Van der Meijden op podium Grand Prix Chateauroux

CHATEAUROUX (FRA) – Ruth van der Meijden behaalde tweede Paasdag in Chateauroux een tweede plaats bij de eerste Franse Grand Prix duathlon van dit jaar. Zij moest alleen vice-wereldkampioene Sandra Levenez voor zich dulden. Bij de heren ging de winst naar Nicolas Benoit.

In Chateauroux werd geopend met 5km hardlopen. Kort na de wissel wist Van der Meijden, samen met Levenez en de Belgische Tondeur, weg te rijden en een voorsprong van ruim een minuut op te bouwen. Levenez toonde zich sterker dan Van der Meijden en Tondeur. Achter de kopgroep vormde zich een groep van tien dames met hierin Marjon van der Wansem en Stefanie Bouma. Van der Wansem eindigde als zevende, Bouma als elfde. Het ploegenklassement is van groot belang bij de Franse Grandprixwedstrijden; er is een promotie/degradatieregeling en de winnaar op het einde van het jaar mag zich Frans kampioen noemen. Van der Meijden behaalde met haar nieuwe club Issy vandaag de overwinning, de ploeg uit Meaux met Van der Wansem en Bouma werd tweede. Ze waren hierbij vandaag sterker dan het team van winnares Levenez, Tri Olympique Cessenois, de laatste jaren steeds het sterkste team in Frankrijk.

In de herenrace wisselden meer dan 25 atleten binnen twintig seconden van elkaar. Hierbij ook Wouter Kegge. Tijdens het fietsen wisten Laurent Galinier, Stephan Wenk en Nicolas Capoferri een halve minuut voorsprong te nemen. Dit was niet genoeg om gezamenlijk het podium te betreden. Sergio Da Silva kwam samen met Benoit en Damien Derobert de laatste kilometer voorbij zetten. Da Silva werd echter gediskwalificeerd, waarna Benoit tot winnaar werd uitgeroepen voor Derobert en Galinier. Kegge kreeg het naar het einde toe lastiger en werd 36e.

De diskwalifcatie van Da Silva heeft vervelende gevolgen voor zijn team Metz. Doordat een tweetal teamgenoten de finish niet haalden, had Metz maar twee atleten aan de finish waardoor ze automatisch laatste komen te staan in het dagklassement. Een tegenvaller voor de nieuwkomer in de eerste divisie die met een behoorlijk budget o.a. Silva en meervoudig Europees kampioen Dereere aan zich had weten te binden.

Later deze week zal de ploeg voor het EK in Nancy (1 mei) worden bekendgemaakt door bondscoach Huub Maas. De wedstrijd in Chateauroux was de laatste kwalificatiemogelijkheid. Wim Nieuwkerk, Michel van de Wall en Armand van der Smissen waren afwezig in Chateauroux en zullen op het EK zeker ontbreken. Zij starten een week voor het EK bij de Powerman in Horst.

 UITSLAGEN DUATHLON CHATEAUROUX (FRA) 
MANNEN

-----------------------------
1 Nicolas Benoit FRA 51.09
2 Damien Derobert FRA 51.11
3 Laurent Galinier FRA 51.12
4 Stephan Wenk SUI 51.13
5 Nicolas Capoferri FRA 51.13
6 Antoine Duvivier BEL 51.14
7 Philip Wylie GBR 51.20
8 Nicolas D’Harveng BEL 51.21
9 Bart Aernouts BEL 51.22
10 Joeri Vansteelant BEL 51.24 VROUWEN --------------------------- 1 Sandra Levenez FRA 58.26
2 Ruth van der Meijden 58.37
3 Alexandra Tondeur BEL 58.46
4 Sabrina Godard FRA 59.52
5 Kat Grimmet GBR 59.53
6 Constance Devillers FRA 60.01
7 Marjon van der Wansem 60.01
8 Nathalie Moreau FRA 60.04
9 Isabelle Ferrer FRA 60.05
10 Alexandra Louison FRA 60.06 11 Stefanie Bouma 60.22

Bronnen / Links:
Armand van der Smissen