In de slotronde nam Gomez meer initiatief en wist vervolgens het tempo zo hard te maken dat ook de Brownlees niet meer konden volgen. Hij won met vijf seconden op Jonathon Brownlee; broer Alistair moest in de laatste honderden meters afhaken en kwam pas één minuut later – uitgeput, uitgedroogd en zwalkend – over de finish. Gevochten als een leeuw, en strijdend ten onder gegaan.

 UITSLAGEN ITU WORLD CHAMPS TRIATHLON HAMBURG(GER) 
MANNEN
 ----------------------------- 
1 Javier Gomez ESP 1.42.08
 2 Jonathon Brownlee GBR 1.42.14
 3 Jan Frodeno GER 1.42.30
 4 Alexander Brukhankov RUS 1.42.44
 5 Mario Mola ESP 1.42.46
 6 Brad Kahlefeldt AUS 1.42.54
 7 Jarrod Shoemaker USA 1.42.57
 8 Stuart Hayes GBR 1.42.59
 9 Steffen Justus GER 1.43.04
 10 Alistair Brownlee GBR 1.43.05

Bronnen / Links:
International Triathlon Union