Spannende strijd in Stein

Zoals ik in de voorbeschouwing reeds heb aangekondigd werd de triathlon Stein over de lange afstand (3k zwemmen, 110 k fietsen, 30k lopen) een open strijd om de NK-titels.
Onder vrijwel ideale temperaturen met een gunstige wind gingen 238 atleten om 8u30 te water in de haven van Stein.

Het zwemonderdeel bestond uit
2 ronden over 1500 meter waarna direct na de 1e ronde een korte ‘ land lap’ gemaakt moest worden waarna de tweede ronde aangevangen kon worden.
Een dergelijke onderbreking is iets wat de meeste triatleten niet wekelijks trainen en door de veranderde lichaamspositie-van horizontaal zwemmen naar verticaal lopen- een wat vreemd gevoel geeft in de eerstvolgende zwemmeters.

De wedstrijd
Degene die als snelste de eerste ronde afraffelde was zoals verwacht Sander Berk. Met zijn achtergrond op de Olympic distance waar een goed zwemonderdeel een voorwaarde is om mee te doen in het vervolg van de wedstrijd kon hij nu een gat slaan ten opzichte van de concurrentie.
De enige die zijn spoor wist te volgen was de Duitser Georg Potrebitsch, vorig jaar winnaar van de Holland triathlon in Almere. Hij kwam op 19 seconden van Berk uit het water maar wist door een snellere wissel direct de leiding van Berk over te nemen en een gat te slaan.
De eerstvolgende groep met favorieten meldden zich op
3 minuten van de leiders en bestond uit de Belgen Gerrit Schellens en Pieter Vanhee en onze landgenoten Roeland Smits, Remy Vasseur, Eddy Lamers. Laatstgenoemde had vlak voor de start materiaalproblemen waardoor hij met een geleend wiel de wedstrijd moest ingaan en door het ontbreken van een klimverzet veel extra krachten moest aanspreken. Hij zou tijdens het lopen uit de wedstrijd stappen.

Bij de dames was het de Amerikaanse Tereza Macel die als eerste uit het water kwam (en derde overall) en daarmee op de Nederlandse dames Janssen, Jaarsveld en bij de Vaate een flinke kloof wist te slaan. Met name bij de Vaate had met een achterstand van 11’ een flinke achterstand.
Bij de
MANNEN
voltrok zich tijdens het fietsen een interessant scenario. De Duister Potrebitsch op kop en hij liep alsmaar uit op Sander Berk, die later zou worden opgeslokt door Gerrit Schellens en een sterk fietsende Remy Vasseur. Het verschil met de leider in de wedstrijd was voor deze eerste achtervolgers opgelopen tot ruim 11 minuten na het fietsen. Een groepje met titelkandidaten Strijk, Wijnalda volgden op 17 minuten, kort daarachter Roeland Smits die nu liet zien dat zijn niveau op de lange afstand in de lift zit.

Bij de dames wisselden Macel, de sterk opgerukte bij de Vaate, Jaarsveld en Janssen binnen
4 minuten van elkaar. Ook daar zou het lopen de beslissing brengen.
En die beslissing bleek niet zonder strijd te gaan vallen. Potrebitch zag Schellens vooral in de tweede en derde loopronde dichterbij komen door de snelste looptijd ooit gelopen in Stein: 1u47 over 30 glooiende kilometers. De Duitser beet op zijn tanden en hield heel knap stand door als eerste in het gezellige triathlonstadion van Stein te arriveren. Schellens werd in zijn laatste jaar als professional knap tweede en toonde wederom aan over een zeer goed herstelvermogen te beschikken door
4 weken na de Ironman op Lanzarote in Stein een topprestatie te leveren.

In de strijd om het NK bleek Sander Berk zijn wedstrijd goed doordacht te hebben aangepakt. Met zwemmen voorsprong pakken, op de fiets doseren en met lopen het verschil maken. Dat deed hij vooral op Vasseur, die met het lopen moest inleveren maar wel stand hield. De betere lopers Wijnalda en Strijk liepen kilometers zij aan zij maar in het slot wist de sterk lopende Strijk aan het langste eind te trekken. Na Nieuwkoop zijn tweede NK-medaille in
3 weken. Wijnalda werd 3e.
Niemand was echter opgewassen tegen debutant op de lange afstand Sander Berk. Hij pakte de Nederlandse titel. Opvallend was ook de prestatie van Roeland Smits die na zijn 9e plek in 2007 zijn beste prestatie op een NK leverde.

Bij de dames voltrok zich een nog spannender slot waarbij de Nederlandse dames zich mengden in de strijd om de NK titel. Was het eerst Jaarsveld die de achtervolging inzette op Macel met in haar kielzog bij de Vaate, in de derde ronde was het bij de Vaate die haar ervaring liet doorklinken en Jaarsveld afschudde in de race om de titel. Janssen bleef vierde maar hield de achterstand beperkt en wist in haar debuut het podium op het NK te beklimmen.

Alle finishers van harte met het bedwingen van de ‘Dutch mountains’!