Voeding

Hoezeer voeding een rol speelt in verantwoorde en effectieve duursportbeoefening heeft het aantal gevallen van uitdroging in de geschiedenis van de triathlonsport wel duidelijk gemaakt. In de beginjaren werd de sport bekend met een volledig gedehydreerde Julie Moss op Hawaii op ’t netvlies. Ook de triathlon in Almere heeft zeer warme edities gekend met name in 1995,’96, 97 en in 2008. Niet weten hoe met deze omstandigheden om te gaan verhoogt de kans op een vroege daling van je prestatieniveau tijdens de wedstrijd en mogelijks zelf tot een ‘drop-out’…
Het aanleren van goede gebruiken vindt idealiter al tijdens training plaats door het gebruik van – de juiste – sportdrank en door het maken van weloverwogen keuzes overdag die je niet alleen – mentaal – frisser houden gedurende de dag maar je ook effectiever laat trainen en herstellen.

Welbewuste keuzes
Op een gezonde en effectieve manier duursport beoefenen gaat gepaard met welbewuste keuzes op het gebied van voeding. Dat zorgt dan niet alleen voor een betere gezondheid ook het beoefenen van duursport zal hierdoor beter plaatsvinden.
Regelmatig en in de juiste combinaties eten zorgt ervoor dat we gedurende de dag taken op sociaal, werk- en sportgebied met volle inzet kunnen blijven doen zonder dat de aandacht gedurende de dag verslapt en er aansluitend met te weinig brandstof en vocht in de tank een training gedaan moet worden.

Het lichaam heeft brandstof nodig om aan de gevraagde energiebehoefte te voldoen. Het heeft daarbij de keuze uit -in eerste instantie – twee soorten brandstoffen: vetten en koolhydraten.
Bij lage intensiteit van bewegen is het lichaam in staat om te voorzien in de energiebehoefte middels vetten. Hier is veel zuurstof voor nodig en levert niet direct snelle energie. De koolhydraatvoorraad is daarentegen beperkt en wordt aangesproken bij hoge(re) intensiteiten. De mate waarin het lichaam kiest voor de brandstofmix vetten en koolhydraten is afhankelijk van de getraindheid en vooral van de manier van trainen.

Sportdrank
Door sportdrank in de juiste samenstelling, in de juiste dichtheid en met de juiste hoeveelheid tot je te nemen zorg je ervoor dat de spierschade tot een minimum beperkt blijft, de energievoorraad en vochtbalans op peil blijven. Water, als belangrijkste bestanddeel van het bloed, zorgt daarbij voor vervoer van deze brandstoffen, zuurstof en afvalstoffen.
Bij een vochtverlies van 1% van ons lichaamsgewicht treedt al een enorme prestatiedaling op. Om het water ook daadwerkelijk vast te kunnen houden in het lichaam zijn de juiste mineralen nodig.

Door bovenstaande structureel toe te passen neemt de effectiviteit van de training toe en verloopt het herstel daarna zo optimaal mogelijk. Je bent door het gebruik van sportdrank al tijdens het sporten met herstel bezig en beperk je de “ schade” door training tot een minimum.

Eiwitgebruik tijdens sporten
In Nederland waaide vanuit de VS een klein decennium geleden ineens het fenomeen eiwitgebruik tijdens sporten over. Een interessante ontwikkeling voor duursporters want tijdens training aan je herstel werken was nog geen gemeengoed. Wel al in herstelproducten.

Gebruik van koolhydraat/eiwitrijke producten tijdens sporten geven de volgende voordelen:
– een snellere opname van de koolhydraten.
– minder spierschade/sneller herstel omdat de bouwstenen al tijdens het sporten worden aangeboden
– stimulans vetverbranding. Eiwitten spelen een rol bij het vrijmaken van vetzuren.

In de loop van 2005/2006 is het gebruik van koolhydraat/eiwitrijke dranken meer ingeburgerd geraakt binnen de triathlonsport. PeptiPlus is een effectieve sportdrank op basis van een uitgebalanceerde mix van plantaardige eiwitten en koolhydraten.
Ook overdag is het toepassen van koolhydraat/eiwitrijke combi’s in je normale voeding interessant in combinatie met meerdere eet en drink momenten op een dag dan de in zone cultuur gebruikelijke
3 maaltijden per dag. Het herstel en voldoende gereed zijn voor de volgende training wordt er door gestimuleerd.

Verzorgingsplan
Om bovenstaande kennis in praktijk te brengen zul je individueel je energiebehoefte en vochtverlies in kaart moeten brengen. Vochtverlies is afhankelijk van temperatuur en trainingsintensiteit. In de praktijk blijkt dat je vaak veel meer aan vocht verliest dan je zou verwachten. Door jezelf aan te leren op de weegschaal te staan voor en na training en daarmee eventueel gewichtsverschil zichtbaar te maken en te verdisconteren met de hoeveelheid opgeslurpte cc’s kun je exact te weten komen hoeveel je moet drinken bij elke gegeven intensiteit en buitentemperatuur. De hoeveelheid koolhydraten die per uur nodig zijn tijdens het sporten is gemakkelijker te onthouden. Dat is 1,0-1,2 gram per kilogram/lichaamsgewicht.
Meten is weten en een gericht voedingsplan maken voor de wedstrijddag is een absolute must voor het handhaven van je prestatieniveau en het gezond bereiken van de finishstreep.