Vooruitblik NK lange afstand Stein, de zwaarste triathlon van de Benelux!

Aanstaande zondag 20 juni staat het open NK triathlon lange afstand op het programma. Naast de lange afstand staat het weekend verder in het teken van kortere afstanden. Zo begint het Stein triathlon weekend met de kinderduathlon op vrijdag en wordt op zaterdag het NK sprint voor jeugd/junioren en Open NK voor senioren georganiseerd. Ook is er een ‘ normale ‘sprint’ die startgelegenheid geeft aan iedereen ouder dan 14 jaar.

De laatste jaren wordt het NK lange afstand elk jaar afwisselend in Almere en Stein georganiseerd hoewel de afstanden niet hetzelfde zijn. In Stein gaat de wedstrijd sinds 2001 over
3 km zwemmen, 110 km fietsen en 30 km hardlopen over meer dan glooiend parcours met in totaal 12 beklimmingen tijdens het fietsonderdeel en over een pittig loopparcours. In de jaren daarvoor stond Stein bekend als een halve triathlon waar de AVRO destijds aandacht aan schonk met lange reportages.
De afstand in combinatie met het geaccidenteerde parcours maakt Stein tot een echte Dutch mountains challenge over on-Nederlandse parcoursen, die zeer uitdagend en selectief zijn.

Favorieten
Een blik op de startlijst leert dat er bij de MANNEN in de strijd om de overal winst vooral gekeken moet worden naar onder andere meervoudig winnaar Gerrit Schellens, hoewel hij onlangs op Lanzarote nog verdienstelijk 4e werd in de Ironman aldaar is het de vraag of hij voldoende fris is om in Stein weer in topvorm te zijn. Hij zal concurrentie krijgen van zijn landgenoot en winnaar van Stein in 2008, Pieter Helin en de Duitser Georg Potrebitsch. Hij werd vorig jaar als debutant winnaar van de triathlon Almere.

Ook Alan Woodward staat weer aan de start. Hij lag vorig jaar samen met de latere winnaar Fraser Cartmell lang aan de leiding tijdens het fietsen totdat materiaalpech hem dwong tot uitstappen.

Van Nederlandse zijde ,die tevens strijden om de NK-titel, zijn de ogen vooral gericht op titelverdediger Dirk Wijnalda die dit jaar al goede vorm liet zien in Breukelen en Huizen door daar de winst op te eisen en in Nieuwkoop door achter de OD-specialisten sterk te eindigen.
Daarnaast is de nummer 3 van vorig jaar Dave Rost weer van de partij, evenals de winnaar van 2007, de destijds debuterende Remy Vasseur. Beiden hebben zich dit jaar nog niet zoveel laten zien.

Debuterend op de lange(re) afstand is ook Peking-ganger Sander Berk. Deed hij in Zuid-Afrika al van zich spreken op de iets kortere halve triathlon, in Nieuwkoop gaf hij daar een vervolg aan. Nu wederom een stapje verder en de vraag is hoe hij de langere afstand gaat verteren.
Overige Nederlanders die mogelijk een rol van betekenis in de top kunnen spelen zijn Eddy Lamers, die na 2007 voor de tweede keer zijn opwachting maakt in Stein. Hij lijkt er nu goed voor te staan na een gedegen voorbereiding en Roeland Smits die de laatste jaren door blessures deelname in Stein in rook zag opgaan maar nu blessurevrij is en ook mee gaat strijden in Stein.

Niet te vergeten is Erik-Simon Strijk, derde in Nieuwkoop en lijkt door een blessure in het voorjaar nog fris en in vorm voor een topprestatie in Stein.

Bij de dames lijkt de strijd te gaan tussen 3 dames waarbij thuisfavoriete Heleen bij de Vaatte de meeste ervaring heeft. Zij krijg concurentie van Sonja Jaarsveld en debutante Eva Janssen. Van Janssen weten we dat ze onder andere in 2009 enkele sterke halve triathlons heeft afgeleverd en van de Olympic distance langzaam aan de stap aan het maken is naar de midden en langere afstanden. Jaarsveld ontwikkeld zich meer en meer als echte lange afstand specialiste en liet dat o.a. dit jaar al zien met een 5e plaats in de Ironman Zuid-Afrika. Bij de Vaatte lijkt langzaam weer op haar niveau van 2007/einde 2008 te zijn na enkele blessures in de afgelopen 2 jaar.

Uiteraard zal ik in Stein mijn verslag gaan optekenen en publiceren op dit platform…. Alle deelnemers veel succes gewenst met de laatste voorbereidingen en natuurlijk de wedstrijd zelf.

Meer informatie over de triathlon Stein is te vinden op triathlonstein.nl